Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Phoenix dactylifera - datljeva palma, pravi datljevec

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Včeraj sem malo pobrskala po Wikipediji in prišla do zanimivih podatkov. Gringo: sanje o plodovih na doma gojeni palmi so lahko samo sanje Wink - glej uvodni prispevek, ki sem ga pravkar dopolnila.
franci

Odgovor Napisal/-a franci »

Da nebo vse tako znanstveno, nekaj za hec Rolling Eyes
Glede na to, kako se podnebje spreminja lahko upam, da bo čez nekih petdeset let tako toplo, da bi lahko pri nas v naravi gojil datelje. V Afriki že sedaj nimajo vode, pri nas pa jo je še v izobilju. Napraviš pravo plantažo in si prvi in eksluzivni pridelovalec datljev doma. Kaj pa je slajšega od domačega. Cool
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Če še meni dovolite malo heca - poleg toplega vremena, ki se nam v bodočnosti obeta Wink , imamo na voljo še dodatna sredstva, da pospešimo mamo naravo; recimo: 1 mg giberelinskih hormonov lahko povzroči tvorbo storžev na 500.000 cipresah ... Shocked in bi torej lahko sklepali, da bi dobili sadeže tudi na rastlinah, ki nimajo "listov naše gore" Laughing

nazaj na temo: tudi meni raste palma iz peške pojedenega datelja, je takole 20 cm visoka.
Upam, da bo še dolgo pri meni. Ne zaradi sadežev, ampak iz čistega veselja imeti nekaj, kar ti je zraslo iz semena Smile .
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Že predolgo je povezana čepela v kotu stopnišča in ker piše, da prenese tja do - 9°C , je morala hočeš-nočeš kar na prosto.

Zunanje liste, ki že kar pošteno rjavijo, bom porezala, ko se bodo novi iz sredinie razvili do konca.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Predlani sem jo prepozno umaknila na toplo. Zunaj je pozabljena cel teden prestajala noči s temperaturo pod ničlo. Lani se je rast skoraj povsem zaustavila, letos dobiva ob strani 2 takale mladiča Surprised

Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Torej je ta stara rastlina storila konec, še prej pa poskrbela za podmladek?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ne, stara rastlina po enem letu lepo raste naprej. Zanima me, kako bo s temi stranskimi odganjki. Bosta samo veji ali vrhova?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Letos so skupno že trije mladički - tretji se skriva zadaj:

Čakam samo še, da me preseneti s sadeži. Wink Laughing
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Laughing - dobra - torej se bo "okrasna posodovka" morala dokazati tudi kot "sadno drevo".

Zdaj pa čisto resno: te lahko zaprosim za kratek zapis njenega prezimovanja?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ko se temperatura grozi spustiti pod ničlo, gre v kot na stopnišču, lahko bi tudi v popolno temo. Temperatura 12 - 15 °C. Mislim, da bi bila lahko tudi samo 5 °C, a takega prostora nimam. Povežem veje, da nas ne pikajo, ko hodimo mimo, zalijem v celi zimi morda 3x s pol litra vode. Čim se spomladi toliko otopli, da ne zmrzuje več, gre ven.
Odgovori