Phoenix dactylifera - datljeva palma, pravi datljevec

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Phoenix dactylifera - datljeva palma, pravi datljevec

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Phoenix dactylifera - datljeva palma

Doma je predvsem v bolj sušnih toplih predelih Afrike in Azije, kjer doseže višino med 15 in 25 metri. Je dvodomna rastlina, za pridelek je v nenadzorovani naravi potrebno približno enako število moških in ženskih dreves, v gojenih nasadih z nekaj pomoči pri opraševanju pa vsaj 1 moško drevo na 50 ženskih. Prve plodove rodi po 8 do 10 letih starosti.

Razmnoževanje: za dober pridelek jih je treba razmnoževati vegetativno s koreninskimi izrastki, ker je edinole tako možno nadzorovati število moških in ženskih dreves.

Pri vzgoji ene rastline v domačem loncu lahko na pridelek kar pozabimo. Saj, tudi če bi imeli dve različnega spola, bi težko zagotovili ustrezne pogoje.

Zanimivost: že izumrlo sorto jim je nedolgo tega uspelo oživiti iz 2.000 ! let starega plodu Vir
Dodala: muha

Gringo

Odgovor Napisal/-a Gringo »

A je tole sploh mogoče vzgajati kjerkoli v SLO v želji, da bi imel plodove?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Misliš resno? Shocked
Gringo

Vpraševal sem se zaradi dejstva da je odprta tema.
Če ni možno je besmisleno odpirati teme tipa: Vzgoja paradižnika na planeti Mars. Laughing

lp
Nazadnje urejal/a Gringo 18 Mar 2014 14:56; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Gringo, jaz ga vzgajam v želji, da bi naredil plodove, a obenem vem, da ta želja ne bo nikoli uslišana Confused .

Na prostem pa ne vem, če uspeva sploh kje vzdolž vzhodne jadranske obale. Boste povedali tisti, ki ste kdaj potovali tja dol do Črne Gore in še južneje. Sama sem prve opazila na grškem otoku Lefkos in še to samo dve osamljeni palmi na obrežju.

Prav razmišljaš - selim jih med okrasne posodovke.
Gringo

muha

dateljni so moji najljubši sadeži in sama pomisel, da bi to bilo možno ustvari nasmeh.
franci

Odgovor Napisal/-a franci »

Pred časom sem posadil koščico od datelja. Tko za štoš, no iz tega je pognala rastlinica, ki danes meri dobre tri centimetre v višino. Ne delam si utvar, da bi kdaj zrastla v visoko palmo, me pa zanima kako visoko jo je lahko spravim s svojim znanjem Laughing
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Odvisno od tega, kako visoki so stropi v tvojem stanovanju ali rastlinjaku. Resno.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moja raste kar veselo že skoraj 20 let, pravega debla je okrog 15 cm, se pravi prirastek 1 cm na leto, ker se je pričelo tvoriti šele po 5. letu.

Res pa je, da je ne gnojim, da sem jo presadila vsega skupaj 3x in vsakič temeljito prikrajšala korenine, ker jih je bil poln 15 litrski lonec. Priporočam saditev v globok lonec že takoj spočetka, ker korenina močno sili navzdol. Mlada koreninica je zelo krhka in se pri nepazljivem presajanju rada zlomi, kar pomeni konec upanja Rolling Eyes .

Opozorilo: listi te palme so precej trdi, zato jo je dobro spraviti nekam, kjer ne hodimo mimo, sploh pa ne manjši otroci. Koničasti listi datljeve palme in otroške učke ne gredo ravno skupaj. Če mi odrasli dobimo kak pik v rit, ni hudega Wink .
Odgovori