Lotosni ebenovec, Diospyros Lotus
-
- Kraj: Ljubljana
-
-
- Kraj: Domžale
-
- Kraj: Ljubljana
tinko je napisal/a: |
Eden raste nad cesto med Belvederjem in Strunjanom. Lahko se ga vzgoji iz izrastkov podlage cepljenih kakijev. |
BorutL je napisal/a: |
Vrtin2 ima kaki cepljen na to podlago, iz katere je izrasla veja, katero so pustili in tudi dobro obrodi. So sicer drobni, a menda ni vse v velikosti. Sveži so trpki, posušeni pa odlični. Za okus umedenih pa ne vem povedati. |
mfranc je napisal/a: |
Sicer pa mi podlaga mojega Tipa prav zopno vsako leto dela močne koreninske izrastke. Za začetek bi to zadoščalo ![]() |
Se mi počasi svetlika da bom naslednje leto en koreninski izrastek speljal kar po spodnji žici v špalirju s kakiji (dobrih pol metra od tal).
Obenem bom lahko opazoval kako se kakiju obnese dolga, vodoravna rodna veja .....

-
mfranc je napisal/a: |
Sem tudi dobil občutek, da Diospyros Lotus šele postaja zanimiv za sadjarje, vrtičkarje. Ampak glede na to, da se z njim nisem ukvarjal, moje mnenje ni hudo merodajno ![]() Kakšnih deset strani sem si ogledal, raznoraznih, zanimiva je spletna stran Plants For A Future, rastline bodočnosti https://pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Diospyros+lotus kjer so njegovo užitnost ocenili z odlično, dobil je pet sadežev od možnih pet ![]() ![]() ![]() |
Ta slika je od japonske nešple,če se ne motim
-
BorutL je napisal/a: | ||
Vrtin2 ima kaki cepljen na to podlago, iz katere je izrasla veja, katero so pustili in tudi dobro obrodi. So sicer drobni, a menda ni vse v velikosti. Sveži so trpki, posušeni pa odlični. Za okus umedenih pa ne vem povedati. |
... drobni in polni semen, kajne.
-
Niso tako zelo drobna, le cvet ni bil oplojen... Tu je merilo: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diospyros_lotus_fruits_and_seed.jpg