Stran 2 od 9
Objavljeno: Po Dec 21, 2020 1:10 am
Napisal/-a Tiana
Včeraj sem šopingirala, niso imeli niti moke, niti kandiranega sadja. Letos očitno vsi pečejo panetone.
Moko bom uporabila pač tisto, ki jo imam, verjetno ne bo panike. Za sadje še mogoče kaj dobim.
Sem pa naredila sladki drožni nastavek, tako da lahko jutri nadaljujem. Bo kar podvig tole.
Objavljeno: Po Dec 21, 2020 8:53 am
Napisal/-a MijaLan
Panetone sem pekla leta 2016 in 2017, enkrat z drožmi, drugič sem prvi nastavek naredila z drobcem običajnega kvasa. Hvala, dovolj je bilo! Saj mi je obakrat uspelo, ampak nimam časa nekaj dni spremljati dogajanje.
Mimogrede, drugič sem ga pekla v visokem loncu in tudi zato mi je bolje uspel. Bil je puhast kot le kaj ... žal pa so vsi dokazi o njegovem obstoju izginili že na sveti večer.
Objavljeno: Po Dec 21, 2020 12:02 pm
Napisal/-a Tiana
MijaLan, kakšna posoda za peko je to bila?
Objavljeno: Po Dec 21, 2020 1:59 pm
Napisal/-a brbr
dašabina, hvala.Tele moje droži zelo lepo napredujejo, se mi zdi. Iz dneva v dan se spreminjajo - postajajo čvrstejše, manj lepljive in zelo lepo se obdelujejo.
Razmišljam: na koncu, se pravi čez dva dni, jih bom imela preveč za lastno rabo, zato jih rade volje poklonim, če bi se kdo želel spopasti s kakšno peko z drožmi. Malo sem pri tej ponudbi mislila nate, Tiana, a praviš, da si jih ti že pripravila... Iz česa si jih pripravila? No, mogoče se najde še kakšen junak.
Zdaj je pa že čas, da napišem postopek naprej, a ne? Osnovnega bom pripisala na začetek. Kako se bo priprava odvijalo v praksi, pa bom pisala sproti...
MijaLan, ali ga nisi na koncu obrnila na glavo?_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Dec 21, 2020 3:16 pm
Napisal/-a Tiana
Jaz sem naredila sladki drožni nastavek iz mojih običajnih droži. Delala sem po receptu Šumerjeve iz njene prve knjige. Druge nimam (tam je recept za panetone), tako da bom recept vzela s spleta.
Drožni nastavek gre pa takole:
10 g droži
50 g bele moke
20 g vode
12 g rjavega sladkorja (jaz sem dala belega, ker imam tega pač pri roki)
Ko se podvoji, ga nahraniš še enkrat z:
90 g moke
40 g vode
23 g rjavega sladkorja
in počakaš da se potroji in potem uporabiš v testu.
Jaz sem jih ravno drugič nahranila. So že prvič neverjetno narasle.
Sedaj grem malo študirat recepte in brat tvoje zapise brbr do sedaj, da se malo izobrazim v to smer.
Objavljeno: Po Dec 21, 2020 3:25 pm
Napisal/-a Tiana
Brbr, hvala za ponudbo droži, tudi če ne bi pripravila svojih, ne smem v tvojo regijo, da bi jih prevzela.
Objavljeno: Po Dec 21, 2020 4:30 pm
Napisal/-a metuljc
Lahko, nasamega Božiča dan ali prvega januarja, predvidoma.
Brbr, žal ta teden ne pridem v Lj., do naslednjega tedna pa ne bi zdržale, kaj? Takrat predvidevam en premik do Lj., če se kaj ne sfižijo omejitve do takrat.
Objavljeno: Po Dec 21, 2020 5:00 pm
Napisal/-a brbr
Metuljc, jaz jih bom tako in tako shranila v hladilnik, ker bom panettone pekla šele okrog novega leta (za božič sta pri nas tradicionalno orehova in rozinova potica). No, mogoče tudi prej, ker se poigravam z mislijo, da bi ga pekla večkrat, ker vaja dela mojstra, naredila manjše in jih imela za novoletna darila. Tako bodo droži gotovo počakale do naslednjega tedna.
Drugače bom pa presežke, ki jih zdaj zbiram v kozarcu, donegovala do konca, jih razdelila v 100g kose, tanko razvaljala in posušila. Naj bi se droži shranjevale tudi na ta način. No, za zdaj so to samo razmišljanja. Rada bi namreč te "jabolčne droži" obdržala še za kakšno drugo sladico. Mislim, da bi bili lahko prvi izziv pustni krofi._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Dec 21, 2020 5:22 pm
Napisal/-a Tiana
Brbr, droži komot posušiš za kasneje ali pa jih lahko komu pokloniš. Jaz sem jih na tanko namazala na peki papir, hitro so se posušile, potem sem jih pa poslala po pošti.
Objavljeno: Po Dec 21, 2020 9:52 pm
Napisal/-a metuljc
O potem se pa lepo priporočam brbr.