Vrste moke

Odgovori
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Re: Vrste moke

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Nič kaj ne vem o moki teoretičnega, nekaj imam le lastnih izkušenj.
Moko za peko kruha, do 150kg letno, kupujem iz različnih virov. Zadnje leta se mi najbolj obnese mešanica krušne, polbele, tip 850 iz mlina Grebenc, kjer kao meljejo na kamen in polnozrnata iz Štupnikovega mlina v Fužini, kje imajo valjčne mline. Mlinar iz slednjega mi je povedal, da je polnozrnata res zmešana, na pogled pa taka, kot črna iz kakega drugega mlina. Mimogrede: prodajajo tudi pšenične otrobe dveh kvalitet, konzumne in za krmo.
Ima pa tudi enak tip moke iz istega mlina lahko precej različne lastnosti, kar se opazi med pripravo testa. Bil sem v parih pekarnah, v eni sem videl avtomatsko linijo za pripravo testa in med zelo pomembnimi parametri zanj sta bila tudi % vlage v zraku in celo zračni tlak.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: Vrste moke

Odgovor Napisal/-a muha »

GrGr napisal/-a: Sr Sep 17, 2025 10:30 am med zelo pomembnimi parametri zanj sta bila tudi % vlage v zraku in celo zračni tlak.
Res je. Vsi, ko smo se kdajkoli ukvarjali s peko kruha, vemo, da se ob enaki moki in enaki pripravi testo in kruh ne obnašata vedno enako. In sumimo na vpliv vremenskih razmer.
Odgovori