Mandljevec - Prunus dulcis
-
-
Sam sem vzgojil drevo mandljevca iz plodu iz slovenske Istre. Najprej sem jih potaknil v vrt, po dveh letih pa sem jih presadil v sadovnjak. več kot tri leta je doživelo le eno drevo. Iz koščice jih je pa kalilo kar veliko. Zacvetel mi je mislim da po cca. 5 letih (višine cca 1,7m) in takrat je bil gor tudi že prvi mandelj. Nato je bilo vsako leto več mandljev gor, dokler mi ga ni po pomoti porezal očim, ker ni vedel, da sploh rodi. :
:( So bili pa mandlji zelo mali. Verjetno "divjaki". Je pa res lepo cvetel pred vsemi sadnimi drevesi. Nasajen je bil pa v bližini Celja.
![vrti oči](images/smiles/sm40.gif)
-
-
Tudi pri meni je že ozelenel, ... za dan ali dva. Včerajšnja noč ga je postavila na realna tla in je lepo osmojen. Torej
Sicer pa je v teh nenavadno toplih dneh že pričela močno oživljati marelica, pa nekakšna nektarina (letos bi prvič cvetela - če bo kaj preživelo), tudi breskve so precej napete in asimina prav tako.
![Sad](images/smiles/icon_sad.gif)
Sicer pa je v teh nenavadno toplih dneh že pričela močno oživljati marelica, pa nekakšna nektarina (letos bi prvič cvetela - če bo kaj preživelo), tudi breskve so precej napete in asimina prav tako.
-
Pozdravljeni
Ali ima kdo posajen mandelj (npr. na Gorenjskem), ki mu rodi? Katero sorto?
V sadnem izboru 2010 so navedene sorte Tuono, Supernova, Nonpareil, Ferragnes, Texas, Cristomorto, a nič ni napisanega o geografski primernosti, času cvetenja, temperaturni obstojnosti.
Ali ima kdo posajen mandelj (npr. na Gorenjskem), ki mu rodi? Katero sorto?
V sadnem izboru 2010 so navedene sorte Tuono, Supernova, Nonpareil, Ferragnes, Texas, Cristomorto, a nič ni napisanega o geografski primernosti, času cvetenja, temperaturni obstojnosti.
Klemen
Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.