Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Orehovec

cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Copatka pozabila sem napisat sladkor. To je bolj za ženske.
vrti oči klepet_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Crtj, že delaš orehovčka? Jaz sem ga lani naredila v glavnem po tvojem receptu (nisem pa dodala kavnih zrn, ker jih nisem imela) in je ratal super dober Very Happy . Si pa nisem zapisla natančnih količin, niti ene fotke očitno nimam Crying or Very sad . Precedila sem ga enkrat decembra in šele takrat dodala vse dišave. Hvala za nasvete!

Včeraj sem nabrala 5,5 kg orehov, danes sem jih zrezala in namočila v žganje, samo toliko, da so pokriti. Jutri jih bom pa razporedila po kozarcih z malo sladkorja in zadostno količino žganja. Vse ostalo sledi, ko bom utegnila Rolling Eyes ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pri nas je letos žal zelo malo orehov na velikem starem orehu zaradi pozebe, mladi pa še niso dovolj daleč - zato vsakič, ko roba je, pripravim solidno količino in je potem še za suho leto.
copatka

Ojoj, žal mi je. Tudi tukaj so zelo redki, a so velika drevesa in se jih je kar precej nabralo 😊_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Tudi jaz letos nisem našla orehov, pozeba je bila kar huda. Lanske zaloge bo pa vsak čas zmanjkalo, ker je nisem delala veliko, je bilo le prvič, obiskom gre pa zelo v slast. Drži, narediti je treba vsaj za dve sezoni, ko imaš robe dovolj.
Uporabniški avatar
Melona

Orehe mi je s hribov prinesel prijatelj, gori niso pozebli. Danes sem jih s štirimi limonami, z nageljnovimi žbicami, s cimetovo palčko in pol kg sladkorja namočila v 3 l neredčenega žganja, ga bom redčila, ko bo namok končan. Ko pridem do zrn kave, dodam še to. Crtj, letos tudi moji ne plavajo.

Se pa po malem že ubadam z mislijo, kako bom goščo dobila skozi kar ozko grlo steklenice, širše kozarce sem že vse porabila.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Hm, to je zelo veliko limone.
copatka

Jaz sem jih kot lani namočila samo v žganje in čisto malo sladkorja. Ko sem jih enkrat pozimi pretočila, sem dodala začimbe in sladkor in pustila par dni, da so se namakale (seveda sem za vekomaj na rjavo pobarvala eno svojih najljubših skled Rolling Eyes ). Moram reči, da je odličen. Eno steklenico še imam na staranju, a ne vem, če bo zdržala do nove runde Wink . Okus je res iz meseca v mesec boljši.
Letos sem poskrbela, da bo zaloga trajala dlje. Laughing
Melona, kot vidiš, so tudi moji kozarci in pokrovčki iz vseh vetrov, komaj dovolj sem jih nabrala. Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Melona

Saj, Crtj, ampak v nekaterih receptih sta dve na liter žganja. Bom videla, kako bo izpadlo.

Si že kdaj dodajal vino, ko si precedil orehovec? Berem, da nekateri dodajo liter vina na dva litra pripravljenega orehovca.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Bral sem tudi jaz o vinu, nisem pa še poskusil tega.

Z limonami res pazi, ker

- zelo hitro potegne alko njihovo aromo, tako da če bodo v posodi ves čas namakanja orehov, ne vem, meni se zdi res res velika količina

- to je sicer verjetno stvar okusa, vendar okusi od limon in od orehov niso tako skladni kot od pomarančne skorjice in orehov, limona malo vleče na svoje, lahko imaš na koncu pretep v kozarcu Smile , kar še dodatno navaja na raje malo manj
Odgovori