Ovseno mleko

Odgovori
mfranc
Prispevkov: 4662
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Mogoče pa imajo prav tisti, ki so mnenja da je kravje mleko dobro samo za teličke!? Very Happy

Meni so prebavo "pokvarili" kirurgi, ki so mi leta ´15 odstranili zajeten kos debelega čreva; od takrat sem v stalnem iskanju recepta za neproblematično prehrano.
Oziroma prebavo.

Mleka sem v življenju popil na hektolitre, brez problema. Večinoma kravje, poskusil sem tudi ostala. Res pa sem imel v rosni mladosti težave z mlekom Rolling Eyes .

Oves mi po izkušnjah deluje zelo pozitivno ....._________________mfranc
GrGr
Prispevkov: 633
Pridružen: To Maj 18, 2021 2:00 am
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

crtj je napisal/a:
Tablete laktaze zelo dobro delujejo, imamo v družini osebo, ki je občutljiva na laktozo in s tem problema več ni.


v DMu jih imajo pod svojo blagovno znamko, običajne in dolgodelujoče.
Pomagajo, jih že leta uporabljajo moja otroka in njuna mama.
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

mfranc je napisal/a:
Mogoče pa imajo prav tisti, ki so mnenja da je kravje mleko dobro samo za teličke!?


Pogled skozi oči evolucije Homo sapiensa.
Laktoza je mlečni sladkor, laktaza encim, ki nam ga v prebavilu razgradi. Slednji načeloma pri sesalcih nastaja le, dokler sesajo materino mleko, potem njegova sinteza v trebušni slinavki ugasne.
Podatki kažejo, da je bilo tam, kjer je bilo v preteklosti (ko je človek že gojil domače živali, ki so dajale mleko) koristno, če so človeški mladički čim dlje lahko pili mleko, recimo, kravje, kozje,..... Tudi potem, ko jih mama ni več dojila, hrane ni bilo na petek, mleko domačih živali je bilo. V krajih, kjer se mleko, ko je pomolženo, ne skisa, torej "pokvari" hitro. Imeli so pač več možnosti, da preživijo, v primerjavi z vrstniki, ki jim je nastajanje laktaze kmalu po odstavitvi od materinega mleka kmalu usahnilo. In so, seveda, to lastnost prenesli na potomce,....vse do danes.
V okoljih, kjer se mleko hitro pokvari ali ni bilo gojenja takih živali, je večini otrok ugasnilo nastajanje laktaze z odstavitvijo od materinega mleka. V tistih okoljih (recimo Japonska, Kitajska,....) večina ljudi dandanes ne prenese mleka. Pri nas je obratno.

Drug razlog je lahko tudi naš mikrobiom (vse bakterije, glive, praživali,...) ki naseljujejo naše tanko in predvsem debelo črevo in pomembno prispevajo ne le k naši prebavi, ampak tudi vnosu vitaminov,...... Sestava te združbe je pri vsakem človeku unikatna in najbolj sorodna njegovi mami, saj dobimo večinski delež te mikrobiote od nje ob roistvu.
Marsikaj o tem lahko preberete v knjigi Giulie Enders Čarobno črevesje, ki ti jo, mfranc res priporočam v branje. No, ne le tebi. Mislim, da boš našel kaj koristnega zase. Knjiga je lepo berljiva tudi za nestrokovnjake s tega področja, saj je namenjena širšim množicam.
mravlja
Prispevkov: 4260
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Lep zapis. Hvala.
živa
Prispevkov: 2511
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

dobra knjiga, na tovrstni način je tudi knjiga o koži, zelo zanimivo branje._________________Lp, Živa
mfranc
Prispevkov: 4662
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Knjigo sem prečital že pred leti. Res berljiva, poučna, razumljivo preprosto napisana. Jo imam pri roki, ob priliki jo zopet prečitam. Sigurno bom našel
"kaj novega"; kar sem prvič spregledal.

Malo bolj stran od roke me čaka knjiga 1o-odstotno človek._________________mfranc
Odgovori