Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Inka kumara - Cyclanthera pedata - achocha

Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Peter, pošlji naslov na ZS.

Lep pozdrav

Danilo
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Danilo, najlepša hvala, sem že prej sprejel drugo ponudbo na ZS.
pepa6

Odgovor Napisal/-a pepa6 »

Tudi jaz iscem seme te kumare.
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Pepa6, pošlji naslov.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Kako je s tole ačočo? Najprej je gladka in šele proti zrelosti postane bodičasta?

Nekaj rastlin imam iz semen, ki mi jih je lani dala Tiana. So lepe in gladke, že kar nekaj cm velike in debele - na oko večje od tistih na zgornji sliki.
Mami sem dala nekaj semen in pri njej nekateri plodovi nakazujejo bodice.

Tiana - na pomoč z informacijami, prosim Smile
Tiana

Figula, semena, ki sem ti jih dala jaz so semena gladke ačoče. Plodovi so večji od bodičastih ačoč, se pa na kakšnem plodu tudi pojavi bodica ali dve. No vsaj pri meni je bilo lani tako. Tako bodičaste, kot so na slikah zgoraj, moje niso bile.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Super, hvala Smile. Sem že mislila, da štajerskim ačočam dolenjski zrak škodi in so postale gladke Laughing Laughing

A zrele so pa isto kot bodičaste - ko postanejo semena črna?
Tiana

Citiram:
A zrele so pa isto kot bodičaste - ko postanejo semena črna?

Tako je.

In na jesen začnejo roditi kot nore. Tekom poletja jih pri meni ni bilo pretirano dosti, jeseni pa obilje.
Sem iskala kakšno sliko od lani, pa žal nimam nobene. Sad
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Tule pri ačočah ali korilah tudi caigua, kot jih tudi imenujejo je razlika kar očitna. Saj imajo gladke tudi listje drugačno od bodičastih. Nekateri viri pravijo, da je bodičasta "fat baby" pravzaprav gojena sorta Cyclanthera brachyastacha, medtem ko je gladka Cyclanthera pedata.

Sem gojila obe pa bodičasta začne prej z nastavljanjem plodov in je tudi bolj rodna, vsaj pri meni. Gladka rabi več toplote. Obstaja še ena večja različica gladke, ki ima plodove dolge od 10 do 20 cm. In se jo da lepo nadevat. Upam, da dobim seme za naslednjo sezono. Smile

Ačoče je najbolje pobirat tam okoli 2 do 2,5 cm velike, ko semena še ne otrdijo in počrnijo. Ko semena počrnijo je že skoraj malo pozno, saj je vse dobro že šlo v razvoj semen. Pa tudi veliko več dela je z odstranjevanjem semen. No pobiramo jih lahko sicer kadarkoli, le da ne postane že rumena.
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

Moja achocha je kot tale na sliki

Sem že misli, da je navaden plevel - tisti okrasni za zazelenitev ograje.

Kdaj bo kaj iz nje?
Mislim da imam gladko sorto.
Nazadnje urejal/a rukola 24 Jul 2015 08:53; skupaj popravljeno 1 krat
Odgovori