Talna jagoda - Physalis pruinosa

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

pika je napisal/a:
Ta 'mala' rastlina se je kar razrasla, v višino in širino že kar okrog 70cm, pa tudi zori že lepo. Ne vem zakaj sem pričakovala, da bodo te jagode odpadle, lampijončki pa prazni ostali na rastlini, ampak ni tako, vse skupaj pade na tla, tako da niti ni potrebno gledati, kdaj je zrelo, ker samo pobereš po tleh.

pika je napisal/a:
V primerjavi z ostalo predvzgojeno zelenjavo je tale fizalis kar hiter.

Na, jaz pa bentim, kaj mu je, da se skozi "osipa" na tla ... Cool.
Je pa res izredno hiter, že cel mesec zori - je pa moj, izgleda NONAME čisto nizek grm, manj kot 30 cm, res pravi zemeljski sadež.

Več pričakujem od Physalis peruviana, ta je pa še daleč od zorenja, ampak so sadeži precej bolj "konkretni" Very Happy .

LP_________________mfranc
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Hm ... kaj pa če se je moja tako potegnila zaradi dušika? Posajena je bolj ali manj v kompost, bi znalo biti to krivo.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Seveda tudi substrat da višino, vidim pa da skoraj vse fizalise tlačijo v višino 1 - 3 čevlje; v praksi je pa lahko bistveno drugače ... Cool .

Tudi za mojega so navedli višino 1 - 3 čevlje http://www.tradewindsfruit.com/content/ground-cherry.htm

In hecno, tudi za Physalis Peruviana so dali podatek 1 - 3 čevlje, bo pa krepko prerastel to višino.

LP_________________mfranc
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Okrog teh "fisalisev" nimam vsega pošlihtano in upam, da sem vsaj za silo zadel.
Skratka. Posadil sem jih v rastlinjak. Rastlinje se je razrastlo krepko bolj v širino kakor pa v višino. Recimo da je bilo razmerje nekje 0,5 : 1 v korist širine. Pridelka obilno, čeprav precej lampijončkov odpade še zelenih. Ne vem kako je z užitnostjo takšnih. Naslednje leto jo - jih bom zelo verjetno sadil zopet, spremenil bom pa to, da bom pod vrsto nekaj pogrnil, da bo pobiranje čistejše.
Poletne jagodke so bile bolj okusne, kot zadnji jesenski nabirek. Te sem potem sušil v ABC-ju. Prerezal sem jih na polovice, posul s cimetom in malo s sladkorjem in zadeva je zelo dobra. Zelo. Lepo se izrazi kislina, ki je pri svežih ni najti. Se mi zdi, da sladkor ni nujno potreben, tako da ga bom naslednjič izpustil.

Takšna ... zanimiva popestritev, ... drugačne rozinice. Very Happy
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Zanimive rozine, ja. Nekaj teh jagod mi še zori na polici, jih bom poskusila posušiti tako kot ti._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Za razliko od Perujskega volčjega jabolka (physalis peruviana) , je Talna jagoda (Physalis pruinosa) neprimerno nižje rasti in manjšega obsega. Da se jo brez večjih težav umestiti v vrt.

Moja je posajena med ognjiče. Ko je bila mala, so cveteli ognjjiči, sedaj, ko počasi starijo, jih prekriva in se nanje opira talna jagoda:

Plodovi so sladki kot cukrčki. Prava poslastila za malo mladež. Pobiram jih šele, ko odpadejo. Ovojnica jih lepo ščiti pred prehitrim propadom. So nekaj manjši od plodov volčjega jabolka, a meni okusnejši. In predvsem hitreje dozorijo.

Sadiko sem spomladi dobila od copatke (hvala!), Nekaj semen bom spravila za Gartlc škatlo.
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Zelo si želim talno jagodo- fizalis. Ima kdo mogoče kakšno sadiko ali seme za odstopit?

Imam Andske jagode, pa res pozno dozorevajo

Lepo bodimo, Mil
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kopirano iz teme o perujskem volčjem jaboku

copatka je napisal/a:
.

copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

V temi Gartlčevega rojstnega dneva sem ponudila doma vzgojene sadike, če bi jih kdo rad imel Wink . Nekaj jih imam viška, bi jih prinesla v torek.

Meni se sicer tudi sami zasejejo, a malo pozno, zato si jih raje vzgojim sama._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Ma sem preštudirala pol Gartlca, da upam napisati, da imam talno jagodo Physalis pruinosa (groundcherry).
(P)obiram jih po malem vsak dan in se sladkam z njimi.Od petih domačih vnukov jih štirje obožujejo, z atijem in mamico vred, eden jo je pa izpljunil, takoj ko jo je pregiznil Rolling Eyes
Letos jo matram v verjetno premajhnem loncu, sušo utrpi vsake dva, tri dni, a se ne da. Veselo rodi in zori.
Drugo leto ji moram najti ustrezno mesto, da bo res talna jagoda, ne lončna, pa kaj moram pogrniti spodaj, da so čistejše. In ne mislim ostati pri eni sadiki. Seme bom vzela iz ene, ki ima srajčko čisto suho in zmečkano, in še ene lepe zrele rumene barve.
_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori