Talna jagoda - Physalis pruinosa

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Talna jagoda - Physalis pruinosa

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Talna jagoda - Physalis pruinosa, ground cherry
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Lepo cveti in plodi že kakšen mesec, res hitro rastoča mala grmičasta rastlina, ki cveti vsepovprek.
Tole je Aunt Molly's ground cherry:

V loncu sta dve rastlini:

Slikomat ne delujeveč - uredila muha - 3 fotografije
pika

17.2.2013 vs. 26.3.2013

Slikomat ne deluje več. - 2 fotografiji
pika

Ta 'mala' rastlina se je kar razrasla, v višino in širino že kar okrog 70cm, pa tudi zori že lepo. Ne vem zakaj sem pričakovala, da bodo te jagode odpadle, lampijončki pa prazni ostali na rastlini, ampak ni tako, vse skupaj pade na tla, tako da niti ni potrebno gledati, kdaj je zrelo, ker samo pobereš po tleh.

Nisem pa preveč navdušena nad okusom svežih, sicer so sladke jagode, ampak mi tropski priokus ne sede najbolj, zato jih bom raje porabila za pecivo, marmelado ali/in namočila v žganje, kolikor bo pač plodov.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Moje so že nastavile lampijončke, zelene. Koliko časa še traja do zrelosti? Pika, a jih imaš na celodnevnem soncu?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Zakaj pa ni recimo Physalis peruviana? Jaz sem jo imel vedno za perujsko volčje jabolko, tudi v raznih receptih je samo to omenjeno. Saj možno, da gre za zelo podobni zadevi, pa me vseeno zanima od kod ta podatek. Smile

Physalis peruviana

Tisti lampijončki, pa so sklepam Physalis alkekengi....

Physalis alkekengi
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Greeny, gre za 3 različne physalise: perujsko volčje jabolko = Physalis peruviana, , talna jagoda = Physalis pruinosa in lampijončki = Physalis alkekengi. Seveda so ožji sorodniki, a različni po rasti, času zorenja in okusu.
pika

bobolino, sploh ne. So pod balkonom, kjer jih pred soncem zakriva še trta, torej imajo direktnega sonca nekje dve, tri ure. V primerjavi z ostalo predvzgojeno zelenjavo je tale fizalis kar hiter.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Pri meni tudi niso ves dan na soncu. Upam, da jih kmalu okusim._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Odgovori