Zeleni paradižniki - vložena zimska solata
-
- Prispevkov: 1146
- Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am
Jaz pa v otroštvu nisem prenesla zrelega paradižnika. Sem pa vsakodnevno jedla zelen (res strupeno zelen) paradižnik, narezan in posut s soljo. Še danes sem živa, nikakršnih resnih okvar zdravja ne zaznam, razen mehanske obrabe (n.pr. kolena), ampak saj se še stroj obrabi.Tako da solanin le ni tak bav-bav._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
-
- Prispevkov: 1478
- Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am
![Razz](images/smiles/icon_razz.gif)
![Razz](images/smiles/icon_razz.gif)
![Razz](images/smiles/icon_razz.gif)
![Razz](images/smiles/icon_razz.gif)
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
A si jo delala sama,ali si samo slikco nalimala??
Naslednje leto bo tudi moja Turšija takšna
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
http://poosmiinpol.blogspot.com/
-
- Prispevkov: 861
- Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am
Uf, hvala za tole temo - sem jo iskal ![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Manjši paradižniki mi sicer kar lepo zorijo, pri večjih je pa problem, zato mi je dal kolega odlično idejo - tudi sam je iz preostalih zelenih paradižnikov napravil domač ketchup. Sem ga vprašal, po kakšnem receptu, pa je rekel, da po nobenem receptu, pač, imel je čas in se je malo igral![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Skratka, v osnovi gre za počasno vrenje (res komaj zaznavno, ne divje brbotanje s špricanjem naokrog) narezanega paradižnika in čebule, da se popolnoma razpusti, doda se česen, da zadiši, malček bazilike, po želji origano (vendar ne pretiravamo), dodamo (domač) jabolčni kis, zasladimo z (domačim) medom. Sol po okusu. Spasiramo v blenderju ali s paličnim mešalnikom kar v loncu, precedimo skozi ne pregosto sito (odstranimo semena) in damo ponovno vreti do ustrezne in nam všečne gostote. No, kolegu je "notri padel" še čili (Hab. Chocolate), tako da je na koncu dobil krasen pol-pikanten ketchup._________________go with your instinct to live as you want
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Manjši paradižniki mi sicer kar lepo zorijo, pri večjih je pa problem, zato mi je dal kolega odlično idejo - tudi sam je iz preostalih zelenih paradižnikov napravil domač ketchup. Sem ga vprašal, po kakšnem receptu, pa je rekel, da po nobenem receptu, pač, imel je čas in se je malo igral
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Skratka, v osnovi gre za počasno vrenje (res komaj zaznavno, ne divje brbotanje s špricanjem naokrog) narezanega paradižnika in čebule, da se popolnoma razpusti, doda se česen, da zadiši, malček bazilike, po želji origano (vendar ne pretiravamo), dodamo (domač) jabolčni kis, zasladimo z (domačim) medom. Sol po okusu. Spasiramo v blenderju ali s paličnim mešalnikom kar v loncu, precedimo skozi ne pregosto sito (odstranimo semena) in damo ponovno vreti do ustrezne in nam všečne gostote. No, kolegu je "notri padel" še čili (Hab. Chocolate), tako da je na koncu dobil krasen pol-pikanten ketchup._________________go with your instinct to live as you want
-
- Prispevkov: 1057
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Super, tudi jaz se sprašujem, kaj naj naredim. Ostali ste mi še dve gajbici. Bo kečap. Salša in ena miks omaka je narejena.
Tale miks omako sem naredila takole:
* dve gajbici ljubov dlan, očistila in na dala mešanico 1/3 kis voda. Nato zmiksala v multipraktiku.
- dve gajbici paradižnika sem skuhala kot bolj gosto salšo - pobrala vodo z vrha (to sem naredila, pred vsem ostalim rezanjem,...)
- 7 korenčkov - narezala in v mikser
- pet jajčevcev - isto v mikser
- cca 15 velikih čebul - isto v mikser
Nato se pripravila piskre in naredila plasti enako v vsako skledo, kuhala počasi 3 do 4 ure. Dodala še sladkor in sol.
V kozarčke, v pečico na 100 stopinj (pod gretje ne pod pečenje) za pol ure in pustila not tri ure.
tjesih
izredno lepo. Ja, tako kot pravijo, škoda odpret.
Tale miks omako sem naredila takole:
* dve gajbici ljubov dlan, očistila in na dala mešanico 1/3 kis voda. Nato zmiksala v multipraktiku.
- dve gajbici paradižnika sem skuhala kot bolj gosto salšo - pobrala vodo z vrha (to sem naredila, pred vsem ostalim rezanjem,...)
- 7 korenčkov - narezala in v mikser
- pet jajčevcev - isto v mikser
- cca 15 velikih čebul - isto v mikser
Nato se pripravila piskre in naredila plasti enako v vsako skledo, kuhala počasi 3 do 4 ure. Dodala še sladkor in sol.
V kozarčke, v pečico na 100 stopinj (pod gretje ne pod pečenje) za pol ure in pustila not tri ure.
tjesih
izredno lepo. Ja, tako kot pravijo, škoda odpret.
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Pri nas se zeleni paradižniki najbolje obnesejo kot "kisli zeleni paradižniki" (recet iz knjige: Vlaganje shranjevanje in zamrzovanje", Cariline Mackinlay, Mike Ricketts, Mladinska knjiga 1983)
1 kg zelenih paradižnikov
250g svetle čebule
125g grobe morske soli
250g sladkorja
650 alkoholnega kisa
Količina vložnine je cca 1kg
Paradižnike očistimo, vendar ne lupimo; narežemo na tenke (nekaj mm) rezine. Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo (jaz jo včasih narežem na rezine, tako kot paradižnik). Nato v skledo izmenično zložimo plast paradižnika, plast čebule, obilno potresemo s soljo in nadaljujemo z zlaganjem plasti/soljenjem do konca. Pokrijemo in pustimo stati 24ur.
Nato odlijemo nabrano tekočino in zmes splaknemo z vodo. Kis in sladkor damo v kozico, ju segrejemo, da se sladkor stopi. V to raztopino stresemo paradižnike s čebulo in pustimo po malem vreti, dokler se ne zmehčajo. Pazimo pa, da jih preveč ne skuhamo, da ne popokajo. Jaz jih kuham ene 5 minut.
Zložimo jih v ogrete kozarce, premešamo, da iztisnemo morebitni zrak, tesno zapremo, ohladimo pod odejo._________________naredimo svet lepši
1 kg zelenih paradižnikov
250g svetle čebule
125g grobe morske soli
250g sladkorja
650 alkoholnega kisa
Količina vložnine je cca 1kg
Paradižnike očistimo, vendar ne lupimo; narežemo na tenke (nekaj mm) rezine. Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo (jaz jo včasih narežem na rezine, tako kot paradižnik). Nato v skledo izmenično zložimo plast paradižnika, plast čebule, obilno potresemo s soljo in nadaljujemo z zlaganjem plasti/soljenjem do konca. Pokrijemo in pustimo stati 24ur.
Nato odlijemo nabrano tekočino in zmes splaknemo z vodo. Kis in sladkor damo v kozico, ju segrejemo, da se sladkor stopi. V to raztopino stresemo paradižnike s čebulo in pustimo po malem vreti, dokler se ne zmehčajo. Pazimo pa, da jih preveč ne skuhamo, da ne popokajo. Jaz jih kuham ene 5 minut.
Zložimo jih v ogrete kozarce, premešamo, da iztisnemo morebitni zrak, tesno zapremo, ohladimo pod odejo._________________naredimo svet lepši