Zeleni paradižniki - vložena zimska solata

Odgovori
stara postaja
Prispevkov: 1146
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Jaz pa v otroštvu nisem prenesla zrelega paradižnika. Sem pa vsakodnevno jedla zelen (res strupeno zelen) paradižnik, narezan in posut s soljo. Še danes sem živa, nikakršnih resnih okvar zdravja ne zaznam, razen mehanske obrabe (n.pr. kolena), ampak saj se še stroj obrabi.Tako da solanin le ni tak bav-bav._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
tjesih
Prispevkov: 537
Pridružen: To Jun 18, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tjesih »



fotografija - avtor neznan

Takole pa lahko vložimo še zadnjo vrtno serijo.
Nazadnje urejal/a tjesih 10 Nov 2013 22:57; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Paša za oči in verjamem, da bo tudi okusno.

Iz česa si naredila "smrečice". Bi še mislila, da iz kumar, ampak zelenje seže nekam pregloboko Confused . Zvezdice so pa iz bučk in korenja, kajne?
notranjka
Prispevkov: 1478
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Razz Razz Razz Razz čudovita ozimnica Smile

A si jo delala sama,ali si samo slikco nalimala??
Naslednje leto bo tudi moja Turšija takšna Laughing_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Uporabniški avatar
orhy
Prispevkov: 2455
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

tjesih zelo lepo in upam, da bo tudi enako dobro.
Slika
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

tjesih, tole je pa škoda odpret, je samo za v vitrino Very Happy lepo!
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9664
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Zelo domiselno, Tjesih! up
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Uf, hvala za tole temo - sem jo iskal Smile

Manjši paradižniki mi sicer kar lepo zorijo, pri večjih je pa problem, zato mi je dal kolega odlično idejo - tudi sam je iz preostalih zelenih paradižnikov napravil domač ketchup. Sem ga vprašal, po kakšnem receptu, pa je rekel, da po nobenem receptu, pač, imel je čas in se je malo igral Smile

Skratka, v osnovi gre za počasno vrenje (res komaj zaznavno, ne divje brbotanje s špricanjem naokrog) narezanega paradižnika in čebule, da se popolnoma razpusti, doda se česen, da zadiši, malček bazilike, po želji origano (vendar ne pretiravamo), dodamo (domač) jabolčni kis, zasladimo z (domačim) medom. Sol po okusu. Spasiramo v blenderju ali s paličnim mešalnikom kar v loncu, precedimo skozi ne pregosto sito (odstranimo semena) in damo ponovno vreti do ustrezne in nam všečne gostote. No, kolegu je "notri padel" še čili (Hab. Chocolate), tako da je na koncu dobil krasen pol-pikanten ketchup._________________go with your instinct to live as you want
Irena
Prispevkov: 1057
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Irena »

Super, tudi jaz se sprašujem, kaj naj naredim. Ostali ste mi še dve gajbici. Bo kečap. Salša in ena miks omaka je narejena.
Tale miks omako sem naredila takole:
* dve gajbici ljubov dlan, očistila in na dala mešanico 1/3 kis voda. Nato zmiksala v multipraktiku.
- dve gajbici paradižnika sem skuhala kot bolj gosto salšo - pobrala vodo z vrha (to sem naredila, pred vsem ostalim rezanjem,...)
- 7 korenčkov - narezala in v mikser
- pet jajčevcev - isto v mikser
- cca 15 velikih čebul - isto v mikser
Nato se pripravila piskre in naredila plasti enako v vsako skledo, kuhala počasi 3 do 4 ure. Dodala še sladkor in sol.
V kozarčke, v pečico na 100 stopinj (pod gretje ne pod pečenje) za pol ure in pustila not tri ure.

tjesih

izredno lepo. Ja, tako kot pravijo, škoda odpret.
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri nas se zeleni paradižniki najbolje obnesejo kot "kisli zeleni paradižniki" (recet iz knjige: Vlaganje shranjevanje in zamrzovanje", Cariline Mackinlay, Mike Ricketts, Mladinska knjiga 1983)

1 kg zelenih paradižnikov
250g svetle čebule
125g grobe morske soli
250g sladkorja
650 alkoholnega kisa
Količina vložnine je cca 1kg

Paradižnike očistimo, vendar ne lupimo; narežemo na tenke (nekaj mm) rezine. Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo (jaz jo včasih narežem na rezine, tako kot paradižnik). Nato v skledo izmenično zložimo plast paradižnika, plast čebule, obilno potresemo s soljo in nadaljujemo z zlaganjem plasti/soljenjem do konca. Pokrijemo in pustimo stati 24ur.

Nato odlijemo nabrano tekočino in zmes splaknemo z vodo. Kis in sladkor damo v kozico, ju segrejemo, da se sladkor stopi. V to raztopino stresemo paradižnike s čebulo in pustimo po malem vreti, dokler se ne zmehčajo. Pazimo pa, da jih preveč ne skuhamo, da ne popokajo. Jaz jih kuham ene 5 minut.

Zložimo jih v ogrete kozarce, premešamo, da iztisnemo morebitni zrak, tesno zapremo, ohladimo pod odejo._________________naredimo svet lepši
Odgovori