Zeleni paradižniki - vložena zimska solata

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Zeleni paradižniki - vložena zimska solata

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Glej tudi


Izvor recepta mi ni znan, dobila sem ga od prijateljice.

1 kg rdečih paprik
1 kg zelenih paprik
1 kg zrelega paradižnika
1 kg zelenega paradižnika
1 kg čebule
3-4 dl kisa za vlaganje (ja res samo toliko, je čisto dovolj), lahko tudi vinski kis, shranek je enako obstojen in manj kisel
1 žlica soli
1 žlica sladkorja

Zelenjavo operemo
na drobno narežemo
stresemo v posodo
dodamo sol in sladkor
dolijemo kis

zavremo in pustimo vreti 15 minut.

Še vroče napolnimo v ogrete kozarce in neprodušno zapremo ter počasi ohladimo (damo v ogreto ugasnjeno pečico ali zavijemo v odejo).

Iz teh sestavin pride 6 kozarcev po 0,75 dl.

PS: eksperiment: k gornjim sestavinam sem dodala še 3 naribane kumarice, a šele v zadnjih 3 minutah vrenja. Poskusno sem 9 % kis za vlaganje nadomestila s 6 % (italijanskim) belim vinskim kisom, ker nam je bil shranek preveč kisel.
-------

To je osnovni recept, izpeljanke z različnim razmerjem lahko preizkusite sami.

Na podoben način vlagajo nekateri samo zeleni paradižnik.

Če v Google vtipkate "marmelada iz zelenih paradižnikov" je tudi kar precej zadetkov.
Nazadnje urejal/a muha 01 Nov 2023 10:07; skupaj popravljeno 4 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

doli je napisal/a:
Paradižnik na tanko nalistaš, naribaš na širokem rezilu, kar dobro posoliš, na gostem cedilu obtežiš, pustiš24h, naslednji dan na hitro prevreš v kisu, odtisneš, zložiš v kozarčke, vmes cel poper, zaliješ z olivnim oljem. Paradižnik malo pridvigneš z vilicami, da pride olje med vse plasti, na vrh daš lahko na križ dve paličici za ražnjiče ali plastična držalca, da držijo paradižnik v olju.
Mi smo ponavadi pojedli zadnjega 31.12.
greeny
Prispevkov: 788
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a greeny »

Lani sem gledal marmelado na Kulinariki. Kaj smo pa rekli glede solanina? Da ga je premalo verjetno za kakšne simptome? Ker mimogrede, prebral sem, da se s kuhanjem ne uniči. Ampak v tem receptu je res le četrtina zelenega, tako da ne bi smelo biti problema Smile . Je za probat.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mislim, da se solanin v paradižnikih tik pred dozorelostjo že kar precej izgubi. Sicer pa majhne doze strupa so "homeopatsko gledano" zdravilo Wink .
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

greeny je napisal/a:
Lani sem gledal marmelado na Kulinariki. Kaj smo pa rekli glede solanina? Da ga je premalo verjetno za kakšne simptome? Ker mimogrede, prebral sem, da se s kuhanjem ne uniči. Ampak v tem receptu je res le četrtina zelenega, tako da ne bi smelo biti problema Smile . Je za probat.

Takole mimogrede, greeny, se ti zdim zelo mrtva ali zastrupljena? Shocked V svojem življenju sem pojedla (in upam, da ga še bom) veliko ajvarja iz zelenega paradižnika in rdečih paprik. Vedno se je ves nedozorel, ampak že razvit paradižnik porabilo zanj. Pa nekja marmelade iz zelenega paradižnika po različnih receptih, pa ocvrte zelene paradižnike (sploh potem, ko smo film enakega naslpova gledali).
Sama brez vsakih predsodkov uporabljam zelene paradižnike, ki so dorasli in me solanin v njih ne skrbi. To bo najbrž od tega, da so mi med študijem in sem si potem še ves čas službe vcepila tak pogled na svet, da nje tako ali tako vse lahko strupeno, saj sta tudi kisik in voda, če ju zlorabimo, pa ju življenjsko nujno potrebujemo.
Zaenkrat mi kar gre. Wink
vodenka
Prispevkov: 849
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Če pa strakovnaki pravjo tako pol pa veselo na delo ,jutri gredo v lonec. Very Happy
originalnilist
Prispevkov: 929
Pridružen: Ne Jun 30, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Tudi sama vse zelene paradajze jeseni uložim kot kumare in celo zimo uporabljam brez predsodkov.
greeny
Prispevkov: 788
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a greeny »

Ma ja no, saj se zavedam, da je bil malce smešen pomislek. Če bi bilo toliko nevarno, bi bila zadeva bolj znana oz. bi več ljudi se tega ˝balo˝. No, letos bomo imeli dovolj zelenih paradajzov in jih bomo shranjevali, samo še za recept se je za odločiti Smile .
MARTINKA
Prispevkov: 524
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

No, jaz sem pa včeraj skuhala pikantno sladko kislo omako - kar tako, "na uč", po svoje.
Skuhala sem zelene paradižnike, en precej pekoč čili, nekaj kutin, 2 čebuli, sol, poper, baziliko, klinčke, ingver v prahu pa cimet in vse skupaj zmiksala. Dodala sem želirni sladkor, rozine in na koščke narezane suhe slive. Pokuhala še 4 minute in zaprla v kozarčke. Po okusu zelo podobno zelenemu tabasku. Nam je všeč in bom danes ponovila vajo.
Odgovori