Zeleni paradižniki - vložena zimska solata
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Zeleni paradižniki - vložena zimska solata
(Prenos iz arhiva)
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Glej tudi
Izvor recepta mi ni znan, dobila sem ga od prijateljice.
1 kg rdečih paprik
1 kg zelenih paprik
1 kg zrelega paradižnika
1 kg zelenega paradižnika
1 kg čebule
3-4 dl kisa za vlaganje (ja res samo toliko, je čisto dovolj), lahko tudi vinski kis, shranek je enako obstojen in manj kisel
1 žlica soli
1 žlica sladkorja
Zelenjavo operemo
na drobno narežemo
stresemo v posodo
dodamo sol in sladkor
dolijemo kis
zavremo in pustimo vreti 15 minut.
Še vroče napolnimo v ogrete kozarce in neprodušno zapremo ter počasi ohladimo (damo v ogreto ugasnjeno pečico ali zavijemo v odejo).
Iz teh sestavin pride 6 kozarcev po 0,75 dl.
PS: eksperiment: k gornjim sestavinam sem dodala še 3 naribane kumarice, a šele v zadnjih 3 minutah vrenja. Poskusno sem 9 % kis za vlaganje nadomestila s 6 % (italijanskim) belim vinskim kisom, ker nam je bil shranek preveč kisel.
-------
To je osnovni recept, izpeljanke z različnim razmerjem lahko preizkusite sami.
Na podoben način vlagajo nekateri samo zeleni paradižnik.
Če v Google vtipkate "marmelada iz zelenih paradižnikov" je tudi kar precej zadetkov.Nazadnje urejal/a muha 01 Nov 2023 10:07; skupaj popravljeno 4 krat
Izvor recepta mi ni znan, dobila sem ga od prijateljice.
1 kg rdečih paprik
1 kg zelenih paprik
1 kg zrelega paradižnika
1 kg zelenega paradižnika
1 kg čebule
3-4 dl kisa za vlaganje (ja res samo toliko, je čisto dovolj), lahko tudi vinski kis, shranek je enako obstojen in manj kisel
1 žlica soli
1 žlica sladkorja
Zelenjavo operemo
na drobno narežemo
stresemo v posodo
dodamo sol in sladkor
dolijemo kis
zavremo in pustimo vreti 15 minut.
Še vroče napolnimo v ogrete kozarce in neprodušno zapremo ter počasi ohladimo (damo v ogreto ugasnjeno pečico ali zavijemo v odejo).
Iz teh sestavin pride 6 kozarcev po 0,75 dl.
PS: eksperiment: k gornjim sestavinam sem dodala še 3 naribane kumarice, a šele v zadnjih 3 minutah vrenja. Poskusno sem 9 % kis za vlaganje nadomestila s 6 % (italijanskim) belim vinskim kisom, ker nam je bil shranek preveč kisel.
-------
To je osnovni recept, izpeljanke z različnim razmerjem lahko preizkusite sami.
Na podoben način vlagajo nekateri samo zeleni paradižnik.
Če v Google vtipkate "marmelada iz zelenih paradižnikov" je tudi kar precej zadetkov.Nazadnje urejal/a muha 01 Nov 2023 10:07; skupaj popravljeno 4 krat
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
doli je napisal/a: |
Paradižnik na tanko nalistaš, naribaš na širokem rezilu, kar dobro posoliš, na gostem cedilu obtežiš, pustiš24h, naslednji dan na hitro prevreš v kisu, odtisneš, zložiš v kozarčke, vmes cel poper, zaliješ z olivnim oljem. Paradižnik malo pridvigneš z vilicami, da pride olje med vse plasti, na vrh daš lahko na križ dve paličici za ražnjiče ali plastična držalca, da držijo paradižnik v olju. Mi smo ponavadi pojedli zadnjega 31.12. |
-
- Prispevkov: 788
- Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
greeny je napisal/a: |
Lani sem gledal marmelado na Kulinariki. Kaj smo pa rekli glede solanina? Da ga je premalo verjetno za kakšne simptome? Ker mimogrede, prebral sem, da se s kuhanjem ne uniči. Ampak v tem receptu je res le četrtina zelenega, tako da ne bi smelo biti problema ![]() |
Takole mimogrede, greeny, se ti zdim zelo mrtva ali zastrupljena?
![Shocked](images/smiles/icon_eek.gif)
Sama brez vsakih predsodkov uporabljam zelene paradižnike, ki so dorasli in me solanin v njih ne skrbi. To bo najbrž od tega, da so mi med študijem in sem si potem še ves čas službe vcepila tak pogled na svet, da nje tako ali tako vse lahko strupeno, saj sta tudi kisik in voda, če ju zlorabimo, pa ju življenjsko nujno potrebujemo.
Zaenkrat mi kar gre.
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
-
- Prispevkov: 929
- Pridružen: Ne Jun 30, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 788
- Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 524
- Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am
No, jaz sem pa včeraj skuhala pikantno sladko kislo omako - kar tako, "na uč", po svoje.
Skuhala sem zelene paradižnike, en precej pekoč čili, nekaj kutin, 2 čebuli, sol, poper, baziliko, klinčke, ingver v prahu pa cimet in vse skupaj zmiksala. Dodala sem želirni sladkor, rozine in na koščke narezane suhe slive. Pokuhala še 4 minute in zaprla v kozarčke. Po okusu zelo podobno zelenemu tabasku. Nam je všeč in bom danes ponovila vajo.
Skuhala sem zelene paradižnike, en precej pekoč čili, nekaj kutin, 2 čebuli, sol, poper, baziliko, klinčke, ingver v prahu pa cimet in vse skupaj zmiksala. Dodala sem želirni sladkor, rozine in na koščke narezane suhe slive. Pokuhala še 4 minute in zaprla v kozarčke. Po okusu zelo podobno zelenemu tabasku. Nam je všeč in bom danes ponovila vajo.