Tomaccio F1

Odgovori
Uporabniški avatar
orhy
Prispevkov: 2455
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

Ja, Marija - v loncih je gojenje paradižnika veliko bolj zahtevno.
Mfranc pa je pravi mojster za "lončarjeve" paradižnike. On pozna vse "medežije", ki ustrezajo paradižnikom in najbrž se z njimi tudi pogovarja, saj se mu odebelijo, kot buče. Razz Very Happy_________________
Slika
Uporabniški avatar
orhy
Prispevkov: 2455
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

polarbear - to pa prav gotovo. So rekli, da je takšna cena zato, ker je to novost. Kolikor vem, je to že vsaj lanskoletna "novost"._________________
Slika
juglans
Prispevkov: 3394
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Še moj tomaccio.

Sajen razmeroma pozno, v prvem tednu junija. Posajen v improvizirana korita, širine 50cm, višina 30cm, substrat je kompost z primešano šoto. Namakam kapljično.



Sproti ga obiram in sušim. Tri poletne dni in je suh.



Vmes tudi degustiram.



Dober je bil, če je opaziti. Za v olje pa bodo tekom ponedeljka, najkasneje v torek.

lp.
originalnilist
Prispevkov: 929
Pridružen: Ne Jun 30, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Orhy,shrani mi kakšno seme,prosim.
Uporabniški avatar
orhy
Prispevkov: 2455
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

Dobiš. Imam že nekaj suhih._________________
Slika
juglans
Prispevkov: 3394
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Da zaključim. Paradižnički so bili suhi že danes, saj je bilo kar lepo čez 30°C. Torej, na soncu so se sušili dva dni in pol.

Še statistika: sveži plod 5,7kg; suhi plod 0,7 kg --> razmerje 8:1

Je pa pomembno da so ravno prav suhi. Se je že zgodilo, da so premalo suhi zavreli v olju, preveč posušeni pa so trdi kot kakšne skorije.

V prihajajočih dneh pa bodo vloženi v olje. Več o tem torej sledi.

lp.
ciklama
Prispevkov: 122
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ciklama »

Ravno to se je pripetilo meni, mi je namreč vse zavrelo, zato bom drugič raje frišnega pozobala ker je tako dober.
juglans
Prispevkov: 3394
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ciklama, bi lahko, kljub morebitnemu razočaranju predstavila kje, oziroma kaj se je zalomilo v postopku sušenja in vlaganja paradižnikov?
Vsaj kakšno domnevanje recimo.

Verjamem, da je ali pa šele bo nekdo, ki bi to želel poizkusiti, seveda, če ga slabe izkušnje "sotrpinov" pri njegovi nameri ne odvrnejo.

Namreč, moje letošnje "sušenje" se v špajzi lepo drži. V bistvu se pomika proti koncu, razlog pa je njihov gurmanski presežek.
ciklama
Prispevkov: 122
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ciklama »

Sporočam da se je paradižnik neverjetno hitro posušil, ko pa sem ga dala v olje pa mi je po dobrih 14 dneh začelo kipeti in tudi okus je bil nikakršen. Zato sem sklenila da ga ne bom vlagala v olje, mogoče se bo našel kak drug način konzerviranja
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Jaz dam suh paradižnik kar v vrečko in zmrzovalnik in ga potem po potrebi jemljem ven. Če pa ga že hočeš imet v olju(??), potem pa lahko zmrznjenega daš v olje in v hladilnik za nekaj dni, seveda ga moraš hitro porabit, da ti ne zavre._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Odgovori