Stran 11 od 20
Objavljeno: Če Jun 22, 2023 4:26 pm
Napisal/-a copatka
Jaz sem lani opazila, da rastline s pski, ki jih puščam za zarodne čebulice, ne naredijo nič manjše glavice česna kot tiste, ki jim pske poberem . Tako da se nič ne sekiram, če jih po nesreči pustim več, kot sem planirala.
Brbr, lani sem prvič posadila čisto ves česen iz čebulic in strokov sadilnega česna. Niti enega stroka jedilnega nisem uporabila. Me zanima, kakšen bo rezultat
Koliko kozarčkov pskovega pesta imaš narejenega? Mene to letos še čaka._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Pe Jun 23, 2023 7:59 am
Napisal/-a brbr
Tudi pri meni rastejo samo rastline iz sadilnega materiala, razen tistih pozabljenih "jedilnih" glav.
Po mojih izkušnjah pridelek iz sadilnih česnov prav nič ne zaostaja od pridelka iz velikih jedilnih glav. me zanima, kaj boš ugotovila ti.
Večina mojih pskov je šla po svetu. Za domačo rabo imam v skrinji dober kilogram narezanega.
Danes pa me čakata še cca dva kilograma za shranit. Nekaj ga bom dala še zmrznit, ostalo bo za pesto. Koliko kozarčkov bom naredila, še ne vem._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Pe Jun 23, 2023 8:07 am
Napisal/-a Melona
Brbr, kako potem porabiš narezane zamrznjene pske? V juhah?
Objavljeno: Pe Jun 23, 2023 9:54 am
Napisal/-a copatka
Melona, jaz jih ravno tako kot sveže - z jajci, v rižotah, juhah ... Najbolje jih je zmrzniti na pladnju in dati potem v večjo posodo, iz katere jih jemlješ po potrebi. Se nič ne sprimejo._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Pe Jun 23, 2023 10:11 am
Napisal/-a Melona
O, hvala za nasvet.
Objavljeno: Pe Jun 23, 2023 11:21 am
Napisal/-a metuljc
Idealne za shranjevanje so kovinske škatle od, recimo Illy kave, noter pvc vrečka, pa pski, ali narezan por ali,........se nič vonjav ne prikrade ven, lepo lahko zložiš v predal,......
Objavljeno: Pe Jun 23, 2023 2:31 pm
Napisal/-a brbr
Jaz jih shranjujem kar v PVC vrečki. Ker so pri spravilu suhi, se nič ne sprimejo in jih brez problema jemlješ kolikor jih pač potrebuješ.
Mi jih imamo zelo radi na pečenem krompirju, ribah... Seveda gredo tudi v rižote, ričet, zelenjavne juhe, itd.
Sem pa zadnjič poskusila narediti kuhane s krompirjem in zaseko (tako kot stročji fižol), a so me razočarali. Kuhani povsem izgubijo okus Sem jih moslila v ta name sraniti v slanici, a jih (verjetno) ne bom. No, mogoče en kozarček za poizkus.
Lani sem jih fermentirala, a mi taki niso všeč..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Pe Jun 23, 2023 2:53 pm
Napisal/-a copatka
Za v vrečko je najbrž treba malo počakati, da se posuši tudi sok od rezanja. Moji so sveže narezani malo lepjivi. Vsekakor je to hitrejša in lažja varianta, se je bom poslužila, hvala za idejo! 😃_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Po Jun 26, 2023 7:21 pm
Napisal/-a eta
Kdaj pobirate Anko? Danes sem eno probno izpulila in je bila še brez stročkov. Vrhovi listov so rjavi, tudi nekaj rje je... Ne bi rada zamudila, naslednji teden naj bi bil deževen...
Objavljeno: To Jun 27, 2023 12:13 pm
Napisal/-a brbr
Anka pri meni dozori nekje sredi julija.
Letos bodo bili idealni dnevi 13., 14., 15., julij, ko bo čas za korenino. Upam, da bo do takrat dozorela, ker je naslednji primeren termin šele 23. julija. To pa zna biti že prepozno...
Kdaj si jo pa sadila? Je čudno, da še nima izoblikovanih stročkov. Zadnjič sem izpulila nekaj mojih. Stročki so že. So pa bili še majhni. Je pa res, da sem izpulila tiste, ki so se mi zdeli sumljivi in so bili bolj zanikrni. Tako, upam, da imajo rastline z debelimi stebli tudi v zemlji bolj debele stroke..._________________naredimo svet lepši