Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Koruza - Zea mays

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tele tri sestre tudi pri meni ne delujejo dobro. Najbolje jo odnese koruza (trdinka), najslabše buča (hokaido). Fižol ni prav dobro razpoložen v tej družbi, eden je raje kot na koruzo šel na žično ograjo v bližini.
Pred leti je enako zasadila hči. Takrat je bila najboljša buča, ker je koruzo sadila (pre)pozno in jo je buča prehitela, fižol je bil pa zanemarljiv._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Uau, lepe so in velike muha Very Happy, veliko možnosti, da uspe kak storž.

meni lepo uspevajo tri sestre, sem pa fižol dosti kasneje sejala in je lepo ven prišel.



Se mi pa dogaja tole pri dveh sortah koruze, mi hočejo dokazat da so trave.


Me prav zanima, če bodo ti stranski poganjki, tudi zacveteli obrodili. Shocked

Drugače pa že cveti in kaže svoje blond in roza laske:


In me zanima Ivčk, morda veš, koliko časa, lahko hraniš cvetni prah koruze, saj imam občutek, da bo vse prej odcvetelo, preden bodo storži z laski. Rolling Eyes
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Joj, moja trdinka pa ni več blond, je že posivela - pardon, porjavela Confused
Zdaj pa čisto nič ne vem, v kateri fazi je za peči kot mlečna koruza. A sem že zamudila in bo za polento?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Verjetno je ravno v redu, kakšno bo treba odpret in preverit mlečnost, boš takoj videla, če je že pretrda.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Misliš samo malo odpreti ličkanje in preveriti trdoto? A če je že prezrela, ne več mlečna, bo takole odprta brez škode rastla in zorela naprej? Se mi nekako škoda zdi odpirat, če potem ta storž ne bi bil uporaben. To bi bil namreč pri meni skoraj 10-odstoten "izpad proizvodnje" heheh_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Aye, pri koruzi se dostikrat pojavijo tile stranski poganjki in pogosto tudi zarodijo, zato jih kar pusti pri miru. Tudi jaz jih imam letos kar nekaj

Koruza nikdar ne cveti vsa naenkrat, zato bo vedno kaj peloda na voljo za oprašitev. Žal pa pelod lahko hranimo le en dan, če želimo, da je še 'živ'. Jaz itak poberem pelod iz čimvečih rastlin v eno kantico (takrat, ko ima večina rastlin že nastavljene vsaj kak storž z laski), vse dobro zmešam, nato pa posipam po laskih vseh storžev, ki so na voljo. Uspeh zagotovljen._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

lpmami, seveda lahko samo malo pokukaš, normalno koruza dozori naprej.

Hvala, Ivčk!
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Sem malo pokukala in se mi je zdela primerno mlečna.
Potem sem sicer videla, da bi jo lahko pustila še par dni rasti, a mi ni žal - okus je bil tisti iz spomina na narabutano pečeno koruzo Embarassed



Drugim storžem bom dala še nekaj časa, da se okrepijo.
Pekli smo jo najprej v alu foliji, potem pa še na odprtem plinu. Na električni plošči se peka, kolikor se spomnim, ne obnese prav dobro.
Kako pa jo drugi spečete v stanovanju (plin, elektrika)?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Prvi storž Double Red (seme od Ivčk)




Kvadratki na papirju imajo stranico 5 cm.

Še par jih je na zunaj videti enako zrelih, zadnja pa šele cveti. Vsaka ima po 1 storž.
bodika
Prispevkov: 388
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bodika »

Lepa je,boš povedala kakšna je po okusu.
Odgovori