Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pametna odločitev!

Vsake toliko časa si izmislijo novo škropivo brez FFS in ga prodajajo, dokler se ne ugotovi, da je manj učinkovito od sodinega. Ampak sodino lahko seveda naredimo sami z minimalnim stroškom, zato ni več IN. Wink
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Zeolit je vulkanska kamnina, koliodno srebro je pa "raztopina" drobnih delcev srebra v demi vodi.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Nisem nič poguglala, nisem pa nikoli uporabljala ne enega, ne drugega. Embarassed
Zdaj sem našla nek članek iz Biobrazde. Za izboljšanje tal bi bil Zeolit najbrž uporaben. Piše tudi, da je Zeolit uporaben pri zatiranju rdečih polžev, saj jim odvzame vlago in jih izsuši.
Glede paradižnikove plesni naj pa na FB testirajo. Če bodo čez dve leti še navdušeni, bom tudi jaz poskusila. Wink
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Se strinjam. Včeraj sem preventivno škropil s sodo v kombinaciji z blagim Neem tonikom. Mi je brat odstopil staro motorno škropilnico. Parkrat vruum, vruum z vseh strani in je poškropljeno. Niti ni potrebno hoditi med rastlinami. U ku je fajn.

Močan tok zraka razprši škropivo v zelo drobne kapljice. To pride prav tudi v rastlinjaku, kjer se normalno trudiš po vogalih in za rastlinami, tako pa tok seže tudi tja, potem pa še samo s pihanjem rastline malo osušiš.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Zeolit je zelo uporaben, sploh pri gojenju v loncih. Aseptičen, zadržuje vlago, ... in dolgo obdrži svoje lastnosti.
Dobi se kot prah ali kot pesek. Pri nas v obeh oblikah v uporabi že par let.

( https://www.youtube.com/watch?v=0upGNmxYuG0 )
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Mravlja, kje ga pa kupuješ? Sem razmišljala, da bi ga tudi jaz naslednje leto dodala v lonce, pa mogoče še v rastlinjak. Ne bom pa z njim potresala paradižnikov proti plesni.
mravlja

Proti plesni ga pri nas še nismo uporabljali, je pa zelo "zdrav" za uporabo v loncih, kot dodatek substratu: kot prah med substrat, kot pesek na dno - ali oboje. Glej zs.
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

bauhaus ga ima. proti plesni? ne vem, mogoče ga kdo posuje po listju in potem računa, da bo vzel vlago glivam..._________________NM
mravlja

Po lastnostih, ki jih ima, bi bilo vredno poizkusiti, mogoče bi glivam pa res trda predla.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Močno dvomim, da bi se z zeolitom lahko učinkovito boril proti plesni. Za zemlja bi pa znal biti koristen.
Odgovori