Zelena - Apium graveolens

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: Zelena - Apium graveolens

Odgovor Napisal/-a muha »

Okrog gomolja odrineš 1/3 zemlje. Torej: vsaj 1/3 gomolja mora gledati ven iz zemlje. Iz tiste tretjine potem ne poganjajo nepotrebne stranske korenine. Mislim pa, da bi lahko odgrnila kar 1/2.

Za bolj nazoren prikaz poišči fotke na Googlu. Da jih ne lepim sem in kršim kakšnih avtorskih pravic.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Čiščenje teh semen je pa ultra filigransko delo! Skozi cedilo, na papir ... Pa še ni, kot bi moralo biti.

Slika
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nove rastlinice bodo vseeno zrasle.....za razliko, pogosto, iz kupljenega, 100% čistega semena.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Spet imam čisto preveč zelene. Lani sem je precej nasušila, pa pozimi ne porabila, tako da letos je ne bom.
Tale moja težava s preveč zelene izhaja iz dolgoletne tradicije, ko je bila zelena (na različnih vrtovih) tako kilava, da jo je bilo žalostno gledati. Zdaj pa ne vem, kam z njo :roll:
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jaz se s čiščenjem semen sploh ne ukvarjam. Predstavljam si, da zlasti drobno seme rabi neko primes, da ga lahko lepše razporedimo. Primešani drobci so obenem tudi mini zastirka.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Lpmami, če boš imela ob semtembrskem klepetu še to težavo, te z veseljem odrešim. 😄😉😊
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Saj vem, samo meni zdaj dela napoto 🤔
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Ravno čistim zeleno in peteršilj za "vegeto". Od zelene mi, potem ko odrežem vse korenine, ostane v roki en fizeljc. :roll: Potem jo moram dokupiti in je z Nizozemske. :evil:

Ne vem, kaj delam narobe. Najbrž bi res morala odstranjevati zemljo. V enakih pogojih (visoka greda, rahla zemlja in kompost) mi korenje krasno dela, zelena in peteršilj za korenino pa ne. Od zgoraj zgleda lep, debel, ko ga izpulim, je pa spodaj komaj kaj od njega.
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Zelena je res občutljiva na globino setve. Letos sem se na lastne oči še enkrat prepričala v to. Spomladi pripravljam sadike in potem jih podelim med sorodniki. Mami mi poleti tarna, kako njena zelena ne dela kaj veliko na gomoljih, medtem ko se je zelena pri sestri že konkretno odebelila. Ok, sadike so bile iz istega vira, potem pa so vseeno bile posejane v različno zemljo. Ampak videla se je višina setve in to res naredi razliko. Nisem pa še vprašala, če je sedaj kaj bolje, ko je odstrnila nekaj zemlje ob rastlini. Od poletja bi že lahko naredila kaj na gomolju.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Pri meni sta se peteršilj in zelena, gojena za gomolj, na različnih vrtovih obnašala podobno - gomolj je vedno ostal bliže korenini. Edino lani, ko sem bila pozorna, da sem kupila sadiki gomoljne zelene in zemljo odgrnila, je bilo tisto v zemlji bliže gomolju kot korenini. Letos sem pa pozabila odgrniti 😒 in bom gomolje zelene spet kupovala na tržnici.
Odgovori