Zelena - Apium graveolens
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10735
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Zelena - Apium graveolens
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 1128
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
OPIS:
Zelena je široko uporabno aromatično zelišče, podobno peteršilju, a z nekaj manj vitaminov. Nekateri viri navajajo, da je koristna za prebavo in za lajšanje nekaterih drugih zdravstvenih tegob.
Na vrtu in v kuhinji razlikujemo
- gomoljno zeleno
- stebelno zeleno
- listno zeleno
Sama gojim predvsem gomoljno. Če je dobro pognojena, so tudi stebelca kar konkretna in da za moje potrebe dovolj listnega materiala. Da bi bili gomolji čimvečji in korenine čim manj razraščene po celem gomolju, je treba gomoljno zeleno saditi zelo plitko. Ko se prične oblikovati gomolj, odstraniti zemljo do 2/3 gomolja. Na delu, ki je odstrt, se ne bodo razvijale korenine, posledično bodo spodnje debelejše in bolj uporabne.
Gnojenje: Po mojih izkušnjah je kar požrešna po hranilih, nekako po sistemu več mi daš, več imaš od mene.
Shranjevanje: gomolji lahko čez ostanejo v zemlji, če ni preveč mokra, da bi zgnili, drugače pa v primerno hladnem in vlažnem prostoru. Recimo v zasipnici, zaščiteni pred voluharjem in mišmi.
Stebla, listni del: nasekljano v zamrzovalniku
Liste same lahko tudi posušimo.
Škodljivci:
-zelenina muha zna uničiti ves listni material in posledično zavirati rast vsega ostalega. Rešitev : prekritje z mrežo proti insektom ali kako tanko gosto odrabljeno zaveso. Agrokoprena čez poletje ni ravno priporočljiva, preveč zadržuje toploto.
- voluhar jo nadvse obožuje, zlasti gomoljno. Gomolj prične glodati od spodaj, da niti ne opazimo, saj lupina ostaja. Lepega dne zagledamo uvel šop, ki nam ostane v roki, če ga dvignemo
Rešitev: hja, sajenje v mreže, kar je pri večjemu številu sadik nekoliko težko. Improvizacija: posadite v primerno velike ( čez liter, da bo dovolj prostora za gomolj) lončke z večjimi odprtinami na dnu. Korenine bodo našle pot skoznje, voluhar jih bo pa lahko dosegel le z vrha, kar bo laže opaziti.
Zelena je široko uporabno aromatično zelišče, podobno peteršilju, a z nekaj manj vitaminov. Nekateri viri navajajo, da je koristna za prebavo in za lajšanje nekaterih drugih zdravstvenih tegob.
Na vrtu in v kuhinji razlikujemo
- gomoljno zeleno
- stebelno zeleno
- listno zeleno
Sama gojim predvsem gomoljno. Če je dobro pognojena, so tudi stebelca kar konkretna in da za moje potrebe dovolj listnega materiala. Da bi bili gomolji čimvečji in korenine čim manj razraščene po celem gomolju, je treba gomoljno zeleno saditi zelo plitko. Ko se prične oblikovati gomolj, odstraniti zemljo do 2/3 gomolja. Na delu, ki je odstrt, se ne bodo razvijale korenine, posledično bodo spodnje debelejše in bolj uporabne.
Gnojenje: Po mojih izkušnjah je kar požrešna po hranilih, nekako po sistemu več mi daš, več imaš od mene.
Shranjevanje: gomolji lahko čez ostanejo v zemlji, če ni preveč mokra, da bi zgnili, drugače pa v primerno hladnem in vlažnem prostoru. Recimo v zasipnici, zaščiteni pred voluharjem in mišmi.
Stebla, listni del: nasekljano v zamrzovalniku
Liste same lahko tudi posušimo.
Škodljivci:
-zelenina muha zna uničiti ves listni material in posledično zavirati rast vsega ostalega. Rešitev : prekritje z mrežo proti insektom ali kako tanko gosto odrabljeno zaveso. Agrokoprena čez poletje ni ravno priporočljiva, preveč zadržuje toploto.
- voluhar jo nadvse obožuje, zlasti gomoljno. Gomolj prične glodati od spodaj, da niti ne opazimo, saj lupina ostaja. Lepega dne zagledamo uvel šop, ki nam ostane v roki, če ga dvignemo
Rešitev: hja, sajenje v mreže, kar je pri večjemu številu sadik nekoliko težko. Improvizacija: posadite v primerno velike ( čez liter, da bo dovolj prostora za gomolj) lončke z večjimi odprtinami na dnu. Korenine bodo našle pot skoznje, voluhar jih bo pa lahko dosegel le z vrha, kar bo laže opaziti.
-
- Prispevkov: 1325
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Letos sem imela prvič svoje sadike listne in gomoljne zelene in je zrasla res čudovita, zdaj pa ne vem, ali bi jo lahko pustila čez zimo zunaj ali jo raje pospravim, narežem in v skrinjo?
Ima kdo mogoče še kako drugo idejo za skladiščenje? Stebelne do zdaj še nisem imela, gomoljno sem si pa navadno, če nisem celega gomolja porabila naenkrat, narezala na kocke in zamrznila.
Ima kdo mogoče še kako drugo idejo za skladiščenje? Stebelne do zdaj še nisem imela, gomoljno sem si pa navadno, če nisem celega gomolja porabila naenkrat, narezala na kocke in zamrznila.
-
- Prispevkov: 1128
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Za moje pojme je odvisno koliko je razvita. Pri nas gomoljna večinoma prezimi na vrtu - nekaj manjših pač zgnije. Tudi nekaj stebelnih mi je lansko leto prezimilo.
S stebelno nisem imel nevem kakšnih dobrih rezultatov, zato sem jo opustil, gomoljno (Praška) pa še vedno gojimo - čeprav tudi ta ni nevem kaj.
No letos ji je družba nizkega fižola malce pomagala, vendar samo v nadzemnih delih.

S stebelno nisem imel nevem kakšnih dobrih rezultatov, zato sem jo opustil, gomoljno (Praška) pa še vedno gojimo - čeprav tudi ta ni nevem kaj.
No letos ji je družba nizkega fižola malce pomagala, vendar samo v nadzemnih delih.

-
- Prispevkov: 3394
- Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am
Uf Twity, bi bila primerna za tekmo naj brkate zelenjave.
Mesec November verjetno in boj proti moškim boleznim.
Sadil pa si jo kako? Kot predvzgojene sadike, si morda setev rečil in potem te viške flancal? Sprašujem zato, ker se pri meni s sličnimi korenovkami (koreninski peteršilj, pastinjak) dogaja podobno, ko si sadike vzgojim v malih lončkih. Korenine so zavite v "štofelc", razvejane in rahlo odebeljene, skratka neuporabne.
Sicer pa gomoljne zelene ne sadim, ker jo praviloma, še pred menoj pospravi (prijatelj) voluhar. Nekoliko bolj prizanešeno je stebelni z., ki jo kompromisno obožujem jaz.

Mesec November verjetno in boj proti moškim boleznim.

Sadil pa si jo kako? Kot predvzgojene sadike, si morda setev rečil in potem te viške flancal? Sprašujem zato, ker se pri meni s sličnimi korenovkami (koreninski peteršilj, pastinjak) dogaja podobno, ko si sadike vzgojim v malih lončkih. Korenine so zavite v "štofelc", razvejane in rahlo odebeljene, skratka neuporabne.
Sicer pa gomoljne zelene ne sadim, ker jo praviloma, še pred menoj pospravi (prijatelj) voluhar. Nekoliko bolj prizanešeno je stebelni z., ki jo kompromisno obožujem jaz.
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 18510
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
-
- Prispevkov: 788
- Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
Da najprej pridem na jasno: od zelen imamo gomoljno, stebelno in tudi listno? Letos sem dobil prvič gomoljne in zdaj rastejo in jih bom zaradi Twitija tudi pustil zunaj. Ali pa kakšno še zdaj pobral, da vidim to čudo. Sicer bi pa rekel, da imamo doma tudi tisto, katere liste se daje v juho za res močno aromo, torej verjetno listno zeleno? Obožujem jo, pravimo pa ji ˝magi˝ pri nas, mogoče po tisti Maggy tekočini kot dodatku v že pripravljene juhe?