Jaz imam tudi viške zelja. Sem posejal ( Varaždinsko ) zelje in brstični ohrovt, pa je zraslo 2x zelje ! Moram poskusit tisto s kisanjem v kozarcih ...
Copatka, za letos bo moj nasvet zate prepozen. Pri nas so glave, namenjene hranjenju, poruvali, obrali zunanje liste, vehe, glave na steblih s koreninami pa dali v hladno in (ne preveč) vlažno klet. Enako so ohranili tudi rastline, ki so jih jeseni namenili za spomladansko ponovno sajenje za pridelavo semen. Te rastline so potem posadili v vrt, na eno gredo, skupaj.
AB, le loti se kisanja, ni težko in uspeh je, če se držiš navodil, zagotovljen.
Metuljc, hvala! Bi ga spulila s koreninami, pa jih je voluhar že prej pojedel . Ima pa še dolga stebla, bo to kaj pomagalo?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
AB, le poskusi! Če je že prvič uspelo meni, bo tebi tudi . Samo res ga je treba zelo močno natlačiti v kozarce. Jaz ga kar z lesenim spodnjim delom enega starega tolkača za zrezke, ki se je snel z ročaja . Meni ga uspe v en ta velik kozarec stlačiti približno 1 kg naribanega. In na vrh dam plastično mrežico, ki ga tišči dol, da je ves čas pokrit s tekočino._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Katero rdeče zelje je najbolj primerno za skladiščenje in za svežo uporabo, pa da ni občutljivo, da ne gnije? Holansko, Langedijker Bewaar 2, Tete Noire 3, Rodynda ali katero drugo?
Po mojih izkušnjah je holandsko pozno zelje bolj temno in bolj okusno; je pa občutljivo, rado gnije že na vrtu - rabi enako ali več skrbi kot paradajz. Če preživi gnitje na vrtu - potem ga lahko pustiš na vrtu in ga vzameš tudi iz snega. Zgodnja zelja pa niso tako občutljiva, samo so pa res manj okusna. Jaz sigurno takoj ločim med temno rdečim in svetlo rdečim. Temno je bolj kompaktno in ker ga jaz pripravljam v lastnem soku (malo olja ali masti - narežem zelje in pokrijem, da se lepo obdela; samo še sol in je).
Copatka malo z zamudo - jaz ga s korenino dam v gajbice pod balkon, en papir čez in ga imam tam kar precej dolgo; dokler ni malo več minusa. Pa verjetno bi tudi minus prestal. Letos sem dve glavi pustila na vrtu - če mi žival ne poje poročam.
Danes sem zagledala semena koničastega rdečega zelja Kalibos in seveda sem kupila iz radovednosti. Je že kdo gojil to zelje? Naj bi bilo zgodnje, samo za solate, zato bom sejala še enega poznega za skladiščenje.
Predlani sem ga imela v vrtu, kupila v Estoniji. Meni je okroglo vseeno boljše, manj stebla (boste popravili izraz) v sredi glavice, torej več imaš od njega kot od koničastega zelja. Je pa lepo in zanimivo.
Vse zeljnice jaz takoj, ko posejem, pokrijem s kopreno in pustim tako dolgo, da so dovolj krepke, da jih bolhač ne uniči. Enako vse redkve, rukolo ipd.