Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2014

Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Cvetovi gor, cvetovi dol... Ljudje težimo k temu, da bi vse radi nekako spredalčkali, vsaki vrsti določili njeno mesto, vendar se narava pogosto ne strinja s tem.
En tak primer "nestrinjanja" so cvetovi no moji Etni (Capsicum annuum).
Oba cvetka sta bili posneta na isti rastlini, le da ima eden pet venčnih listov, drugi pa šest:

Kaj pa zdaj? Mr. Green

LP
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nič, nekja povsem običajnega v naravi. Variabilnost se reče temu. Tako pač je, skoraj pri vsaki vrsti rastlin lahko najdemo take cvetove.
Tako je, ko hoče človek uvesti nek sisitem v naravo. Pravila so, vedno pa, včasih precej pogosto, najdemo tudi take izjeme.
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Ja, metuljc ima seveda prav. "Predalčkanje" je dostikrat težavno, omenjeni "ključ" pa poskuša uvrstiti posamezno sorto v posamezno skupino na osnovi posameznih značilnosti, ki so skupne določenim sortam.

Najdejo se tudi mejne rastline, ki jih je težko določiti, ker imajo posamezne značilnosti, ki so svojstvne dvem ali večim "predalčkom".
Tudi detelja ima v večini 3 listka, redki posamezni primerki pa od 4 do celo 8 listkov.

Spiridonova Etna (C.Anuumm) ima cveta na isti rastlini s 5-imi in 6-timi venčnimi listi. Torej gre za variabilnost, kot pri detelji. Potrebno je pogledati kakšni so cveti v večini.

V trenutnem ključu število listov ne definira posameznega predalčka, drugače pa je, če vsi cvetovi določene sorte imajo 5 listkov ali pa celo če bi vsi cvetovi na posamezni rastlini imeli samo 4 lista- potem bi ta rastlina verjetno zaslužila svoj "predalček", ker bi ga ta značilnost definirala.
Če ne zasluži "predalčka", pa vsaj bolj natančno definira sorto posameznega (istega) "predalčka".

Sicer pa moj Cyber Hot ima vse cvetove s petimi listki, kar ga s to značilnostjo sigurno bolj natančno definira. V ključu sicer ta značilnost ni navedena.
Morda pa bo kdaj ta značilnost postala lastnost "predalčka" in ne samo lastnost sorte.
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

@mfranc:

Kak substrat pa bi lahko dodal? Sam takih zvarkov ne znam naresti, bi pa z veseljem kupil kaj, kar se dobi v trgovinah.

Glede presajanja pa me zanima, ali je bolje počakati še malo, ali bi jih presadil kar sedaj? Namen sem namreč imel presajati takrat, ko bi jih obrezal in dal v prezimovanje...?
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

mfranc je napisal/a:

Huh, okrog križanja je pa takole; 100% si siguren samo če cvetove preden se odprejo 100% zaščitiš pred insekti. Ostalo je ruska roleta Cool , pa čeprav govorimo, da se ne skrižajo radi.
Res pa je večja možnost za križanje, če bi jih imel tako blizu eden drugemu, da bi pelod ene sorte padel na pestič druge sorte.

S povedanim se delno ne strinjam. Zato bi dopolnil razlago.
V resnici se čiliji raje skrižajo, kot paradižniki. Oboji se sicer bolj redko skrižajo- kar je res.
Razlog je v tem, da je pestič pri večini čilijev bolj odmaknjen od prašnikov in je samooprašitev (veter-tresenje) težja. zato so bolj pomembni insekti, ki se selijo s cveta na cvet in iz rastline na rastlino.
Ravno nasprotno pa je pri paradižniku, kjer je brazda pestiča zelo blizu prašnikov.
Ni pa vse 100% in so vedno možna "presenečenja". Nasplošno gledano pa je križanje bolj izjema, kot pravilo.

Tukaj se lepo vidi, da je pestič pri tem čiliju daleč od prašnikov:

marmel

Odgovor Napisal/-a marmel »

mfranc je napisal/a:
Zelenc, če imaš zaprt, svetel prostor, bi jih moral imeti že notri Wink . Letos so pogoji zunaj, na čistini, res slabi Sad .
Evo, zopet ščije Evil or Very Mad , meni pa propadajo paprike, pa čiliji gredo tudi bolj nazaj kot naprej Rolling Eyes .

mfranc, če te prav razumem, bi moral čilije, ki jih želim prezimiti, že izkopati iz vrta oz. presaditi v lonec in jih čez noč pospraviti noter? Question
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Marmel, mišljeno je bilo, da čilije v loncih lahko prestavi v prostor; nekaj dni nazaj so bile dnevne temperature med 15 in 20 stopinjami, kar pa veš, da čiliji ne ljubijo preveč.

Presajanje z vrta v lonec je druga zadeva, po moje še ni pravu čas. Seveda, pa je vedno več momentov, če so recimo v fazi dozorevanja, jim lahko s nekvalitetnim presajanjem krepko škodiš. Bolje je ev. že narediti mali tunelček. Pod njim je nekaj stopinj več, ki naredijo pravi čudež Wink .

Zelenc je napisal/a:
Kak substrat pa bi lahko dodal? Sam takih zvarkov ne znam naresti, bi pa z veseljem kupil kaj, kar se dobi v trgovinah.

Malo se "prošetaj" tule po forumu, o substratih smo se že veliko pogovarjali.

Na hitrico pa ne boš nič zgrešil z Klasmann potgrond H ali kateri Neuhaus.

Zelenc je napisal/a:
Glede presajanja pa me zanima, ali je bolje počakati še malo, ali bi jih presadil kar sedaj? Namen sem namreč imel presajati takrat, ko bi jih obrezal in dal v prezimovanje...?

Res je malo pozno za presajanje in prezgodaj za zimovanje Rolling Eyes .

Ampak sezona v zaprtem prostoru ti lahko traja še tri mesece! in sem zato predlagal presaditev - glede na stanje tvojih čilijev. Pogoj pa v navedenih mesecih dosti sonca (idealna stran tvojih oken bi bila jugovzhod do jug, kako pa imaš dejansko lego?) in seveda temperature od 20 °C navzgor.

Za prezimitev ne priporočam zgodnjega presajanja, pač pa grme, ki smo jim obrali plodove, samo v grobem obrežemo. In to največ do polovice, predvsem pa vse bolane, polomljene veje. Lonce postaviš v malo hladnejši prostor, 10 - 15 °C in minimalno zalivaš. Ampak še enkrat, za zimovanje je še mnogo prezgodaj!

Grme na zimovanju zelo rade napadejo razne bolezni in škodljivci, zato je potrebna kontrola. Dodatno nevšečnost je pretopel in temen prostor zimovanja, grm požene ogromno pretegnjenih poganjkov, ki so večinoma neuporabni za rast v drugi sezoni.
Zato sam presajam in dokončno obrežem sadike na koncu zimovanja, takrat ko grmom lahko nudim dovolj toplote in svetlobe za novo, normalno rast.

Tako počnem jaz, vsak ima malo svojo tehnologijo Wink ; pa še meni se termini posameznih postopkov hudo razlikujejo. Odvisno od stanja sadik, če imam na grmu preko zime še cel rod čilijev v dozorevanju, potem pač počakam s pripravo na novo sezono. Lahko celo do marca, aprila Rolling Eyes . Prazne sadike dam na zimovanje prej, in jih tudi prej pripravim za novo sezono.

LP_________________mfranc
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Evo, fine merice, platojčki od polkilskih zavitkov češnjevca iz Hoferja, ravno prav za eno etažo v sušilniku Wink . Od leve:

Habanero Black, Chocolate Long, Green, in Pimenta de Neyde

Narezani na polovičke, večji pa na četrtinke. Kar nekaj časa so bili na soncu, na sliki so se že malo skrčili, osušili. Ampak precej so še vodeni.
Tudi sedajle, ko so se sušili še na podstrehi Rolling Eyes .

Jutri izkoristim, postrgam Cool še zadnji sonček, potem gredo v el. sušilnik.

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

O, kako so lepi ti Habaneri! Naslednje leto tudi jaz nameravam imeti vsaj še zelenega, mogoče pa tudi črnega.
Habanerov še nisem sušila. Me zanima, koliko časa se bodo sušili v primerjavi s Pimento.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Na fotografiji izgleda, kot da so vsi plodi kar dodobra "ostrgani"...
Jaz jim pri čiščenju (za sušenje ali za omake) vedno odstranjujem izključno samo semena ter pri tem, kolikor se le da, puščam v njih placento in vezne mrenice, da čim manj izgube na ostrini. Cool

LP
Odgovori