JABOLČNI KIS
-
- Prispevkov: 8209
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Dajmar, takšen recept/napotke imam. Res moraš med pretakanjem kis dobro prezračit. Jaz sem ga dvakrat prelila z malo višje višine, tako se je pošteno spenil. Takega načina priprave se držim, ker mi kis po "običajnem" postopku dvakrat ni ratal. Enkrat je bil rezultat rjava voda brez vonja in okusa, drugič pa je bil kis zelooo blag, skoraj nič kisel in moten. Tako se zdaj držim tega načina, ker sem z rezultatom zadovoljna._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 1226
- Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am
Iz jabolčnega soka najprej nastane jabolčno vino, pri alkoholnem vrenju ni dostopa zraka.( kipelna veha)Da se jabolčno vino (jabolčnik) skisa pa je potreben zrak. Pokvari se, če jabolka niso dovolj zrela in je posledično premalo alkohola. Za tega ne bi dal roke v ogenj. Razen če je dodal sladkor.
pep je napisal/a: |
Jaz letošnji kis iz rum lonca že uporabljam, je malo hud, bi lahko dal manj jabolk. |
-
- Prispevkov: 439
- Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am
-
- Prispevkov: 759
- Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am
Sam lesen sod tudi diha, pa če pustiš odprtino frej, mislim da bo delalo. Za primer naj povem, da sem imel zdaj par let kis v belem sodu/60L , s pokrovom, pa je delal. Ima prav lepo matico na vrhu. Pač pokrov nisem zategnil, dal sem ga gor.
LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
-
- Prispevkov: 8209
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Pred dnevi sem pretočila alkoholno fermentiran jabolčnik v kozarce za nadaljnje kisanje. Ker sem istočasno pretočila tudi lanski kis, so mi ostali lepi "klobuki", zato sem enega vložila v kozarec z novo nastavljenim kisom. Klobuk je potonil na dno. Zdaj pa ne vem, ali je to dobro, ali naj ga raje odstranim. Nekje sem namreč prebrala, da je treba nastajajoči kis nemudoma pretočiti in odstraniti klobuk, če se ta potopi, ker se v nasprotnem primeru kis razkisa.
Prosim za nasvet._________________naredimo svet lepši
Prosim za nasvet._________________naredimo svet lepši