Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hydrangea - hortenzija

braneb

Odgovor Napisal/-a braneb »

Ena najbolj košatih in velikocvetnih je grmasta hortenzija 'Anabelle' v čisto beli barvi. Uspeva na soncu in v polsenci, samo orehova senca ji pa škodi - preverjeno. Nekateri jo imenujejo tudi drevesasta hortenzija, čeprav mi vedno raste le v grmih. Všeč mi je tudi domače ime 'Nevestina hortenzija'. Ima tudi največja socvetja, ki so lahko v premeru tudi do 25 cm. To je hortenzija s katero je pa res najmanj dela, še ko odcveti je posušeni cvet lahko kot okras za razne ikebane in jo porežeš zgodaj spomladi čisto v živo.

Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

BraneB, vse so čudovite, bela pa še posebej. Sem jo imela, pa smo jo pred nekaj leti uničili med gradbenimi deli, kljub vsej pazljivosti. Odrezane vejice se niso prijele.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Bele so res trpežne, praktično neuničljive (razen z bagerjem Wink ).
Melona, če bi jih želela spet imeti, lahko jeseni ali spomladi izkopljem kak stranski poganjek s koreninami. Širi se bolj, kot je zaželeno.
braneb

Odgovor Napisal/-a braneb »

Še nekaj mojih letošnjih vrtnih hortenzij. Zbirka se mi kar lepo širi.

Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

O, Muha, najlepša hvala za ponudbo, zelo prijazno. Prostor, kjer je leta in leta rastla, je zdaj zaseden, pravzaprav ne vem, kam še lahko kaj posadim, hortenzija ga potrebuje kar precej. Do jeseni skoraj gotovo kaj nagruntam in te takrat pocukam za rokav, če boš še za, prav?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Melona: Seveda!

Braneb:
Joj, tisto s posodicami si zadel v nulo. Tako ljubko izgledajo. Kasneje bodo šle na vrt, kajne?
Jaz imam dve že nekaj let v velikih posodah in ju komaj še krotim. Dobro se jima godi, rasteta kot nori, a so ju tile zadnji vetrovi krepko skuštrali. Sem morala skoraj vsako steblo posebej privezati za oporo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Nekaj mojih:

"hčerka" magnolijine modre:
dašabina

Odgovor Napisal/-a dašabina »

Lepe, vse, zelo👍👍👍
Meni žal ne ratajo🤔_________________sonček je in .....
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tole naj bi bila pečasta horenzija, ki sem jo vzgojila iz potaknjencev. Cvetela še ni. Trenutno pa ima tako lepe rožnate liste, da sem jo morala fotografirati. V resnici so lepši, bolj žarijo. Ne vem, če bodo vsako jesen taki, sploh ker sem jo preselila drugam, na stalno mesto.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Res so lepe hortenzije tudi v tem času. Barvajo se listi, barvajo se cvetovi. Lep okras tudi v zimskih suhih šopkih. Za notranje dekoracije jih lahko še s sprejem pobarvamo. Srebrna se kar lepo obnese.

Izraza "pečaste" nisem poznala. Sem morala kar na internet pogledati.
Odgovori