Paradižnik 2016
-
- Prispevkov: 8229
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Jaz delam čatni po tem receptu:
- 2kg zelenih paradižnikov,
- 10cm sveže olupljene ingverjeve korenine,
- 2 veliki zeleni papriki,
- 3 srednje velike čebule,
- 3 čiliji,
- 8 zrn pimenta,
- 3cm cimetove skorje,
- 10 nageljnovih žbic,
- 5 kardamomovih semen (stročkov),
- 10 zrn črnega popra,
- 350-400g sladkorja,
- 3-4 dcl kisa za vlaganje (9%),
To so sestavine po osnovnem receptu. Jaz dodam še en mango.
Ostala priprava je taka, da zelenjavo zrežem na kose, ingver naribam in dam v lonec vse skupaj. Potem pa počasi kuhljam do želene gostote (1-2uri). Na koncu, če so koščki preveliki, še spasiram. Vroče nadevam v kozarce, zaprem in ohladim pod odejo._________________naredimo svet lepši
- 2kg zelenih paradižnikov,
- 10cm sveže olupljene ingverjeve korenine,
- 2 veliki zeleni papriki,
- 3 srednje velike čebule,
- 3 čiliji,
- 8 zrn pimenta,
- 3cm cimetove skorje,
- 10 nageljnovih žbic,
- 5 kardamomovih semen (stročkov),
- 10 zrn črnega popra,
- 350-400g sladkorja,
- 3-4 dcl kisa za vlaganje (9%),
To so sestavine po osnovnem receptu. Jaz dodam še en mango.
Ostala priprava je taka, da zelenjavo zrežem na kose, ingver naribam in dam v lonec vse skupaj. Potem pa počasi kuhljam do želene gostote (1-2uri). Na koncu, če so koščki preveliki, še spasiram. Vroče nadevam v kozarce, zaprem in ohladim pod odejo._________________naredimo svet lepši
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17843
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Še nekaj idej:
Nedozoreli paradižniki
Zeleni paradižniki
Ali za shranke uporabite tudi tiste zelene plodove, ki še nimajo gela okrog semen? Jaz sem dosedaj take brez gela dajala na kompost.
Nedozoreli paradižniki
Zeleni paradižniki
Ali za shranke uporabite tudi tiste zelene plodove, ki še nimajo gela okrog semen? Jaz sem dosedaj take brez gela dajala na kompost.
- Lpmami
- Prispevkov: 8826
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Danes sem se poslovila od zadnjih treh paradižnikov na balkonu Whippersnapper, Wooly Blue Jay iz potaknjenca in en majhen zapoznelec, ki je sedaj veselo cvetel v dveh etažah, a ga niti dežne kapljice niti snežinke niso oprašile. Saj so bili še vsi zdravi, a pri teh temperaturah in vlagi nimam več kaj pričakovati.
Kar je bilo svetlo zelenorumeno in dva večja vijolična so šli v kuhinjo med jabolka, upam, da pozorijo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Kar je bilo svetlo zelenorumeno in dva večja vijolična so šli v kuhinjo med jabolka, upam, da pozorijo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
-
- Prispevkov: 4692
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Danes sem uspel vse recepte za zeleni paradižnik z vaših linkov spraviti na "čistopis" v mojo arhivo. Jutri sprintam, in oddam "tozdu kuhinja"
.
Sem pa opazil (zopet
) kar precej debate in bojazni okrog solanina ...... 
Moram prvo omeniti, da je mama že pred (zelo) debelimi petdesetimi leti porabila ves nedozorel zelen paradižnik, kot okisano vloženino. Deloma same, cele paradižnike, deloma v srbski/ruski solati.
O solaninu smo že na starem forumu precej debatirali, v paradižniku ga celo ni, je pa v njem bistveno manj "strupen" alkaloid Tomatine.
Tudi solanin v krompirju ni tak bavbav, zaradi ogromnih količin krompirja, ki bi ga morali zaužiti za resno zastrupitev._________________mfranc

Sem pa opazil (zopet


Moram prvo omeniti, da je mama že pred (zelo) debelimi petdesetimi leti porabila ves nedozorel zelen paradižnik, kot okisano vloženino. Deloma same, cele paradižnike, deloma v srbski/ruski solati.
O solaninu smo že na starem forumu precej debatirali, v paradižniku ga celo ni, je pa v njem bistveno manj "strupen" alkaloid Tomatine.
Tudi solanin v krompirju ni tak bavbav, zaradi ogromnih količin krompirja, ki bi ga morali zaužiti za resno zastrupitev._________________mfranc
-
- Prispevkov: 8229
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Jaz sem se pred leti pogovarjala z znancem, ki je biolog ali agronom (ne vem zagotovo). On pravi, da je solanin termolabilen, tako se skozi postopek vlaganja razgradi.
Kar se tiče moje letošnje sezone paradižnika - imamo še tri rdeče za pojest. Predvidevam, da končajo v skledi ta vikend. Tako je moja sezona sladkanja s svežimi plodovi trajala kake tri mesece..._________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 11 Nov 2016 08:59; skupaj popravljeno 1 krat
Kar se tiče moje letošnje sezone paradižnika - imamo še tri rdeče za pojest. Predvidevam, da končajo v skledi ta vikend. Tako je moja sezona sladkanja s svežimi plodovi trajala kake tri mesece..._________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 11 Nov 2016 08:59; skupaj popravljeno 1 krat
-
- Prispevkov: 42
- Pridružen: So Avg 06, 2016 2:00 am
Pozdravljeni!
Počasi začenjam razmišljati o nabavi semen za novo sezono in me zanima, kaj svetujete za biološko pridelavo? Pridelek bi v glavnem porabil za paradižnikovo mezgo, zaželjen je torej mesnat plod s čim manj vode.
Sicer je sort 'malo morje', v oči mi je padel 'Abraham Lincoln', ki je menda zelo trpežen. Kdo pozna?
Počasi začenjam razmišljati o nabavi semen za novo sezono in me zanima, kaj svetujete za biološko pridelavo? Pridelek bi v glavnem porabil za paradižnikovo mezgo, zaželjen je torej mesnat plod s čim manj vode.
Sicer je sort 'malo morje', v oči mi je padel 'Abraham Lincoln', ki je menda zelo trpežen. Kdo pozna?