Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Moj skalnjak, ženine rože in vse kar leta in lazi naokoli
Vprašanje:
Imam velik grm češmina, pa bi naredil potaknjence. Bral sem, da je zdaj pravi čas za to, da pololesenele vejice odrežem na dolžino do 20 cm, jim v spodnji tretjini odstranim liste, na dveh straneh nekoliko zarežem - odstranim lukbje, pač toliko, kot ga "posname" nož, ta oguljeni del potisnem v rastni hormon in vejico porinem v substrat pomešan z mivko.
Sem pa v dilemi glede POLOLESENELOSTI vejic - so to tisti čisto končni vršički, ali pa tudi, recimo, cca 40 cm pod vrhom, kjer iz vejice poganjajo še stranski poganjki? Nekaj sem jih že potaknil, poizkusil sem tudi z vejicami, ki so debele malo več kot je debel navaden svinčnik - cca 8-10 mm in imajo stranske poganjke. Tem debelejšim sem pristigel vrhove, jih premazal s cepilno smolo, da se ne sušijo na konceh.
Lončke imam trenutno na pladnju, ker sem jih zalil toliko, da nekaj vode na tem pladnju stoji, cca 1 cm. Je to v redu? Bo zemlja pri vrhu lončka vseeno dovolj zračna, da ne bo kakšne neumnosti? Ne bi rad, da se zemlja izsuši.
Imam velik grm češmina, pa bi naredil potaknjence. Bral sem, da je zdaj pravi čas za to, da pololesenele vejice odrežem na dolžino do 20 cm, jim v spodnji tretjini odstranim liste, na dveh straneh nekoliko zarežem - odstranim lukbje, pač toliko, kot ga "posname" nož, ta oguljeni del potisnem v rastni hormon in vejico porinem v substrat pomešan z mivko.
Sem pa v dilemi glede POLOLESENELOSTI vejic - so to tisti čisto končni vršički, ali pa tudi, recimo, cca 40 cm pod vrhom, kjer iz vejice poganjajo še stranski poganjki? Nekaj sem jih že potaknil, poizkusil sem tudi z vejicami, ki so debele malo več kot je debel navaden svinčnik - cca 8-10 mm in imajo stranske poganjke. Tem debelejšim sem pristigel vrhove, jih premazal s cepilno smolo, da se ne sušijo na konceh.
Lončke imam trenutno na pladnju, ker sem jih zalil toliko, da nekaj vode na tem pladnju stoji, cca 1 cm. Je to v redu? Bo zemlja pri vrhu lončka vseeno dovolj zračna, da ne bo kakšne neumnosti? Ne bi rad, da se zemlja izsuši.
Sama sem si pololesenelost razlagala tako, da je sicer še malo zeleno, a ne več mehko in sočno. Končni poganjki nikakor, tisto prej, kot si že omenjal. Kljub vsemu mi pa veliko bolje uspejo pomladanski potaknjenci. Potikam, čim zemlja odmrzne.
Voda naj v podstavku nikar ne zastaja. Samo malo naj bo vlažna, potem pa vse skupaj prekrij z naluknjano PE vrečko.
Voda naj v podstavku nikar ne zastaja. Samo malo naj bo vlažna, potem pa vse skupaj prekrij z naluknjano PE vrečko.