Lubenice - Citrullus
-
- Prispevkov: 859
- Pridružen: Ne Feb 09, 2014 1:00 am
-
- Prispevkov: 5351
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
- Plamenka
- Prispevkov: 9793
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
AB, bele Cream of Saskatchewan (letos so že 3 počile) imajo okoli 3kg, rumene Janosik pa do 6kg. Gift of the Sun je nekje vmes.
Koliko plodov ima ena rastlina, ne vem, ker je vse prepredeno. Lani je bilo mislim, da ene 10 kupčkov po 2 sadiki in pobrali smo 55 lubenic. Doma imam v loncu 2 sadiki in sta 2 plodova, mogoče je še kje kak manjši.
Sorte so: Cream of Saskatchewan (poka v deževnem vremenu), Gift of the Sun (daleč najbolj sladka), Oranzhevy medok F1, Janosik (odporna na nizke temperature), Princ Hamlet F1 (v loncu, majhni plodovi), Soberia Lights (ni še, ne vem, če je sploh kakšna), Tendersweet orange (namesto nje imam najbrž Moon and Stars, so večje, a še ne zrele), Sugar babe (ni bila preveč sladka).
Vsekakor se po moje najbolj splača imeti Gift of the Sun in Janosik. Prvo, ker je zelo sladka, drugo, ker bolje prenaša hladno vreme. Obe sta zgodnji - tudi na to je po moje treba gledati. Meni so bolj všeč z manjšimi plodovi, ker je velike težko spraviti v hladilnik.
Črno folijo kar lepo prenašajo, tudi lani, ko je bilo res vroče, so preživele na njej. Je pa treba paziti, da se na njej ne nabira preveč vode, ker lahko začnejo gniti.
Melona, hvala!
Koliko plodov ima ena rastlina, ne vem, ker je vse prepredeno. Lani je bilo mislim, da ene 10 kupčkov po 2 sadiki in pobrali smo 55 lubenic. Doma imam v loncu 2 sadiki in sta 2 plodova, mogoče je še kje kak manjši.
Sorte so: Cream of Saskatchewan (poka v deževnem vremenu), Gift of the Sun (daleč najbolj sladka), Oranzhevy medok F1, Janosik (odporna na nizke temperature), Princ Hamlet F1 (v loncu, majhni plodovi), Soberia Lights (ni še, ne vem, če je sploh kakšna), Tendersweet orange (namesto nje imam najbrž Moon and Stars, so večje, a še ne zrele), Sugar babe (ni bila preveč sladka).
Vsekakor se po moje najbolj splača imeti Gift of the Sun in Janosik. Prvo, ker je zelo sladka, drugo, ker bolje prenaša hladno vreme. Obe sta zgodnji - tudi na to je po moje treba gledati. Meni so bolj všeč z manjšimi plodovi, ker je velike težko spraviti v hladilnik.
Črno folijo kar lepo prenašajo, tudi lani, ko je bilo res vroče, so preživele na njej. Je pa treba paziti, da se na njej ne nabira preveč vode, ker lahko začnejo gniti.
Melona, hvala!

-
- Prispevkov: 5351
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 1869
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Super Plamenka. Imam pa vprašanje: vidim na tvojih odtrganih lubenicah še sočne in zelene peclje. A je to že zrelo? A ne bi moral biti pecelj suh, da je zrela? A odtrgane kje hraniš pred konzumiranjem in koliko časa zdržijo? A se odtrgane še medijo oziroma dozorevajo. Jaz imam tiste Sugar Baby zelo lepe, so pa še peclji zeleni in tudi listje se še kar nekako drži. Glede na to, da jih bo le kakih 15, si kar ne upam prerezati katere za pokušino._________________Živeti na podeželju je najlepše!
- Plamenka
- Prispevkov: 9793
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
MarijaV, za buče velja, da mora biti pecelj suh, lubenice pa naj bi bile zrele, ko porjavi vitica, ki je tik za pecljem. Hranim jih v kleti, ene dva tedna bi morale biti še v redu, Juglans je lani, če se prav spomnim, napisal, da do enega meseca, potem postanejo kašaste in zdi se mi, da je en mesec res zelo veliko. Mislim, da odtrgane ne dozorejavo več, ne vem, mogoče bo kdo drug vedel več.
Eno le poskusi, na kak kiks je pa treba vedno računati.
Eno le poskusi, na kak kiks je pa treba vedno računati.

- Plamenka
- Prispevkov: 9793
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
-
- Prispevkov: 3394
- Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am