Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Lubenice - Citrullus
-
- Site Admin
Lubenice - Citrullus
(Prenos iz arhiva)
Sorte bučevk - abecedni seznam
Nekaj o lubenicah je tudi v istoimenski temi v forumu Sadje
dodal: TwityPity
Iz estonskih semen.
Nekaj o lubenicah je tudi v istoimenski temi v forumu Sadje
dodal: TwityPity
Iz estonskih semen.
Lepe so!
Jaz sem letos bolj kot ne za hec probal vzgojiti Crimson Sweet (seme kupil v lidlu). Vzkalile sta mi dve, eno sem podaril, eno pa posadil doma med bučke in kumare. Že na začetku je bolj ko ne vegetirala, potem so pa še zrastle bučke in kumare ter jo popolnoma zasenčile.
Sem šel gledat, ampak sadike lubenice ni več na površju, kot kaže se je ugreznila v zemljo
Jaz sem letos bolj kot ne za hec probal vzgojiti Crimson Sweet (seme kupil v lidlu). Vzkalile sta mi dve, eno sem podaril, eno pa posadil doma med bučke in kumare. Že na začetku je bolj ko ne vegetirala, potem so pa še zrastle bučke in kumare ter jo popolnoma zasenčile.
Sem šel gledat, ampak sadike lubenice ni več na površju, kot kaže se je ugreznila v zemljo
Meni se tudi ni izšlo z lubenicami, imela sem tri sorte, pa melon tudi, prva runda je šla s točo, druga je vegetirala kak mesec, potem so se je polži usmilili in rešili trpljenja, tretjo je pa sonce neslo. Eno rastlino še imam v vrtu, ampak je že cel mesec enaka. Ne vem, jih moram očitno še naštudirat, kaj jim paše in kaj ne. Pa drugo leto spet.
Jaz bom letos poskusil s sorto Sugar Baby. Je kar zgodnja in praktične velikosti. Mogoče pa bo kaj zraslo. Pred leti smo na naši njivi vzgojili lubenice kar s semena kupljenih in smo celi imeli soliden pridelek. Žal pa so zadnja leta kar ekstremna, ali po več mesecev ni kaplje dežja, ali pa je dež. No bomo videli.
Jah, na žalost brez zalivanja skoraj ne gre več. Pri nas lubenice nastavljajo plodove razmeroma pozno, sploh pa je samo debeljenje ravno proti koncu poletja, ko je suša najhujša.
Kadar nisem zalival, so se uspele zrediti največ do 15-20cm, nič več. In še to ne vse.
V letih, ko sem jih pa zalival, (recimo 2-3 krat) so bile zelo lepe in tudi za kakšen teden do dva zgodnejše, ... ker človeku ravno ne paše jesti vodenih lubenic septembra ali celo oktobra.
Sadim pa "domači hibrid", ki se kar dobro obnese. Podobne so Dajmarjevim.
Kadar nisem zalival, so se uspele zrediti največ do 15-20cm, nič več. In še to ne vse.
V letih, ko sem jih pa zalival, (recimo 2-3 krat) so bile zelo lepe in tudi za kakšen teden do dva zgodnejše, ... ker človeku ravno ne paše jesti vodenih lubenic septembra ali celo oktobra.
Sadim pa "domači hibrid", ki se kar dobro obnese. Podobne so Dajmarjevim.
Zalival bom kolikor se bo dalo. Je pa pri lubenicah najbolj problematična temperatura. Hladna pomlad in začetek poletja jih popolnoma zaustavita v rasti, prav tako deževno poletje in večinoma si nato prepozno opomorejo. Z vsemi večjimi oz. poznimi sortami je pri nas popolna loterija. Lahko uspejo ali pa nimamo nič od njih. Vse je odvisno od leta. Še najbolj zanesljivo je te gojiti v plastenjaku.
Osebno so meni manjše sorte lubenic boljše, ker so bolj praktične in se tudi vedno pravočasno porabijo. Še ena prednost pa je, da so bolj rane.
Sam si bom vzgojil sadike, te utrdil in nato posadil na njivo. Pokril jih bom tudi z nizkim tunelom, da bodo imele boljše pogoje in čim hitreje zrasle in nastavile cvetove. Prav tako bom pod njih položil kakšno svežo travo, nikakor pa ne slame. Ta odbija svetlobo in spomladi si z njo naredimo medvedjo uslugo, ker povzroči, da so tla dlje časa hladna. Koristna postane šele poleti, ko pomaga hladiti korenine.
Kakšnih 5 sadik bom posadil in če bodo kakšne 3 lubenice zrasle, bom zadovoljen.
Osebno so meni manjše sorte lubenic boljše, ker so bolj praktične in se tudi vedno pravočasno porabijo. Še ena prednost pa je, da so bolj rane.
Sam si bom vzgojil sadike, te utrdil in nato posadil na njivo. Pokril jih bom tudi z nizkim tunelom, da bodo imele boljše pogoje in čim hitreje zrasle in nastavile cvetove. Prav tako bom pod njih položil kakšno svežo travo, nikakor pa ne slame. Ta odbija svetlobo in spomladi si z njo naredimo medvedjo uslugo, ker povzroči, da so tla dlje časa hladna. Koristna postane šele poleti, ko pomaga hladiti korenine.
Kakšnih 5 sadik bom posadil in če bodo kakšne 3 lubenice zrasle, bom zadovoljen.
Se strinjam z negotovostjo pridelka, sicer pa je precej odvisno tudi od lokacije, prav tako pa tudi od same mikroklime vrta, njive, ... Pri nas načeloma ni težav s toploto, izjema je zgodnjepomladansko pretiravanje s sajenjem in v takšnih primerih je po navadi težava. Enako pa je težavna predvzgoja sadik, ko so le te preveč velike. (kar se rado zgodi) Ostre pomladanske razmere na prostem sadike degradirajo in adaptacija nato v resnici traja do zgodnjega poletja. Za letošnje leto sem sklenil, da jih bom sejal največ 3 tedne pred sajenjem na prosto. Torej konec aprila, nič prej, ... namreč utrjevanje dolgih poganjkov in nato sajenje takšnih sadik se mi do sedaj ni izkazalo dobro.
Je pa z lubenicami enako kot z vsemi bučevkami. Dobra in bogata zemlja. Jaz jih imam posajene na odsluženem kompostnem kupu dolžine cca 10m. Bolj kot toplota je v takšnem primeru problem vlaga.
Močno prizemljena pričakovanja si si postavil "3 lubenice-plodove" (si predstavljam, da imaš prekratko poletje, ker ne vem od kje si, pa tudi preskromno rast)
... samo razmišljam dalje, kaj če bi si postavil čez njih malce, samo malce večje loke, katere bi lahko proti jeseni izkoristil za pomoč pri dozorevanju.
Seveda, poleg vsaj minimalne količine vlage v tleh. Na primer, pri meni jih v primeru ne zalivanja rada uniči avgustovska pripeka z značilnim jugom. Enostavno se zgodi čez noč (v resnici se malce pozabi na njih) da uvenejo in to je že usodno. Lubenice tako niso več prave - sočne in čvrste, če tudi jih v naprej redno zalivam.
In če bi jim namenil še kakšno gnojenje pod zastirko, - če nisem preveč vsiljiv v podajanju mnenja. Namreč, 3 lubenice na 5 rastlin (če sem te razumel pravilno) se mi zdi kar srhljivo skromen pridelek, ki bi se ga, po mojem mnenju dalo povečati.
Je pa z lubenicami enako kot z vsemi bučevkami. Dobra in bogata zemlja. Jaz jih imam posajene na odsluženem kompostnem kupu dolžine cca 10m. Bolj kot toplota je v takšnem primeru problem vlaga.
Močno prizemljena pričakovanja si si postavil "3 lubenice-plodove" (si predstavljam, da imaš prekratko poletje, ker ne vem od kje si, pa tudi preskromno rast)
... samo razmišljam dalje, kaj če bi si postavil čez njih malce, samo malce večje loke, katere bi lahko proti jeseni izkoristil za pomoč pri dozorevanju.
Seveda, poleg vsaj minimalne količine vlage v tleh. Na primer, pri meni jih v primeru ne zalivanja rada uniči avgustovska pripeka z značilnim jugom. Enostavno se zgodi čez noč (v resnici se malce pozabi na njih) da uvenejo in to je že usodno. Lubenice tako niso več prave - sočne in čvrste, če tudi jih v naprej redno zalivam.
In če bi jim namenil še kakšno gnojenje pod zastirko, - če nisem preveč vsiljiv v podajanju mnenja. Namreč, 3 lubenice na 5 rastlin (če sem te razumel pravilno) se mi zdi kar srhljivo skromen pridelek, ki bi se ga, po mojem mnenju dalo povečati.
Priporočam tudi direktno setev v visoko gredo z dosti komposta in dobro staranega gnoja na dnu.
Pa mreža proti voluharju nujno.
Greda se lahko pokrije s steklom/folijo/kopreno med kiltjem in potem še kakšen mesec za rast.
Enako uspevajo tudi melone.
Sejal sem 7.4.2014 in pokril s steklenim oknom, ki paše na to gredo.
22.4 so bile zunaj, od tu naprej sem pokrival samo še s kopreno.
17.7 so se lepo debelile, konec julija pa smo se dobesedno oblizovali!
Še enkrat, mreža spodaj, na vrhuncu je korenine popolnoma pojedel voluhar.
Pa mreža proti voluharju nujno.
Greda se lahko pokrije s steklom/folijo/kopreno med kiltjem in potem še kakšen mesec za rast.
Enako uspevajo tudi melone.
Sejal sem 7.4.2014 in pokril s steklenim oknom, ki paše na to gredo.
22.4 so bile zunaj, od tu naprej sem pokrival samo še s kopreno.
17.7 so se lepo debelile, konec julija pa smo se dobesedno oblizovali!
Še enkrat, mreža spodaj, na vrhuncu je korenine popolnoma pojedel voluhar.