Stran 14 od 25
Objavljeno: Sr Avg 01, 2018 8:22 pm
Napisal/-a Oldi
Naši dve sta tokrat na gredi 1m od južne fasade. Precej nazaj se je na vroč sončen dan cca tretjina listov zavilo in navkljub senčenju s kopreno, je počasi to šlo na vso rastlino. Sedaj so vsi listi nolj ali manj suhi. Zalivamo veliko, ker smo mislili, da imajo premalo vode.
Objavljeno: Pe Avg 03, 2018 12:22 am
Napisal/-a Plamenka
Muha, so zelo dobre, a mislim, da so bile lani vseeno bolj sladke. Letos jih je nekaj razneslo, ker so imele toliko vode zaradi vsakodnevnega dežja. A za pojest so bile tudi tiste.
Objavljeno: Pe Avg 03, 2018 12:27 am
Napisal/-a Andrej Banko
Cel kup vprašanj imam :
Koliko so to veliki plodovi in koliko približno tehtajo ?
Koliko plodov pri tebi da ena rastlina ?
Katere sorte so in katera od teh je zate najbolj okusna ?
Ali črna folija pod njim nič ne opeče rastlin ?
Jaz bi tudi rad enkrat tako lepe lubenice pridelal !
Objavljeno: Pe Avg 03, 2018 7:50 am
Napisal/-a Melona
Plamenkaaa! Bravo! Samo čakam, da še mango pridelaš !
Objavljeno: Pe Avg 03, 2018 8:53 am
Napisal/-a Plamenka
AB, bele Cream of Saskatchewan (letos so že 3 počile) imajo okoli 3kg, rumene Janosik pa do 6kg. Gift of the Sun je nekje vmes.
Koliko plodov ima ena rastlina, ne vem, ker je vse prepredeno. Lani je bilo mislim, da ene 10 kupčkov po 2 sadiki in pobrali smo 55 lubenic. Doma imam v loncu 2 sadiki in sta 2 plodova, mogoče je še kje kak manjši.
Sorte so: Cream of Saskatchewan (poka v deževnem vremenu), Gift of the Sun (daleč najbolj sladka), Oranzhevy medok F1, Janosik (odporna na nizke temperature), Princ Hamlet F1 (v loncu, majhni plodovi), Soberia Lights (ni še, ne vem, če je sploh kakšna), Tendersweet orange (namesto nje imam najbrž Moon and Stars, so večje, a še ne zrele), Sugar babe (ni bila preveč sladka).
Vsekakor se po moje najbolj splača imeti Gift of the Sun in Janosik. Prvo, ker je zelo sladka, drugo, ker bolje prenaša hladno vreme. Obe sta zgodnji - tudi na to je po moje treba gledati. Meni so bolj všeč z manjšimi plodovi, ker je velike težko spraviti v hladilnik.
Črno folijo kar lepo prenašajo, tudi lani, ko je bilo res vroče, so preživele na njej. Je pa treba paziti, da se na njej ne nabira preveč vode, ker lahko začnejo gniti.
Melona, hvala!
Objavljeno: Pe Avg 03, 2018 9:45 am
Napisal/-a Andrej Banko
Super, Plamenka. Hvala za izčrpne in koristne informacije iz prve roke.
Objavljeno: Pe Avg 03, 2018 1:34 pm
Napisal/-a MARIJAV
Super Plamenka. Imam pa vprašanje: vidim na tvojih odtrganih lubenicah še sočne in zelene peclje. A je to že zrelo? A ne bi moral biti pecelj suh, da je zrela? A odtrgane kje hraniš pred konzumiranjem in koliko časa zdržijo? A se odtrgane še medijo oziroma dozorevajo. Jaz imam tiste Sugar Baby zelo lepe, so pa še peclji zeleni in tudi listje se še kar nekako drži. Glede na to, da jih bo le kakih 15, si kar ne upam prerezati katere za pokušino._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Pe Avg 03, 2018 1:45 pm
Napisal/-a Plamenka
MarijaV, za buče velja, da mora biti pecelj suh, lubenice pa naj bi bile zrele, ko porjavi vitica, ki je tik za pecljem. Hranim jih v kleti, ene dva tedna bi morale biti še v redu, Juglans je lani, če se prav spomnim, napisal, da do enega meseca, potem postanejo kašaste in zdi se mi, da je en mesec res zelo veliko. Mislim, da odtrgane ne dozorejavo več, ne vem, mogoče bo kdo drug vedel več.
Eno le poskusi, na kak kiks je pa treba vedno računati.
Objavljeno: To Avg 07, 2018 4:41 pm
Napisal/-a Plamenka
Današnje lubenice:
Končno so dozorele tudi prve tri Moons and Stars Yellow, ki sem jih pomotoma dobila namesto ene oranžne. Največja je imela 11kg!
Je zelo sladka, se kar stopi v ustih. Zrela je, čeprav so peške svetle, tudi na internetu so take.
Objavljeno: To Avg 07, 2018 7:05 pm
Napisal/-a juglans
Ja, M&S Yellovv ima vedno svetle peške - semena, ne glede na to, koliko jo pustiš zoreti. Sem jo imel par let in je bila zelo dobra, samo moja ni imela toliko rumenih pik.
A tista leva pisana nesrečnica je pa pobegnila iz rok, kaj ne?
Privoščite si jih, uživajte!