Sorte solat

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

mfranc, super.
Pri tejle zasaditvi mi pride na misel ocenjevalna lestvica za nek zelo lep sport - in lahko damo 6.0 za umetniski vtis in 6.0 za tehnicno izvedbo -
enaki razmaki med "glavicami" in medvrsticna razdalja trirobega merila. Skratka super.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

MFranc, res so lepo razvrščene.
Sama sadik solate še nisem kupovala, sem pa lani jeseni pogledala, katere sorte imajo in potem sem kupila taka semena.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lepa solata. Ali je tudi dobrega okusa in ali boš poskusil pridelati seme?_________________naredimo svet lepši
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Tajana, verjetno je pomagalo tudi senčenje. Uporabljam senčilno mrežo s 30% senčenjem, na začetku, ob nasaditvi solate pa tudi gostejšo mrežo.
Ob najhujši vročini sem mrežo podvojil, 30% rahlo premalo senči, naslednja je 50% .

Brbr, danes smo jo testirali, nam je OK; je pa prevagalo že: "Eole je v tipu ljubljanske ledenke". Ledenka nam je še vedno 1. izbira.
Semen zaenkrat še ne bom prideloval ..... Rolling Eyes .

Mravlja, Plamenka; vse v vrsti, kot so hiše v Trsti Cool ._________________mfranc
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Tajana
Včeraj smo jedli tvojo štrucarco. Čudovita je. Sem jo morala preredčiti, ker sem jo posejala med repo.
Lani sem si pripravila seme, tako da bo še za drugo leto.
Lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Cinija, štrucarka je moja najljubsa solata. Dobra je v jeseni, se najlepse glave pa naredi posejana zgodaj spomladi. Vrocine nima rada._________________CARPE DIEM
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Solata hrastov list (dodatna fotografija je v mojem prispevku od 20. junija)

je letos pokazala, kaj zmore. Samosevka, par sadik sem in tja po vrtu. Moker september je pomagal pri klitju, topel oktober pri razvoju, november jo je utrdil in veselo kljubuje vsem vremenskim spremembam. Od skoraj - 10°C do snega in vseh odjug. Nisem si predstavljala, da je tako trpežna. Naslednje leto posejem celo gredo kot zimsko solato.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tole si velja zapomniti, hvala. Jo bom letos nasadila tudi sama

Jaz imam letos v cvetličnih koritih na terasi posajene: dve sorti endivje, zimsko solato (mislim, da sorta Nansen), nekaj Ljubljanske ledenke in nekaj Gentile (sadike sem jeseni kupila na tržnici). Sem mislila, da bo do zime še kaj naredila, a so bile rastlinice premajhne in vreme prekilavo). Začuda se v veliki večini še dobro držijo. Tako sem danes potrgala kar precej listov za solate v naslednjih dneh. Mislim pa, da Gentila ne bo več dolgo vztrajala...

Že lani sem iz radovednosti gojila tri rastline ledenke. Mislim, da sta dve, ena pa zagotovo, zimo preživeli. A sta spomladi zelo hitro propadli ne da bi uspeli še kaj zrasti. To, da preživiš dolgo obdobje zmrzali in podležeš potem, ko je vsega hudega konec, me je nemalo presenetilo...
Aja, mimogrede - pred kratkim sem izvedela zakaj se imenuje "ledenka".To naj bi bila ameriška sorta solate, ki so jo množično gojili na zahodni obali in jo potem vozili v oddaljenje kraje na ledenih kladah, da je ostala sveža..._________________naredimo svet lepši
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Jaz sem letos za zimo zelo dobro preskrbljena s solata. Zadnji teden avgusta sem na gredo na gosto posejala mojo mesanico solate. Tisto, ki sem jo lani v jeseni in letos spomladi delila. Nato sem to solato ko ne imela 4 do 5 listkov prepikirala v platojcke in ko se jenaredila koreninska gruda, sem jo posadila na gredo in nekaj v posode v katerih sem imela poleti paradiznik. Te posode sem konec novembra prestavila v neogrevan rastlinjak. Na gredah pa sem eno gredo pokrila z zimsko kopreno, drugo pa sem pustila odkrito. Do sedaj se zelo dobro drzi. Nic ni pomrznila. In tudi bistvene razlike ne vidim med pokrito in nepokrito. Bi bila zelo vesela, ce bi jih nekaj prezivelo do spomladi in takrat zacvetelo. Za seme za naslednjo zimo._________________CARPE DIEM
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

brbr tako je, ledenka je edina solata katero do uporabe hranimo v hladilniku in se ne poškoduje. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori