Sorte solat

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Sorte solat

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
zuf
Kraj: Kališovec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zuf »

Špargljeva solata

Včasih sem mislil, solata je pač solata.
Ja-pa-ja-de. Smile
Da nakažem smer te tematike - primerjave, opisi, osebne preference ipd.
Za začetek me zanima, kakšna je razlika med ljubljansko ledenko in ledo, zakaj vam je ena ali druga ljubša ipd.?
Želim razjasnit odkar sem prebral tole:
mfranc je napisal/a:
... pri nas je problem ker "poznamo" samo ljubljansko ledenko Wink . Še Lede se izognemo, če le lahko.

mfranc, lahko razjasniš!? Smile
Hvala!
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

He, he, Zuf, dobro si zastavil za preglednih mnogoterih sort takšnih in drugačnih solat.

Kar se Lede tiče, ti lahko povem, da je to "izboljšana Ljubljanska ledenka" - večja, bolj rodna, pozneje gre v cvet ...

Hja ... Cool_________________mfranc
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Mene pa zanima z jezikoslovnega vidika, če dovolite - zakaj se sploh imenuje LEDENKA? A jo mogoče gojimo na ledu, serviramo ohlajeno z ledom ... ali kaj? Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tole sem našla na netu, če je res, ne vem: Ime ledenka se nanaša na visoko vsebnost vode, saj pri ugrizu vanjo začutimo svežino in hladnost.
Vir.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

solata "Ledenka" se imenuje zato, ker edino ona zdrži v hladilniku (torej na ledu) več časa in je še užitna. lpvoda

PS: tudi prebrala v eni od lit.

naj dodam še to, da je problem shranjevanja in transporta solat prav v temu, da so zelo kratek čas užitne, ker njihova voda jih dobesedno uničuje in zaradi tega so med zelo gnjijočo zelenjavo enako kot blitva. zato sklepam, da je ta vir iz lit. bolj pravilen. (?)_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Hvala obema, Metuljc in Voda Smile
Zanimivo, da tudi vir od Metuljc v nadaljevanju govori o podobnem kot Voda: da dobro zdrži v hladilniku oziroma "na ledu", kakor so jo prevažali po ZDA, ko električnih hladilnikov še ni bilo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
zuf
Kraj: Kališovec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zuf »

Zanimivo vse kar navajate.
mfranc, kako pa to, da niste prešaltali na Ledo, ki naj bi bila izboljšana?

Shranjevane.
Pred leti sem pri prijatelju spoznal zelo učinkovit način skladiščenja solate v hladilniku, tudi en teden.
Solata se lepo opere, odcedi in popivna in se lepo naloži v bombažno krpo.

Sorte.
Katera je vaša najljubša sorta solate in zakaj?
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

zuf je napisal/a:
Sorte.
Katera je vaša najljubša sorta solate in zakaj?

Kje naj začnem? Tak ljubitelj solate sem, da probam vse živo. Very Happy

Jedel sem že: hrastov list (rdeč, zelen), kristalko, rdečo - meni neznano (pa čeprav jo kupujem na tržnici Embarassed ), radič (rdeč, zelen), radiču podobna rastlina (rumen, hitro zgnije, mehek, ne greni, majhne glave (4-5 lističev na glavo), motovilec, špinača in blitva (surova zmešana s solato), ledenka, berivka, en kup solat, katerim sem pozabil ime, ...

Mislim, da sem probal že celo tržnico, kar se tiče solat... Very Happy

Dodam pa: redkvice, čemaž (ko je), drobnjak (ko je), česen, občasno rukola ...
papa

Odgovor Napisal/-a papa »

Ker je tukaj ravno govora o solatah bi prosil za en nasvet. Rad bi si do začetka julija sam vzgojil sadike solate ker potem odhajamo na dobust in ima čas rast v rastlinjaku. In me zanima katera sorta bi bila prava za poletno sajenje na pokritem prostoru z rednim kapljičnim zalivanjem. Všeč so nam krhke solate kod so kristalka, ledenka..._________________Niko nam ništa nemože jači smo od sudbine !
Odgovori