Stran 14 od 25
Objavljeno: Pe Jun 22, 2018 6:41 pm
Napisal/-a Oldi
To sem tudi sam posumil in šel gledato to temo. Imamo jih samo 9, 2 smo prerezali in ni strokov, vonja nisem zasledil, je pa moj nos velikokrat v okvari, tako da to nič ne pomeni. Naraščaja niso imeli 😀
Objavljeno: Pe Jun 22, 2018 10:39 pm
Napisal/-a lpmami
Jaz sem enemu od petih, za katere mislim, da je slonji česen, pustila, da gre v cvet. Visok je čez en meter (mu bom morala dati oporo?). Pustila sem ga cveteti, ker so mi vsi cvetoči luki zelo lepi._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: To Jun 26, 2018 12:45 pm
Napisal/-a franci
Kakšno leto se mi zgodi, da imamo česna skoraj preveč in ga do novega ne moremo porabiti, ker prične odganjati. Probal sem že več načinov shranjevanja, pa z nobenim nisem bil zadovoljen. Letos sem naredil po svoje in sem zadovoljen. Česen sem olupil ga narezal in pomešal z grobo morsko soljo. V en kozarček sem vmešal celo malo sladke paprike. Ta test sem naredil 24.01 letos in dosedaj je česen, kot takrat, ko sem ga dal v kozarčke. Če se komu zgodi podobno kot meni lahko proba ta način. Seveda je česen potem primeren verjetno samo za pečenke, omake in podobno, mogoče tudi za na solato?
Objavljeno: To Jun 26, 2018 12:55 pm
Napisal/-a brbr
Tole izgleda dober način za shranjevanje in verjetno je česen uporaben za vse, samo pri soljenju je treba biti pazljiv. Hvala, Franci._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: To Jun 26, 2018 1:42 pm
Napisal/-a copatka
Zanimivo, Franci! Imaš mogoče kakšno slikco? Kakšno pa je približno razmerje med česnom in soljo? Hraniš kozarčke na hladnem?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: To Jun 26, 2018 9:48 pm
Napisal/-a franci
Mislim, da je razmerje nekje 1:1. Groba sol pa zato, da višek lažje odstraniš. Hranil sem na polici kjer imamo začimbe, na sobni temperaturi torej.[img][/img]
Ta je z dodatkom malo paprike. Mislim, da bom še eksperimentiral, ker mi je edino ta dosedaj všeč. Sem ga dosedaj zamrzoval, shranjeval v oljčno olje, kis, pa mi ni bilo všeč. Kakor komu.
Objavljeno: To Jun 26, 2018 11:44 pm
Napisal/-a copatka
Hvala, Franci! Zgleda res obetavno. Če mi bo letos ostalo še kaj lanskega, bom sigurno probala takole ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Sr Jun 27, 2018 12:31 am
Napisal/-a lpmami
Na mojem česnu rja grdo napreduje Glavice imajo že formirane stročke, a so bili prejšnji teden, ko sem dva izpulila, še precej majhni in sočni, še nič tiste suhe lupinice. Za dolgo hranjenje gotovo ne bodo.
Ali ga moram hitro populiti - kako rja deluje na glavice?
Tako hudega napada rje še nisem imela, je pa res, da je bil lani na tem mokrotnem glinastem vrtu na zgornjem koncu (manj vlage), prej pa sem vrtnarila na vrtu s peščeno zemljo, kjer vlaga ni bila nikoli problem._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Sr Jun 27, 2018 1:17 am
Napisal/-a Andrej Banko
Pri meni enako. Predvsem na jesenskih sortah. Kraškega rdečega ter Gardacho bom najbrž ta teden že populil.
Glede na testno izpuljeni rastlini sta že naredila svoje. Ne želim, da glavice razpokajo.
Pri Anki napad rje ni tako hud. Bo še počakala. Nisem še preveril, kako je v zemlji.
Na pomladanskem ( Gardos ) je sicer tudi nekaj pikic rje, ampak še ni krize.
Razmišljam, da bi tretiral z bakrom. Je kdo že kdaj poskusil ?
Morda za začetek z LabiCuprom ( bakrov glukonat ) ?!
Objavljeno: Sr Jun 27, 2018 8:25 am
Napisal/-a muha
Anka pri meni še nič ne tvori strokov, niti zasnovanih še nima. Ena sadika je bila na videz videti že suha, a ko sem jo pričela lupiti, je bilo sredinsko steblo še povsem zeleno in sočno. Se pa vse vidno sušijo od zgoraj navzdol. Nič, počakala bom, da pride čas, ko običajno dozorijo, potem bom pa videla, kaj in kako.