Stran 15 od 25

Objavljeno: To Avg 07, 2018 7:18 pm
Napisal/-a Plamenka
Hvala, Juglans! Wink Danes sem namesto kosila jedla samo lubenico, pa tudi drugim je pasala v tej vročini.

Tista leva nesrečnica ni padla na tla. To je Cream of Saskatchewan, ki letos poka sama od sebe. Skoraj vsi plodovi so bili počeni - pa samo od te sorte. Lani pa noben.

Objavljeno: To Avg 07, 2018 7:35 pm
Napisal/-a figula
Plamenka, ker je doma pridelano najbolje pojesti "s kožo in kostmi", najdi za vas primerne recepte da porabite še lupino - od fermentiranja in vlaganja do izdelave kvassa:
išči google: watermelon rind recipe
https://www.youtube.com/watch?v=w3pmlzrOVgo

Sedajle ne najdem pisanja o koristnosti semen, tudi semena lahko pojeste Smile.

Čestitam za pisane lepotice!

Objavljeno: To Avg 07, 2018 7:42 pm
Napisal/-a juglans
figula, ampak semena je potrebno zmleti ali pa zgristi, da se "koristnost" tekom prebave lahko sprosti. Kako to počnejo po svetu, morda veš?

Zanimivo, ne spomnim se, da bi pri meni kdaj pokale.

Objavljeno: To Avg 07, 2018 8:18 pm
Napisal/-a Plamenka
Figula, semena si že lani omenila, letos jih pa res moram začeti zbirati. Embarassed Nekaj jih sicer pojem kar z lubenico, vseh pa ne. Mogoče bi jih posušila in zmlela, kot lanena? Eni jih pa menda pražijo.
Na lupino pa sploh nisem pomislila. Embarassed Tule sem videla, da se lahko naredi tudi marmelada.
https://myheartbeets.com/10-ways-eat-watermelon-rind/

Juglans, tudi meni doslej še ni počila nobena lubenica, no, res pa je, da jih gojim šele 2. leto. Pravkar sem opazila, da je rahlo počila tudi melona Aikido F1, a pri njej razpoka ni prišla do mesa. Ne vem, mogoče imajo letos preveč vode. Rolling Eyes

Objavljeno: To Avg 07, 2018 8:35 pm
Napisal/-a lpmami
Mi je pravila prijateljica iz Srbije, da pri njih iz belega dela lupine lubenic delajo slatko._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: To Avg 07, 2018 10:09 pm
Napisal/-a figula
S semeni se da igrat na več načinov. Kot je omenila Plamenka, se jih lahko spraži, samo potem jih je menda treba še olupit. Nisem preveč navdušena Laughing

Kdor ima dobro zobalo, jih lahko tudi kar zgrize.
Sama sem zadnje čase nagnjena k mletju (svega in svačega). Posušeno in delno zmleto dodajam raznim fermentom, tudi kisu.
Fino mleto pa k sokovom, kokosovemu pudingu in kot dodatek k moki, kadar kaj dobrega spečem.

Objavljeno: To Avg 07, 2018 10:35 pm
Napisal/-a metuljc
Nekaj idej:

Prva.
Druga.
Tretja.
Z one strani meje. Wink

Objavljeno: So Avg 18, 2018 2:19 pm
Napisal/-a Plamenka
Še zadnje pobiranje letošnjih lubenic, melon (in šele prve buče).



Letos lubenice zelo pokajo in niso tako sladke, kot lani, so pa vseeno dobre.
Wink Nekaj melon so pojedli najbrž ptiči. Lani takle čas so bile vse lubenice zrele, letos je vmes tudi kakšna premalo zrela ali pa prezrela, ki že skoraj gnije. Letošnja favoritka me lubenicami je vsekakor Moon and Stars Yellow Flash. Na tej na spodnji sliki sem opazila celo večjo rumeno 'luno'. Wink


Objavljeno: Sr Sep 05, 2018 10:52 pm
Napisal/-a Plamenka
Še nekaj lubenic smo našli. Wink

Objavljeno: Sr Sep 05, 2018 11:04 pm
Napisal/-a lpmami
Takole jaz najdem še kakšno buč(k)o vsakič, ko pridem na vrt, čeprav jo je voluhar spodžrl._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje