Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Iris - perunika

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tale stran Pa tudi osnovna) je zanimiva, saj so opisani različni tipi cvetov perunik ter različne barve listov. Če se klikne na posamezno kategorijo, se odpre stran z imeni perunik.

https://wiki.irises.org/Main/InfoNoveltyIris
Uporabniški avatar
Plamenka

Za perunike pravijo, da so neproblematične. Tudi sama sem imela dolga leta takšne izkušnje, a mokra in mrzla pomlad jim ni pogodu, saj so se letos nanje zgrnile vse bolezni in škodljivci. Rolling Eyes Najprej so začeli gniti nekateri rizomi. To sem nekako sanirala z Amylo-X in lesnim pepelom, zdaj pa je glivično obolenje napadlo liste, za nameček pa sem opazila na nekaterih listih majhne črne hroščke - bolhača. Tudi polža seveda, a tega sem že odstranila. Ker ni nič pomagalo, sem šla včeraj ponovno v vrtnarsko apoteko, kjer sem dobila Ortivo za glivično obolenje in Karate zeon za bolhače. Žal moram čakati, da preneha deževati, najbrž do pojutrišnjem, potem jih bom najprej špricala z Ortivo, ker je to najbolj nujno.
Zaenkrat cveti le Blue denim, ki je nabolj zgodnja, pa tudi zdrava.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

A tudi perunike? Crying or Very sad
Uporabniški avatar
Plamenka

Ja, že zadnjič mi je svetovalec iz Karsie rekel, da lanska in letošnja pomlad nista za perunike.
Uporabniški avatar
Plamenka

Kot sem omenila danes na zoomu, imam zopet probleme s perunikami. Ne vem ali je škodljivec ali bolezen. Že drugo cvetno steblo se je nenadoma povesilo. Prvega žal nisem poslikala, izgledalo je malce objedeno na eni strani. Žal so slike slabe tudi od druge perunike, ker sem jo najprej poškropila z Neem tonikom, malo zaradi škodljivcev, malo pa, da bi se okrepila. Na tem steblu ni videti opaznih poškodb. Tudi listi rumenijo, enako je pri prvi peruniki, ki se ji je to zgodilo.

Na drugi in tretji sliki je cvetno steblo še ene perunike, ki je sicer trdno, a je poškodovano.

Na četrti sliki je malce objedeno cvetno steblo, vendar ostaja trdno. Ne vem, od česa je, kot tudi ali je enaka poškodba, kot na prvi sliki.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ne vem točno zakaj, na perunike se ne spoznam dovolj, a za marsikaj bi si upala dolžiti tole močo in propadanje ali vsaj prizadetost korenik.
Uporabniški avatar
Plamenka

Zjutraj sem ponovno pogledala. Steblo na mestu, kjer se je povesilo, veni in se tanjša. Prav tako je bilo pri prvi peruniki.
tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

Lahko bi bila glivica Fusaria, neke konkretne rešitve ni, glivica se nahaja v zemlji povsod. Ta mokra pomlad ji gre zelo na roko. Ne vem pa, kako bi to rešila, mogoče s kakšnim škropilom na osnovi bakra. Če ni prehudo, bi jaz kar pustila.
Lep pozdrav_________________Naj raste
Uporabniški avatar
Plamenka

Bila sem v apoteki. Prodajalec je rekel, da je gniloba. Dobila sem Score, če bo kaj pomagalo. Upam, da bo jutri suho vreme, kot je napovedano, da bom sploh lahko škropila.
Tajci, pri perunikah, ki so se že precej razrasle, eno cvetno steblo manj ni problem, imam pa veliko novih perunik s samo enim rizomom, te bi pa res rada ohranila in seveda tudi nestrpno pričakujem nove cvetove, potem se pa zgodi tole tik pred cvetenjem. Ta, ki je zbolela včeraj, je Louis D`Or, prejšnja pa Attention please. Obe bi cveteli prvič.
tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

Tudi meni se srce trga v takih primerih, sem te kar začutila, če smem biti tako osebna. Srečno._________________Naj raste
Odgovori