Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Aronija - Aronia melanocarpa

Odgovori
misoo83

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

Ove godine kod mene poranilo sazrevanje aronije i sada su vec svi plodovi zreli.

https://www.youtube.com/watch?v=kIZ8TXkhEyg
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Še enkrat ni res pa je. Aronija naj bi zdržala nizke temperature, pa ni res spomladanska zmrzal mi je razredčila plodove na polovico, so pa debeli tako da bodo naši domači ptiči morali kljune bolj odpirati.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

pep je napisal/a:
Še enkrat ni res pa je. Aronija naj bi zdržala nizke temperature, pa ni res spomladanska zmrzal mi je razredčila plodove na polovico

Enako pri nas. Po moje gre za to, da je zmrzal udarila že dobro startano rastlino -- tipično vse dosti boljše prenesejo mraz v mirovanju kot pa, ko že vsi procesi tečejo. Našim malinam se je glavni val zorenja zamaknil za 6 mesecev, celotna prva runda popkov je propadla - pa maline sicer niso ravno hudo zmrzljive.

(khm... tednov Smile
Nazadnje urejal/a crtj 23 Jul 2016 10:11; skupaj popravljeno 1 krat
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Na moji triletni aroniji so se vsi plodovi posušili.
Cvetela je normalno, tudi plodovi so se debelili nato pa so se začeli sušiti.
Res je, da so plodovi na najstarejših vejah, iz zemlje pa izrašča cela falanga novih.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

crtj je napisal/a:
pep je napisal/a:
Še enkrat ni res pa je. Aronija naj bi zdržala nizke temperature, pa ni res spomladanska zmrzal mi je razredčila plodove na polovico

Enako pri nas. Po moje gre za to, da je zmrzal udarila že dobro startano rastlino -- tipično vse dosti boljše prenesejo mraz v mirovanju kot pa, ko že vsi procesi tečejo. Našim malinam se je glavni val zorenja zamaknil za 6 mesecev, celotna prva runda popkov je propadla - pa maline sicer niso ravno hudo zmrzljive.

crtj, se povsem strinjam s tabo. Škodo naredijo spomladanske pozebe, ne zimski mraz.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Tudi pri nas niso apetitlih ptičem, tudi trpke so vsak dan manj... (na jerebiki)

upload gambar

upload image online

click image upload_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
LosBlancos

Odgovor Napisal/-a LosBlancos »

Pozdravljeni,

a lahko Aronijo posadim na začetku oktobra, ali je bolje počakati na spomlad?.

Hvala in lp
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Kot jaz vem, je za sajenje jagodičevja jesen najprimernejša.
Tudi sam sem lansko jesen posadil dve aroniji, sicer šele novembra in sta se lepo prijeli.
Na eni sem celo letos imel že malo pridelka.
Res pa je, da na tej sadiki ( Viking), ki je imela plodove, je bilo letos zelo malo prirasta vej. Verjetno bi bilo bolje, če bi cvetove potrgal.
Medtem ko pa druga sadika ( Nero ) letos ni nastavila cvetov, je pa dobila kar šest novih, mladih poganjkov iz tal.
Tomaž-33

Odgovor Napisal/-a Tomaž-33 »

PA kaj ta aronija raste kje pri nas tko v naravi ali samo tko bol "zasebno"?
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Tomaž-33 je napisal/a:
PA kaj ta aronija raste kje pri nas tko v naravi ali samo tko bol "zasebno"?
Si mogoče nebi vzel 2 minuti časa da si prebereš na internetu, namesto da sprašuješ tako osnovna vprašanja? Sej ni narobe to da vprašaš, ampak to da se ti niti ne da potruditi minimalno, da bi sam prej poiskal odgovor._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Odgovori