Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
-
- Prispevkov: 309
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
lovor je napisal/a: |
V Strunjan je sicer zelo lepo iti, eden najlepših koščkov naše obale. Samo: množica 10.000 ljudi in le malo manj avtov, iskanje prostih parkirišč itd, to pa ni za vsakega nekaj, kar bi bilo v veselje, zame že ne. Menda so bili kakiji okoli 1,8 evra/kg. Iz celinske SLO vozit se za nakup teh kakijev, se račun ne izide. V Merkatorju so recimo te dni imeli akcijo solidne italijanske Vainiglije po 1 evro. Vprašanje, če so v Strunjanu kot domači res predvsem domači kakiji. Sicer pa se menda za intenzivno gojenje kakija uporablja mnogo manj kemije kot za marsikatero drugo sadje, začenši z jabolki. Popravite me, če se motim. ( Potem niti ni tako bistveno, če je sadež uvožen ali iz jasnega neoporečnega slovenskega porekla.) |
Kaki naj nebi bil tretiran z nobeno kemijo. Tudi zato se ga drži sloves tako zdravega sadeža.
Letos je bilo tudi v Italiji in Španiji obilo deževja,neglede na to pa prihaja kaki k nam kot narisan,brez ene grde pikice .
Z vsem trudom katerega sem vložil v sadovnjak ,sem pridelal "pridelke za se zjukat#kot bi rekli pri nas.
Sadeži so bili polni črnih kolobarjev ,črnih lis,sepravi grdi in neugledni.
Kljub temu da sem opravil še poletno rez je vlaga naredila svoje.40% sem jih dal direkt prašičem .
Težko me boš prepričal da sosedje pridelajo tako lep kaki brez kemije.
Kaki pomrzne odvisno od faze zdrelosti.
Bolj zdrel kaki,zdrži veliko več oziroma mu zmrzal ne škodi (najbolj sladek je januarja seveda če ga ptiči prej ne pojedo)medtem če pride zmrzal ko je še kaki napol zdrel je še samo za nakompost_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
-
- Prispevkov: 309
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am