JABOLČNI KIS
-
- Prispevkov: 606
- Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am
Te stvari ne potekajo, kot je napisano v čitanki, da bi najprej bilo alkoholno vrenje in ko bi bilo konec, bi potekalo še ocetnokislinsko. Stvar je lahko v dinamičnem ravnotežju, da istočasno potekata oba dogajanja. Dokaz za to je nastajanje "klobuka" v kisu še dolgo časa, saj je ostalo še vedno nekaj sladkorja, tako, da še dolgo časa poteka alkoholno vrenje. Če je nad vrelno brozgo zrak in ne 100% CO2, se bo ocetno vrenje prej steklo.
Opažam, da počasi postajamo že pravi jesih-doktorji.
Opažam, da počasi postajamo že pravi jesih-doktorji.
-
- Prispevkov: 5336
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 606
- Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am
Če bi vprašal Belokranjce, bi zagotavljali, kako pomembni sta njihova klima in voda za kis in še posebej bi poudarili vetrove, tiste iz Gorskega Kotarja. Gorenjci bi prisegali na ugodno delovanje ostre klime in Karavank, Prekmurci pa na celinsko podnebje njihove ravnice in mikroelemente, ki jih v Avstriji izpustijo v reko Muro. Ljubljančani bi lahko izpostavili kvečjemu kisle komponente, ki nastajajo v Državnem zboru.
-
- Prispevkov: 8209
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 969
- Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am
- Kraj: radovljica
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 8209
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Viš, Tonček, gotovo imaš prav kar se lokacije tiče. Zelo blizu lokacije, kjer delam kis, so zapori...
Pep, zdajle, se mi zdi, imam probleme predvsem s temperaturo. Zaradi toplega vremena, se v hiši malo kuri.
Aladin, ko nastavim sok za izdelavo kisa, ga v prvi fazi (alkoholno vrenje - cca 3tedne) neprodušno zaprem z vrelno veho. Ko se vrenje umiri in gošča potone na dno, ga pretočim v 5L steklene kozarce za vlaganje, odprtino prekrijem s tkanino in postavim v kurilnico. Ob prisotnosti zraka se začne ocetno vrenje._________________naredimo svet lepši

Pep, zdajle, se mi zdi, imam probleme predvsem s temperaturo. Zaradi toplega vremena, se v hiši malo kuri.
Aladin, ko nastavim sok za izdelavo kisa, ga v prvi fazi (alkoholno vrenje - cca 3tedne) neprodušno zaprem z vrelno veho. Ko se vrenje umiri in gošča potone na dno, ga pretočim v 5L steklene kozarce za vlaganje, odprtino prekrijem s tkanino in postavim v kurilnico. Ob prisotnosti zraka se začne ocetno vrenje._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 8209
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Ker se v mojem balonu že nekaj časa nič ne dogaja, mislim, da je alkoholno vrenje končano. Tako sem danes vsebino pretočila v kozarca (4.5L in 5L). Skzi krpo sem dobro ožela tudi goščo. V vsak kozrec sem za pomoč natočila cca 1dcl satrega jabolčnega kisa. Kozarca sem prekrila z zdelanimi robci in vse skupaj postavila v kurilnico, na mirno mesto. Tako, zdaj naj se pa začne ocetno vrenje - komanda je padla. Ali jo bodo mikroorganizmi upoštevali, pa bomo videli.

kozarec na desni ima še veliko ostankov gošče, ki se bo posedla na dno in jo bom odstranila ob prvem pretoku, predvidenem čez kakšne 3mesece

ostalo je nekaj malega gošče_________________naredimo svet lepši

kozarec na desni ima še veliko ostankov gošče, ki se bo posedla na dno in jo bom odstranila ob prvem pretoku, predvidenem čez kakšne 3mesece

ostalo je nekaj malega gošče_________________naredimo svet lepši