Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

JABOLČNI KIS

Odgovori
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Te stvari ne potekajo, kot je napisano v čitanki, da bi najprej bilo alkoholno vrenje in ko bi bilo konec, bi potekalo še ocetnokislinsko. Stvar je lahko v dinamičnem ravnotežju, da istočasno potekata oba dogajanja. Dokaz za to je nastajanje "klobuka" v kisu še dolgo časa, saj je ostalo še vedno nekaj sladkorja, tako, da še dolgo časa poteka alkoholno vrenje. Če je nad vrelno brozgo zrak in ne 100% CO2, se bo ocetno vrenje prej steklo.
Opažam, da počasi postajamo že pravi jesih-doktorji.
Andrej Banko
Prispevkov: 5237
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Še nihče ni nič omenil vode ( tisti, ki ne delate iz čistega soka ). Verjetno ima kakovost/čistoča/trdota ... vode tudi vpliv na končen izdelek.
Se kaj ve o tem ?
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Če bi vprašal Belokranjce, bi zagotavljali, kako pomembni sta njihova klima in voda za kis in še posebej bi poudarili vetrove, tiste iz Gorskega Kotarja. Gorenjci bi prisegali na ugodno delovanje ostre klime in Karavank, Prekmurci pa na celinsko podnebje njihove ravnice in mikroelemente, ki jih v Avstriji izpustijo v reko Muro. Ljubljančani bi lahko izpostavili kvečjemu kisle komponente, ki nastajajo v Državnem zboru.
sonce
Prispevkov: 67
Pridružen: Ne Dec 17, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a sonce »

Hahaha... Tonček, to si dobro pogruntal. Zdaj vem zakaj se moj
kis tako hitro naredil. Upliv kislih komponent iz Ljubljane.
brbr
Prispevkov: 8015
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz delam kis po enem receptu, ki pravi, da je za dober kis najprej potrebno alkoholno vrenje, šele nato ocetno.
Preden sem naletela na ta recept, mi kis ni uspel. Po tem receptu pa mi je uspel že tretje leto. Dokler bo tako, metode ne bom menjala..._________________naredimo svet lepši
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Mogoče imaš tudi ugodno lokacijo. Kje blizu Šubičeve 4 nemara?
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Nismo vsi kemiki, moj recept je isti bbr,in je odvisen od kvalitete in sladkobe jabolk, to delam že leta jem solato s tem kisom in sem še vedno živ.
aladin
Prispevkov: 953
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a aladin »

brbr je napisal/a:
Jaz delam kis po enem receptu, ki pravi, da je za dober kis najprej potrebno alkoholno vrenje, šele nato ocetno.


Kako pa to dosežeš?
brbr
Prispevkov: 8015
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Viš, Tonček, gotovo imaš prav kar se lokacije tiče. Zelo blizu lokacije, kjer delam kis, so zapori... Laughing

Pep, zdajle, se mi zdi, imam probleme predvsem s temperaturo. Zaradi toplega vremena, se v hiši malo kuri.

Aladin, ko nastavim sok za izdelavo kisa, ga v prvi fazi (alkoholno vrenje - cca 3tedne) neprodušno zaprem z vrelno veho. Ko se vrenje umiri in gošča potone na dno, ga pretočim v 5L steklene kozarce za vlaganje, odprtino prekrijem s tkanino in postavim v kurilnico. Ob prisotnosti zraka se začne ocetno vrenje._________________naredimo svet lepši
brbr
Prispevkov: 8015
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ker se v mojem balonu že nekaj časa nič ne dogaja, mislim, da je alkoholno vrenje končano. Tako sem danes vsebino pretočila v kozarca (4.5L in 5L). Skzi krpo sem dobro ožela tudi goščo. V vsak kozrec sem za pomoč natočila cca 1dcl satrega jabolčnega kisa. Kozarca sem prekrila z zdelanimi robci in vse skupaj postavila v kurilnico, na mirno mesto. Tako, zdaj naj se pa začne ocetno vrenje - komanda je padla. Ali jo bodo mikroorganizmi upoštevali, pa bomo videli.


kozarec na desni ima še veliko ostankov gošče, ki se bo posedla na dno in jo bom odstranila ob prvem pretoku, predvidenem čez kakšne 3mesece


ostalo je nekaj malega gošče_________________naredimo svet lepši
Odgovori