Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kutina - Cydonia oblonga

Odgovori
Daniel R
Prispevkov: 628
Pridružen: So Avg 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

A te imeli drugi kaj težav s črvivostjo kutin, ker pri meni so bile vse zelo črvive, tako da je po obrezovanju ostalo le malo, večino plodov je šlo na kompostni kup._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

V preteklih letih kar precej težav tako s črvivostjo kot gnilobo, letos pa samo ono zgoraj.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Se težave kaj razlikujejo od sorte do sorte?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Tele z rjavenjem so bile letos precej splošne po mojem vtisu.

Za zelo grobo primerjavo mi zadoščata celo že samo naša in sosedova sorta, ker sta zelo različni - pri nas Aromatnaya, užitna surova, se ne obarva, njihova Bereczki, klasična trda, skuha se v rdečo barvo.
matica
Prispevkov: 53
Pridružen: Ne Nov 24, 2013 1:00 am

Odgovor Napisal/-a matica »

Prebiram forum in opažam da kutine zelo malo poznamo. Prvi in največji problem kutin je hrušev ožig, ki se počasi širi tudi po Sloveniji. Ko opazite sušečo vejico podobno škofovski palici je to lahko znak za osico kar ni problem, lahko pa je znak za hrušev ožig. To je potrebno kar daleč stran odrezati in zažgati. (ne v vrečko in kanto za smeti) Orodje razkužimo. Tudi varekina je dobra. Rano zamažemo.
Bolje je nabaviti sorte ki so odporne na hrušev ožig. Na forumu sem le v zadnjih datumih zasledil eno ime. ROBUSTA. To je nemška sorta odporna na ožig. Na ožig so odporne še HEMUS, TRIUMPH,ASENICA, CHAMPION.
Problem je, ker jih v naših trgovinah ni. Itailjanske so pravilno označene. Zasledil sem, da ste prebrali etiketo: PERA Cotogna. To je ime za hruškasta oblika kutine. Ko pa omenjate Nenadoviča pa pomeni da je to Vranjska kutina, ki je odličen opraševalec Leskovačke, ki pa je jabolčaste oblike in ima po italijansko zapisano MELA cotogna.MELA je jabolko.
Opozarjam obe sta neodporni na hrušev ožig .
Raziskoval sem trg s sadikami in če bo vse po načrtih se bo dalo dobiti kutine Hemus, Triumph in Robusta v Agrolitovih prodajalnah.Hemus oprašuje sorta Triumph. Robusta pa je samooprašna.
Lep pozdrav vsem,
Matica
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

matica, vse sadje postaja bolno.
naša kutina je od "pamtiveka" in sem samo poganjek od matičnega debla skopala, presadila in je letos imela pridelek. Žal pa škodljivci napadajo in so bile črvive. Mogoče je odporna, mogoče pa imamo zgolj srečo, da nima še hruševega ožiga.
čer bom v prihodnje želela sadje, bom morala škropiti zoper škodljivce._________________Lp, Živa
Optimist
Prispevkov: 1263
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Optimist »

@matica, hvala za info. Bom povprašal po svetu za kak cepič.

@crtj, na gruntu imam Aromatnayo in Leskovačko
Prva je prav počasi zorela in nekatere sem na koncu še zelene pobral.
Cepljeno imam na jerebiki in bila je polna kot še nikoli. Vendar so bili plodovi zelo drobni in par plodov je bilo rjavih znotraj.
Leskovačka se je lomila pod težo plodov. Nekateri so imeli po moje površinske ožganine. Sicer pa zdravi.
Odločil sem se skuhat žganje.
Prvo kuho sem dal skozi, (5L) ima dobrih 25% in je po besedah poznavalcev pokuševalcev:) ) zelo aromatičnega okusa. Sedaj bo 14 dni odležalo v kleti, nato druga kuha.
Dobil bom približno 1,2L zganja._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Odgovori