Kutina - Cydonia oblonga

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Kutina - Cydonia oblonga

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Kutina - Cydonia oblonga

Nekaj o zdravilnih učinkih kutine

Kutina je sadež, ki ni preveč pogost v naših sadovnjakih, ga je pa sem in tja najti tudi na zelo starih vrtovih.

Surovi plodovi niso užitni, dokler se tam enkrat decembra ne umedijo (kolikor jih do takrat ne zgnije), je pa grm zelo dekorativen, ko cveti in ko je polno obložen z lepimi rumenimi plodovi.

dodala: muha
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Nočna panorama - vrh kutine slikan z balkona:

Vsako leto noro rodi, pa ni nikoli gnojena, spodaj pod njo pa redno kosimotrato, tako da naraščaja ni._________________Živeti na podeželju je najlepše!
TwityPity

Od MarijeV sem dobil kutino - plod.
Za svežo uporabo mi ravno ni teklina, me pa zanima če lahko te peške posejem in za katere vrste sadja bi lahko te sejančke uporabil kot podlago?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

TP, kutine pečene, pa v marmeladi, soku, kompotu so odlične. Surove niso užitne. Pa v omari ali na omari lepo odišavijo perilo/sobo.
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Pozimi se bodo v Šparu dobile kutine, ki so užitne tudi surove. Meni so eden najljubših sadežev. Naše sorte je pa treba prej predelati._________________Iščem zanimive sadne vrste...
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Iz kutin se naredi zelo dobre sadne ploščice. Kutino razrežeš, očistiš, daš v lonec, vode toliko, da jih pokrije, prevreš, zmiksaš, naliješ v pekač mezinec na debelo ( na peki papir) in ob štedilniku sušiš. Sladkor po želji.
TwityPity

Se mi je zdelo, da ni ravno za pojest Very Happy
Vseeno bom posadil peške. Kolikor vem se na kutino cepi hruške in kutine (recimo Krymsk (Aromatnaya)? Very Happy). Je še kaj takega kar je kompatibilno s kutino?
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

Tudi jaz se moram zahvaliti marijiv za vrečko kutin. Sem jih že razporedil po omari spalnice. Kako jih bomo pojedli pa še ne vem. Če ima kdo dober ercept kar na plan z njim ;)_________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Furman, izvoli:Recepti s kutinami Vir: Kulinarika.net
Odgovori