Kaki - skupno naročilo

Odgovori
Uporabniški avatar
orhy
Prispevkov: 2455
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

Darso, kakšen recept si uporabila ?
Slika
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Sive ,lise,vdrtine..niso problem.
Problem je tam kjer muha odloži jajčece.Na mestu uboda se kaki začne kisati. Ne gnije dejansko se kisa,vidno je da se prav malo peni.Taki plodovi se ne umedijo,temveč se še zeleni skisajo.Medtem če je bil kaki samo ranjen ,bo on prisiljeno zorel,na rani ponavadi nastane za pol čajne žličke meso črno,katero se obreže ostalo je užitno.
Pri kakiju keteri je napaden od muhe pa ni pomoči in se ga zavrže.

Kaj in kako je z marmelado letos ,pa res nevem.
Mi smo tudi kuhali popolnoma dozorjene oz prezorjene,katere smo prej normalno jedli,ko smo probali marmelado je stiskalo ustih kot da jem nezrel kaki.Enako se dogaja pri prijateljih z njihovim kakijem._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
metuljc
Prispevkov: 9471
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nič te ne stane, če marmelado pustiš, morda dozori. Morda kak kozarček zamrzneš, ni izključeno, da bo pmagalo.Načeloma se vedno najde kakšna rešitev. Lahko se, recimo, lotiš izdelave kisa, kaj veš, kako odber kis lahko nastane.

Včeraj so me na enem seminarju spet spomnili na en lep slovenski pregovor, z njim se sicer strinam 100%.

Radovednost je lepa čednost!
Gringo
Prispevkov: 281
Pridružen: Sr Jun 12, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Gringo »

battagelli je napisal/a:
Kaj in kako je z marmelado letos ,pa res nevem.
Mi smo tudi kuhali popolnoma dozorjene oz prezorjene,katere smo prej normalno jedli,ko smo probali marmelado je stiskalo ustih kot da jem nezrel kaki.Enako se dogaja pri prijateljih z njihovim kakijem.

Točno to se je nam zgodilo (sej sem tudi pisal na tem forumu v iskanju rešitve, da mi ne treb metati polnih kozarcev).
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17488
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

metuljc je napisal/a:
Nič te ne stane, če marmelado pustiš, morda dozori. Morda kak kozarček zamrzneš, ni izključeno, da bo pmagalo.Načeloma se vedno najde kakšna rešitev. Lahko se, recimo, lotiš izdelave kisa, kaj veš, kako odber kis lahko nastane.



Citiram in poudarjam, da tisti, ki imate težave, ne boste prezrli. Sama tudi vedno rečem, da zavržem še vedno lahko, prej pa poiščem vse druge možnosti.

Če pa že boste zavrgli, bi vam bili kompostni deževniki za to poslastico verjetno vseeno hvaležni.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17488
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moji kakiji so uspešno prebrodili "otroške ošpice" . Celo od tistega, kar je zaradi "ošpic" pospešeno dozorevalo, ni bilo treba kaj dosti zavreči. Sedaj se je stanje umirilo, se pravi, da jim moram pri dozorevanju pomagati z jabolki ali bananami. Stanje preostalih je podobno dobavam v prejšnjih letih. Se pravi, da bo sem in tja morda še kakšen zgnil, kot se običajno dogaja tudi pri drugih vrstah sadja in gomoljev za ozimnico.

Zelo me zanima kaj se dogaja s "kosmato-trpko" marmelado. Je že kdo delal poskuse z zamrzovanjem?
metuljc
Prispevkov: 9471
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pravkar sem ugotovila enako kot pravi muha (ves tden sem v Lj. razmišljala, kaj je s kakiji doma, no, pa se je na hledanem umedil en sam), iostali lepo čakajo, da se jih usmilim in jih postopno umedim. Morda zdržijo do novega leta. Upam. Družbo jim delajo pituralke. Wink , pa nekaj kivijev tudi.

Tudi mene zanima stanje marmelade, sploh, če jo je kdo poskusno zamrznil.
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Tudi jaz sem računala, da jih bomo jedli do pozno v sezoni, zdaj, ko pa gledam tisto gajbico z manj kot 5 kg notri, me kar stisne v želodcu in mi je žal, da nisem kupila še več Laughing

Saj imam rada kaki, a kaj, ko sem jih vedno poprej pojedla po par komadov na teden, nikakor nisem mogla predvideti, da mi bo domač tako zelo všeč, da jih bom pojedla več kot pet na dan!! Sušene pojem sproti, ko se posušijo in potemnijo, da bi kakega shranila za kasneje, si niti ne predstavljam Twisted Evil_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
juglans
Prispevkov: 3389
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ivčk je napisal/a:
Tudi jaz sem računala, da jih bomo jedli do pozno v sezoni, zdaj, ko pa gledam tisto gajbico z manj kot 5 kg notri, me kar stisne v želodcu in mi je žal, da nisem kupila še več Laughing

Saj imam rada kaki, a kaj, ko sem jih vedno poprej pojedla po par komadov na teden, nikakor nisem mogla predvideti, da mi bo domač tako zelo všeč, da jih bom pojedla več kot pet na dan!! Sušene pojem sproti, ko se posušijo in potemnijo, da bi kakega shranila za kasneje, si niti ne predstavljam Twisted Evil


He he, zato pa sem jih vzel malce več. Se preveč dobro poznam.
Posušene pa sem takoj "blindiral" in odstranil v najbolj oddaljen kot shrambe. Upam da tako uspejo zdržati kaj dlje.
Optimist
Prispevkov: 1263
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Imam občutek, da je ta breskova muha letos potegnila takratko Twisted Evil_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Odgovori

Vrni se na “Skupinski nakupi in delavnice”