Česen 2018

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pokorno javljam, da sem včeraj (ravno pred privimi kapljami dežja) uspela pospraviti vse Anke in Ančice, kakor tudi Ptujke in Belokranjke - skratka vse čebulnice. Pobirala sem cele dneve od torka dalje in moram reči, da imam tega opravila do drugega leta čisto dovolj... Česen je zdrav, s srednjimi do malimi glavicami. Velikih je bolj malo. Torej pridelek ni paraden, a vseeno dosti boljši, kot sem mislila, da bo glede na rjo, ki je hitro odnesla liste.

Česen je bil že pošteno zrel. Mislim, da bi bilo idealno, če bi ga pospravila en teden prej. Vendar pa tudi zdaj še ni bilo prepozno. Notranje ovojince so še lepo bele in čvrste. Glavice še ne razpadajo.

No, zdaj je lepo obešen in čaka na naslednjo fazo - čiščenje.

Copatka, za Anko se mi zdi sicer čudno, da je polegla, vendar tale izkopani izgleda čisto v redu. Ali si pogledala, kakpna je notranjost glavice? Če je zdrava, ga vsekakor pusti, da mu listi še malo porumenijo. Čeprav izgleda glavica že čisto formirana-zrela. Stroki so lepo vidni..._________________naredimo svet lepši
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Bravo, Brbr!! Pridna si Very Happy .

Da je polegel, sem najbrž sama kriva. Ena dva tedna nazaj sem hotela biti prijazna in sem mu kar z rokami zrahljala zemljo (menda se temu reče - okopala Rolling Eyes ). Zemlja je bila zelo suha in je najbrž malo zgubil tla pod nogami Rolling Eyes . Sem sicer zemljo potem rinila nazaj, a tudi greben ni več pomagal.

Ampak mislim, da je sicer čisto zdrav in lep in ga še puščam, da mu porumenijo listi._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Jeseni sem na česnovo gredico vtikala v zemljo vse mogoče. Tako mi je med drugim zrastel neki česen, ki ima takle cvet:

in takole glavico:

in takale "semena":

.

Te sveto zelene bunkice ob dotiku oddajo blag vonj po česnu.
Niso videti zrele, a sem rastlino izpulila, ker je ob zadnjem hudem nalivu polegla in se napol izpulila.

Je to slonji česen ali kaj drugega? Lahko pričakujem, da bodo semena dozorela, če celo rastlino pustim na zraku?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 25 Jul 2018 08:04; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mene spomni na por. Ima še kak list to cvetno steblo?
Ja, cvetno glavico obesi na suho ali daj v vazo, pa bodo semena pozorela, vsaj del jih bo kalil.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Ja, enega celega in en nekajcentimetrski ostanek lista, oboje rjasto._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Sem si ponovno natančno ogledala tale moj čudni česen.
Ima izrazito glavico, ne samo valjast odebeljen del pred koreninami, ampak rahlo podobno kot slonji česen, ki ima pri meni eno ravno "steblo" in ob njem en zelo debel strok.

Listi niso razporejeni tesno eden ob drugem na nasprotnih straneh ob spodnjem delu nad zemljo, ampak precej narazen po višini, nameščeni izmenično nasproti. Po videzu je bil ves čas kot malo močnejši česen.

Mislim, da mi radovednost ne bo dala miru in ga bom obesila, da seme dozori, kolikor pač misli. Ne vem pa še, kdaj in kam naj ga sejem. Predvidevam, da bo slabo kalivo, a je vredno poskusiti.
P.S. Očitno ne morem brez rastlinskih "dojenčkov", prej krompir iz semena, zdaj me že mika česen …_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Bi bil lahko divji por? . Si ga kdaj dobila od vode?
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

muha je napisal/a:
Bi bil lahko divji por? . Si ga kdaj dobila od vode?
Ne da bi vedela. A saj veš, kako si ponujamo na kofetkanjih, pa vzamem to, pa vzamem ono, potaknem tu, potaknem tam... Čeprav me divji por ni nikoli prav mikal ...
Sicer ne vem, kako ima razvrščene liste divji por, a pri tej moji rastlini so listi razporejeni "genau" tako kot pri česnih._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Na linku, ki sem ti ga prilepila, imaš lepo fotografijo divjega pora in še primerjavo s slonjim česnom zraven.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Muha, hvala!
Sicer si s slikami nisem dosti pomagala, ker se ne spomnim, da bi ta rastlina kaj posebno odstopala od česnov okrog sebe. Mogoče ni mogoče se pa ne spomnim, ker nisem bila pozorna.
Torej: pustim, da semena dozorijo in jih sejem, pa vidim, kaj bo iz tega.
Verjetno bi jih bilo dobro sejati že jeseni?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori