Stran 20 od 21
Objavljeno: So Nov 07, 2020 1:11 pm
Napisal/-a mfranc
Muha, pravo zakladnico svežih vitaminov imaš . Ne bi bil presenečen, če bodo pogruntali da deluje tudi proti koroni , verjetno jača odpornost organizma na vse tegobe .
AB, kaj pa boš naredil s toliko paprik? Pri nas take, ki niso primerne za ev. pečenje ali vlaganje zelo hitro porabimo za kakšne prikuhe ali jedi na žlico.
Rad pa bi jih še nekaj časa držal na hladnem, da jim podaljšam rok uporabe. Babaco mi je ravno včeraj rekel, da se jim da precej podaljšati uporabo ...._________________mfranc
Objavljeno: So Nov 07, 2020 1:23 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Kaj pa vem, se bodo že počasi porabile. Nekaj jih bom sveže narezal ob kakšnih močnejših živilih.
Ko bom pri volji, jih bom spet nekaj malo narezal, popražil, posul s česnom, petrešiljem, drobnjakom, začimbami ... pa bo spet malo drugačna priloga.
Ja, kakšno bo pristala tudi v kaki čorbi ali enolončnici.
Saj dejansko takole obrane paprike konec sezone, če niso čisto zrele, na hladnem počakajo res dolgo. Vsaj lani so, en mesec iz več.
Objavljeno: Po Dec 07, 2020 8:16 pm
Napisal/-a muha
Obrala zadnjo sadiko malih oranžnih papričic. Listi in nekatera stebla so se pričeli sušiti, plodovi so dozoreli vsi, dobrega okusa.
Objavljeno: To Dec 08, 2020 9:19 pm
Napisal/-a mfranc
Potem se boste še dolgo sladkali s papriko iz samooskrbe .
Naša gre proti koncu - ampak toliko paprike še nisem pojedel v takšnih mesecih! Prvo smo pospravili vse babure (in baburice) pretežno filane, celo ljubov dlan smo filali .
Te zadnje gredo pretežno v kakšne omake, danes je bil za kosilo krompirjev golaž. Klasika, s klobaso, pa veliko paprike. Tako da ni bila povsem klasika .
Tole pa je še ostalo, pa Brown Jalapeno sem dal k sladki papriki, saj ne zažiga preveč. Izkušnja za drugo leto, paprike moram dati v kakšne vrečke,
saj je zrak v garaži postal precej suh, odkar se noter selijo električni aparati.
Čedalje bolj mi je všeč tale oranžna Corno di Toro Orange. Zelo rodna, do preko 20 cm dolga, pa celo malo skovilov ima (približno 20% jalapena), ampak različno, od 0 do 1000 skovilov.
Ravno toliko da malo popraska po grlu.
https://www.caribbeangardenseed.com/products/copy-of-manganji-pepper-seeds-japanese-speciality-pepper-organic-mild-flavored_________________mfranc
Objavljeno: Sr Dec 09, 2020 10:09 am
Napisal/-a pep
bo kaki semenček?
Objavljeno: Sr Dec 09, 2020 10:50 am
Napisal/-a brbr
Mfranc, za dolgo hranjenje paprik, se meni obnese hranjenje v zaprtih steklenih kozarcih. Lahko v hladilniku, ali na na sobni temperaturi. Dolgo ostanejo čvrste. Mi jih imamo zdaj v hladilniku. Največ jih uporabljam kot dodatek k solatam (radič, endivija). Kombinacija nam je zelo všeč._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Sr Dec 09, 2020 2:27 pm
Napisal/-a mfranc
Pep, lahko jih poberem iz kakšne papričice. Samo garancije da ne bodo skrižana, ne dobiš .
Brbr, kaj pa vem, čisto neprodušnih pakiranj se kar bojim. Ni nevarnosti gnitja?
Se nisem spomnil, že lep čas zbiram perforirane vrečke, v katere zapakirajo razne "specialne kruhe", večkrat vzamem npr. kruh z orehi. Če bi našel takšne vrečke v prodaji, bi jih nabavil....
Letos sem v takšne vrečke dal domači kivi; izkušenj pa še nimam._________________mfranc
Objavljeno: Sr Dec 09, 2020 2:42 pm
Napisal/-a muha
brbr: hvala za idejo. Ker imam podobne pomisleke, kot mfranc, bom dala v kozarec še preganjeno papirnato brisačko. Z njo uravnavam vlago pri korenju v predalu hladilnika, ker se drugače čez nekaj časa spodaj v posodici nabere lužica. Sploh imam povsod v predalu za zelenjavo na dnu papirnate brisačke. Da so potrebne, se vidi, ker jih moram kar pogosto menjati, ko pokažejo znake plesni.
Objavljeno: So Dec 12, 2020 3:54 pm
Napisal/-a brbr
Tole sem dolžna povedati: čilije, ki sem jih pobrala 19.11., na pultu dobro posušila, dala v kozarec in ga postavila v hladilnik, sem danes pregledala. V kozarcu se je nabralo nekaj kapljic vode, torej so čiliji vseeno izgubili malo vlage. A so še vedno čvrsti in zdravi - nič nagniti ali plesnivi. Trenutno so razprostrti na pultu, da se malo osušijo. Potem pa jih bom dala nazaj v kozarec in v hladilnik. Mislim, da se bodo kar dolgo držali.
Na tak način že leta shranjujem korenje, ki se ohrani do spomladi..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: So Dec 19, 2020 5:41 pm
Napisal/-a mravlja
Danes bo akcija - čilije bom spreminjal v prah.
Ko meljete čilije za začimbo... - ali zmeljete vse, cel plod, ali izločite semena?