Stran 3 od 4
Objavljeno: So Jul 06, 2013 11:02 am
Napisal/-a orlica
viktorh je napisal/a: |
...... Ta mi je velika uganka, ker ga na fotografijah ne morem primerjati, Naga Jolokia pa verjetno ni:
Kdo lahko pomaga......?
|
viktorh, dejstvo je da so lahko čiliji, ki zrastejo na isti rastlini med seboj precej različni. To sem se do sedaj najbolj prepričala na primeru Peter/Penis čilija.
Tudi, ko sem zagledala to tvojo sličico, sem se spomnila na to sorto, vendar ji odgovarja samo "konica"
Tudi, ko sem si jaz ogledovala slike Nage Jolokie na netu, težko verjamem, da je to na sliki ona, ker imajo ponavadi mnogo bolj "grbančasto" povrhnjico.
Bi pa mogoče lahko bila malo "čudna" Jati Jolokia, ki za razliko od Nage ( Capsicum chinense) spada v vrsto Capsicum annuum in tudi ni tako huda kot Naga.
Jaz bi jo na tvojem mestu poskusila. Samo malo Zraven pa obvezno mleko ali kisla smetana za vsak slučaj za hlajenje jezika.
Če ne poskusiš, ne boš nikoli vedel
pa še link na sličico nage jolokie iz neta http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Naga_Jolokia_Peppers.jpg
Objavljeno: So Jul 06, 2013 11:09 am
Napisal/-a viktorh
orlica,
hvala.
Poizkusiti moram vse, če hočem vedeti kakšni so. Številke na listu so pa grozne...uf._________________Viktorh
Objavljeno: So Jul 06, 2013 5:30 pm
Napisal/-a Indigogirl
Ojla, eden od "tria Jalapenov", tisti rumeni, bi lahko bil Caloro. Ti začnejo s tako barvo, edino mogoče so malenkost bolj koničasti(Caloro x Jalapeno?? Jaloro?).
Rdeča uganka pa, Poblano z defektno konico??? Prava uganka res. Nazadnje urejal/a Indigogirl 07 Jul 2013 11:41; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: So Jul 06, 2013 5:36 pm
Napisal/-a TwityPity
Ta rumen bi lahko bil tudi Cascabella.
Objavljeno: Če Jul 25, 2013 10:11 am
Napisal/-a Gringo
viktorh
s čim jih gnojiš in katero zemljo si uporabil?
Objavljeno: Če Jul 25, 2013 11:50 am
Napisal/-a Gringo
viktorh je napisal/a: |
Za sejanje uporabljam specialno zemljo za setev, kupljeno v Kalia centru. Za pikiranje v lončke to isto zemljo mešam z najcenejšo zemljo, kupljeno v Bumaxu v razmerju pol - pol. 40l vreča je 1,5evra. Ko pa presajam v lonce, uporabljam to, najcenejšo zemljo. V jamico pred presajanjem dam žličko gnojila za paradižnik z dolgotrajnim delovanjem. Zalivam redno, tedensko dodajam tekoče gnojilo za paradižnik »asef«, tretiram s cimetom, sodo in občasno z listnim gnojilom s kalcijem. To je vse.
|
Imaš ime od te specialne zemlje?
Katero gnojilo za paradižnike za dolgotrajno delovanje uporabljaš?
Čemu uporabljaš cimet in sodo?
Katero listno gnojilo s kalcijem točno uporabljaš?
Objavljeno: Če Jul 25, 2013 12:42 pm
Napisal/-a TwityPity
Moram rečt da imate zelo lepe čilije, sploh pa na polno obložene. Pri meni je tak samo "jalapeno", kateri je podoben muhinem, vendar so mi plodovi malce čudno oblikovani, in ga sumim, ali sploh je jalapeno, ali je mogoče kakšen Serrano. No, bomo videli
Objavljeno: Če Jul 25, 2013 1:09 pm
Napisal/-a viktorh
TwityPity,
hvala za prijazne besede._________________Viktorh
Objavljeno: To Avg 20, 2013 7:06 pm
Napisal/-a muha
Očitno berem premalo strokovnih knjig . In hecno, na Paradajzmaniji sva se pogovarjali z MARIJOV, da plodove čilijev vedno obdeluje z rokavicami na rokah, danes pa berem knjigo o začimbah in zeliščih in pri čilijih lepo piše, da priporočajo uporabo gumijastih rokavic. Omenjajo tudi možne opekline na koži rok (??), kot prvo pomoč pri pekočih ustih pa žvečenje kruha.