Cimber - Prunus insititia

Odgovori
soplmed1
Prispevkov: 32
Pridružen: Pe Feb 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a soplmed1 »

To zimo sem izvedel stratifikacijo semena in sedaj že prav lepo kalijo. Sicer je le cca 10 % kaljivost, a jih je vseeno 25 lepih, že 10 cm dolgih rastlinic. Naslednje leto, ko že malo odrastejo, bom na njih cepil kako bolj žlahtno sorto.
mil
Prispevkov: 1424
Pridružen: Ne Apr 26, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mil »

Oprosti,ne zameri prosim, kako pa si jih stratificiral?

Menda je ta postopek različen za različne koščice ali semena.

Lepo bodi, Mil
soplmed1
Prispevkov: 32
Pridružen: Pe Feb 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a soplmed1 »

Postopek stratifikacije:
1.) V korito za rože nasujemo čisto šoto (lahko tudi žaganje ali pesek) do dva palca pod zgornjim robom, natrosimo semena (zaradi dobrega prezračevanja semena se naj ta med sabo ne dotikajo) in jih zasipamo s šoto do vrha korita ter dobro zalijemo z vodo.
2.) 14 dni na temperaturi 20–25 °C
3.) 90 dni za evropske slive na 3 °C (0,5–4 °С) (http://www.ipm.iastate.edu/ipm/hortnews/2000/8-11-2000/germtreeseed.html, http://www.treehelp.com/how-to-propagate-fruits-and-nuts-by-seed, http://forestry-ideas.info/files/issue/Forestry_Ideas_BG_2012_18_1_4.pdf)
4.) 10 dni na 10–15 °C (tako sem jaz naredil, da ne bi bilo preveč temperaturnega šoka za kalčke).
5.) Največ 10 dni na toplem med 20 in 30 °C. Na toplem ni dobro predolgo imeti, ne da bi pogledali kako kaj kali. Ko kalček požene glavno koreninico za več kot 2 cm v globino, se ta pri izkopavanju iz šote zelo rada zlomi. Zato jih je dobro čimprej presaditi na končno lokacijo.

Paziti je treba, da so semena ves čas stratifikacije v vlažni šoti.
soplmed1
Prispevkov: 32
Pridružen: Pe Feb 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a soplmed1 »

Po moji oceni bi jih še nekoliko več vzkalilo, če bi stratificiral npr. še en mesec več, saj je bilo po testnem lomljenju koščic še mnogo čisto zdravih in lepih jedrc.
V bodoče bom takoj po stratifikaciji vse koščice, ki so se odprle, izločil in jih vstavil takoj v zemljo na vrt in to pokonci z odprtim delom navzdol.
Nazadnje urejal/a soplmed1 17 Avg 2017 10:00; skupaj popravljeno 1 krat
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

letos v Istri veliko cvetja, dišeča a plodovi cibur (ringloji) bolani. enormno veliki, ploščati, podolgovati in nastanjeni z mini črvički. le tu in tam kakšen zdrav plod.

čez mesec bi morali biti taki plodovi lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
htf_lover
Prispevkov: 534
Pridružen: To Jun 25, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Plodove je napadla rožičavost češpelj. Črvički pa so od češpljeve grizlice, ki je zelo nadležen škodljivec.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

htf_lover a to pomeni, da sta dve nadlogi v enem sadežu. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
htf_lover
Prispevkov: 534
Pridružen: To Jun 25, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

voda je napisal/a:
htf_lover a to pomeni, da sta dve nadlogi v enem sadežu. lpvoda

Da. Ličinke grizlice se zavrtajo v plod, vendar ne povzročajo deformacije, ampak se najprej pojavi črna pika, kmalu za tem pa plod odpade.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

hvala in lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
soplmed1
Prispevkov: 32
Pridružen: Pe Feb 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a soplmed1 »

Če bi kdo rad imel sadike cibor za pridelavo cibor ali za podlago kakih bolj žlahtnih sort sliv, lahko pri meni dobi male sadikice oz. kalčke iz koščic. Najboljše jih je posaditi, ko so še čisto majhni. Torej, kdor bi jih imel, naj mi to takoj javi.

Glede na to, da je to sejanec, menim, da je to ena boljših podlag za bolj težka tla. Po mojih opazovanjih, je cibora tudi zelo odporna na šarko.

Sam imam trenutno manjši nasad cibor na težki zemlji, ki so stare dve leti. Lani avgusta sem na njih cepil razne žlahtne sorte in da vidimo, kaj bo s tega Wink

Kot sem že nekje v tej temi omenil, je, vsaj zame, ciborova marmelada najbolj okusna izmed vseh marmelad iz žlahtnih sliv, in celo boljša od marmelade iz domače češplje. Tudi ciborov kompot in sok sta vrhunska.
Odgovori