Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Japonska nazobčanka – šitake (Lentinula edodes)

pep

Odgovor Napisal/-a pep »

iščem čepke za šitake
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

V Kalii in Merkurju jih ponavadi imajo, ampak kot vem, sedaj ni pravi čas za cepljenje hlodov z micelijem. To se dela pozimi ali zgodaj spomladi.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Pokliči na tel. 031-983-262. Imajo jih na zalogi. Cena za 300 čepkov je 19€.
Povedali ti bodo, kdaj je najprimernejši čas za vstavljanje v les.
Jaz sem jih v poletnem času, ko ima les največ soka.
sasosvetec

Odgovor Napisal/-a sasosvetec »

Nazadnje urejal/a sasosvetec 26 Jan 2020 10:05; skupaj popravljeno 1 krat
sasosvetec

Zdaj sem označil velikost 800pikslov
sasosvetec

Prvo leto, ko so stebrički obrodili, kar nismo mogli verjeti svojim očem, da jih je lahko zraslo toliko. Kmalu smo spoznali, da jih zaradi mušic moramo porezati prej, drugače so črvive. Tudi boj z poži ni bil lahek.
Nazadnje urejal/a sasosvetec 26 Jan 2020 10:07; skupaj popravljeno 1 krat
sasosvetec

Počasi se bom naučil, kako naložiti slike. Preveč razvajen z fb ipd., kjer samo 2x klikneš, pa je narejeno.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Evo, že obvladaš ! Wink

Uf, dobro ti rastejo. Jaz sem se tudi trudil s tem, pa zaenkrat ni bilo posebnega uspeha. 2-3 gobice na sezono iz vsakoga debla.
Pa vse druge čudne glive so tudi začele rasti na tistem lesu. Ne vem, morda že les ni bil najboljši ?!
Uporabil sem bukovino, ki naj bi bila čisto primerna. Ne vem, morda se še kdaj spravim k temu, bom takrat poskusil dobiti kakšen trši les ( gaber, kostanj ).
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Za šitake je boljša hrastovina, za ostrigarja pa bukovina. Poleti sem nabavil čepke šitak in ostrigarja in jih vcepil. Micelij se lepo preprašča in letos pričakujem pridelek.
Na prejšnjih deblih so mi uspevale 4 leta, jeseni je bilo le še nekaj gobic.
Včeraj sem dobil sveža bukova drva, hlodovino različne debeline. Jutri pa v nabavo micelija in pripravil bom še eno rundo ostrigaja.
sasosvetec

Priporočam ti gaber. Jaz sem delal z jelšo,bukvo, hrastom in gabrom. Gaber je začel roditi gobe po 7 mesecih in to neprimerljivo večje količine od ostalih vrst lesa. Bukev se mi je izkazala najslabše v pomenu odpadanja skorje. Me pa je presenetilo, da je micelij predelal gabrov les v najkrajšem času od ostalih vrst. Sem pa razpadli les zmešal v kompost.
Odgovori