Stran 3 od 4
Objavljeno: Če Nov 21, 2013 10:16 am
Napisal/-a vinkoz
mFranc.
V preteklosti so bile PITURALI stalni gost v naši pečici in še bodo.
Sem si tudi ogledal tisto diplomsko. Na sl. 8 vidim da so prekoračili čas peke ali pa temperatura- rezultat pokanje plodov in izlitje sokov.Velik pomen ima tudi čas od obiranja plodov do uporabe.S tem sem se tudi jaz soočil, pa tudi z nezadostno termično obdelavo pri hruški FERMENTINKA.Vaja dela mojstra, zato sem tudi pristaš nižje temperature pri pečenu, katera pri večjih plodovih nikdar ne presega 200st. c.
Evo, pa ste celinarji pri PITURALI v prednosti za ozimnico zaradi nižjih temperatur skladiščenja. . Samo sadna drevesa bo potrebno nabaviti.Sem kljub lastnemu cepljenju nabavil preteklo leto dve kapitalni- večletni od "ENZO MAIOLI"-IT. zame in Ivipičija. Pa da vidimo kako uspeva na štajerskem koncu.Pa da se nisem spomnil pred letošnjim jesenskim srečanjem na te sadeže.
lp. Vinkoz
Objavljeno: Če Nov 21, 2013 12:46 pm
Napisal/-a vodenka
No pa sem nekaj novega zvedela da se ta hruška tako imenuje pituralka in da je tako vse stranska uporabna ,kajti moj oče je goji zaridi žganja saj mu je ta hruška kar velik prinesla res bogato obrodi ,tako da sem jo sama tudi k hiši priženila pa je že pokazala velik sadežov ,bom drugo leto pa jo sklediščila no nekaj bo šlo tudi za žganje.
Objavljeno: So Dec 28, 2013 12:29 am
Napisal/-a juglans
Nekje proti koncu Novembra me je razveselila paketna pošiljka na vhodnih vratih. V vsem tem me je presenetilo tiho uslišanje mojega občudovanja omenjene Pituralke in sicer naše skupne kolegice Metuljc, ter njene znanke iz Goriške. Kot nakazano, obdarjen sem bil s temi čudežnimi "rjavkami".
Do božičnih praznikov sem jim namenil čas za zorenje, hkrati sem si dovolil precej opazovanja in občudovanja teh plodov.
Torej. Božič in tega dni sladica.
Recepti priprave nič drugega kot preprosto po vinkoz-ju.
Vtisi. Zelo zanimivo. Okusi nežni, malce posebni. Pred peko smo dodali pripravljen sladkorni sirup in menim, da bi kakšni močnejši okusi prekrivali prvobitno nežnost arome. Ob serviranju še luskinice kokosa. Ne izključujem sicer kakšne potencialne gurmanske mojstrovine, a tudi to je bilo zelo, zelo dobro. Posebno.
V zveščiču "načrt sadovnjaka" je že označen prostor za omenjeno sorto.
Metuljc in D. najlepša hvala za božično sladico.
Objavljeno: So Dec 28, 2013 2:26 am
Napisal/-a metuljc
Da vam je le bilo v veselje, nama je bilo, ko sva načrtovali presenečenje.
Objavljeno: Ne Dec 29, 2013 8:01 pm
Napisal/-a vinkoz
Juglans-
Mislim, da je v prispevku fot hrušk PITURALI na tvojem krožniku.
Vse lepo in prav, le čas v pečici je bil prekoračen. Sok se ne bi smel razliti
po krožniku.Nekaj minut manj v pečici. Ravno zadnjo soboto v novembru popoldan sem jih zasledil tu pri nas v trgovini s sadjem. CENA-1e.Niso pa bile kalibrirane!!! Sem pomislil na tvoje kulinarične želje, a že s naslednjim dnem moja daljša odsotnost od doma. žal.
lp. Vinkoz.
Objavljeno: Ne Dec 29, 2013 10:18 pm
Napisal/-a metuljc
vinkoz, juglans piše, da je pred peko dodal sladkorni sirup, najbrž tega vidiš, ne soka hrušk.
Objavljeno: Ne Dec 29, 2013 10:57 pm
Napisal/-a juglans
, še tukaj
kakor pravi metuljc, sirup sem dodajal sam. Hruške so vse ostale "cele" in za peko sem se držal tvojih napotkov.
Ja, pituralke. Včasih kaj preimenujem, da se ne ponavljam neprestano.
fino bodi in vsi ostali tudi
Objavljeno: Ne Dec 29, 2013 11:44 pm
Napisal/-a vinkoz
metuljc je napisal/a: |
vinkoz, juglans piše, da je pred peko dodal sladkorni sirup, najbrž tega vidiš, ne soka hrušk. |
Metuljc-
Kako me ti hitro najdeš, posebno sedaj ko moram bolj mirovati,pa tudi ne psihe obremenjevati.Si bom dal očala in še enkrat pogledal fot.
lp.Vinkoz
Objavljeno: So Apr 26, 2014 1:56 am
Napisal/-a Igy
Letos pa tudi meni cveti Piturali._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Objavljeno: So Apr 26, 2014 2:04 am
Napisal/-a Optimist
OOO, a bo piknik?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....