Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Laktobacili - LB

Odgovori
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Hahahaha, a ti tudi bediš... Smile
Na misel mi pride injekcija, bodalo vstaviš v rumeno tekočino in jo posrkaš.
Mogoče pa še kdo drug napiše kaj pametnega.
Tudi meni zadnje čase tole sirjenje ne gre preveč in imam podobne probleme z ločevanjem rumene tekočine.
Mislim, da bom opustil tale način z riževo vodo in mlekom in nadalje uporabljal svež rejuvelac ter nesoljeno zeljnico kot vir lb.
Enostavno za naredit v samo treh dneh.

lpmami, povej zakaj bi uporabila laktobacile, pa te usmerim, da ne bova več komplicirala z delanjem sira. Confused
JR Design

Odgovor Napisal/-a JR Design »

Tudi jaz sem potreboval lactobacile iz kefirja za pripravo droži, pa se nikakor niso hoteli ločiti od sirčka. Potem sem pa res vzel injekcijo in hop, pa so bili moji Laughing_________________Narava je vsemogočna!
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Citiram:
Laktobacile bi pa rabila za izdelavo bokaši posipa, za otrobe za izboljšavo ilovnate zemlje in za zalivanje - foliarno in po zemlji.

Tudi jaz za to uporabljam.
- za laktobacile so mi vir rejuvelac, zeljnica nesoljena in druge alternative... riževe vode ne delam več
- BIM je za enake stvari uporaben in je dober dodatek ali alternativa laktobavilov_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

lpmami je napisal/a:
Tale sub-optimalni poskus je bil s kalečim žitom. Na misel mi je prišlo, če so te plesni bile v žitu. Kupljeno je bilo pri nekem ekološkem pridelovalcu.
.

jaz, na žitu in lahko tudi v zraku, spore plesni so pač povsod.
Kaj je "seneno" mleko? Še en tržno naravnan pojem, joooooooooooj. Confused
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

metuljc je napisal/a:
Kaj je "seneno" mleko? Še en tržno naravnan pojem, joooooooooooj. Confused

Seveda je izraz tržno naravnan, saj kmetija od prodaje živi. Krave krmijo s senom, ne s silažo.
Ta izraz mi je skoraj ravno tako posiljen kot "čajno maslo". Že sto let je v rabi, pa mi še nihče ni vedel razložiti, kaj ima izdelava masla s čajem
Question_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
metuljc

Se ne bi strinjala. Čajno maslo je strokovni izraz (terminus tehnicus) za maslo, pridobljeno iz sladke smetane, za razliko od surovega, ki je iz kisle smetane. Če slednjega scvremo, dobimo kuhano maslo, zdaj tako čislani ghi (kot, da je nekja novega iz Indije, naše babice so ga pa vedno kuhale, da je psotalo obstojno).
Izraz" seneno mleko" pa je le reklamni izraz, ki z vsebino (pomenom) samim nima nobene zveze in je v bistvu zavajujoč. Iz sena ne dobimo senenega mleka kot iz ovsa, recimo, dobimo ovseno mleko (in slednjemu ne smemo reči le mleko, kot vinu iz jabolk ne smemo reči vino ampak le jabolčno vino).
Nazadnje urejal/a metuljc 07 Mar 2014 11:07; skupaj popravljeno 2 krat
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

metuljc je napisal/a:
Čajno maslo je strokovni izraz (terminus tehncius) za maslo, pridobljeno iz sladke smetane, za razliko od surovega, ki je iz kisle smetane.

Saj vem, da je sprejet terminus tehnicus, pa v definiciji vseeno ne vidim čaja Question Rolling Eyes_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
metuljc

Bi rekla, da so ga ponudili na h kruhu (in kumaricah), ob čaju, pa je od tod ime. Se je hitro pokvarilo in je bilo najbrž le v te namene. Ne vem, ugibam. Ampak, saj imamo polno takih izrazov, ki nastanejo ob prvem odkritju, prvi rabi, pa se potem pomen razširi in onovno ime lahko zavaja, če ga jemljemo preveč dobesedno.
Joj, moram nehat, da ne smetim več teme.
A laktobacili iz kapsul, ki jih kupimo v lekarni pa ne bi bili dober začetni inokulat?
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

metuljc je napisal/a:
A laktobacili iz kapsul, ki jih kupimo v lekarni pa ne bi bili dober začetni inokulat?

Zanimiva misel. Mogoče res kdaj poskusim.
Ampak sem cepljena z DIY bacilom in hočem čim več narediti sama. Pa tudi zagovarjam in se držim načela, da poskušam čim več uporabljati tisto, kar je v bližnji okolici. Tiste kapsule pa pridejo od bogve kje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
metuljc

Hja, saj večina bakterij je kozmopolitov, torej pri njih ni težav, tako ali tako so povsod.
Ja, saj vem, da je fino eksperimentirat, če imaš čas, mene samo zanima, kako bi šlo. Konec koncev najbolj navadni jogurti jih majo kar nekaj, pa seveda še kakšne koke tudi. Mislim, da bom sama poskusila z zeljnico in repnico, čeprav sta soljeni, sol tako ali tako zavira kvasovke, dosti bolj od bakterij. In zdaj je obojega doma dovolj za pokušnjo.
Odgovori