Eksperiment z rižem: moč pozitivnih misli

Odgovori
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

Peter je napisal/a:
Gravitacijsko valovanje je prvi omenil Albert Einstein. Stoletje kasneje, v teh dneh so ga tudi uspeli dokazati.
Hočem povedat, če nekaj ne moremo dokazati ali izmeriti, še ne pomeni, da ne obstaja.

Ni ga samo omenil, ampak so nanj prav lepo kazale enačbe iz teorije, ki je v vseh drugih pogledih držala. In ni bil edini, ki je prišel do tega.

Citiram:
Pa gre tu za računalniške simulacije mišjih možgan? Ali jim je uspelo skupek celic prepričati, da so delovala kot mišji možgani?

Računalniška simulacija mišjih možgan. Po domače rečeno miš v računalniku Laughing
Citiram:
Bolj kot razmišljam, ni mi poznan niti biološki substrat. Mi razložiš še ta pojem, sem pač neuka v teh terminih.

Po domače-biološki računalnik. Ta na katerega tipkaš pa ima procesor na podlagi polprevodnikov.
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Tale razlaga biološkega substrata mi še vedno ni čisto nič jasna. Spominja me na poimenovanje aktivnega principa. Ne mislim, da gre za isto stvar, da ne bo pomote, ampak samo način poimenovanja. v Biološkem leksikonu tega termina tudi ni razloženega.Nazadnje urejal/a Tiana 24 Feb 2016 20:24; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

krnekdo, oglaša se še ena, ki jo res zanima, kaj je biološki substrat. Ker, meni pride na misel prst, kaj pa drugega. Cool
To, kar si odgovoril Tiani, meni ne pomaga razjasniti dileme. Ni dovolj jasno in natančno.
krnekdo

Osnovni gradnik procesorja je recimo tranzistor(polprevodniški element), osnovni gradnik možgan pa nevron(biološki element, celica,...)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Od kdaj pa so celice biološki elementi? Prvič slišim. prej si uporabljal termin "biološki substrat", zdaj "biološki element", sta to sopomenki?
Sicer pa dvomim, da sami polprevodniki kaj počnejo pa tudi sami nevroni bore malo.
Tiana

Jaz še vedno ne vem, kaj je to biološki substrat. Ok, imamo nevrone, imamo glia celice, ki skupaj tvorijo možgane. Zelo poenostavljeno rečeno. Kje tu je biološki substrat, oz. kaj naj bi predstavljal, kaj bi naj bila njegova vloga? Se opravičujem moji nevednosti, ampak res mi ni jasno.

Ali lahko potem v teh računalniških simulacijah tvorijo misli? Lahko tvorijo zavest?
krnekdo

V smislu primerjave s sestavnimi deli procesorjev, so posamezni nevroni(celice) elementi. Zaradi mene jih lahko ti imenuješ kot "pinki samoroge", stvar dogovora Wink
V glavnem, možgani so malo bolj zapleten, paralelni računalnik, na biološki osnovi(substratu).

Citiram:
Ali lahko potem v teh računalniških simulacijah tvorijo misli? Lahko tvorijo zavest?

Seveda. Predpogoj je jasno zadosti računske moči, ki nam zaenkrat še manjka.

P.S. Predvidevanja so, da naj bi se v 10-30 letih dalo zavest lepo naložiti v računalnik
Tiana

Še vedno ni jasno, kako možgani oz. njihova aktivnost ustvarja zavest. Kako bodo to naložili v računalnik?
krnekdo

Če imaš simulirane možgane, ter veš začetno stanje, ni problema. Samo dovolj natančen "skener" potrebuješ, ter zadosti dober računalnik.

Na manjših modelih(recimo prej omenjene miši), se da že zadovoljivo posimulirati dogajanje v možganih. S časom bo to šlo tudi na večjih modelih.
Tiana

Dogajanje v možganih že, s tem verjamem da nimajo težav. Zanima me ustvarjanje misli in zavesti. Ne moreš me prepričat, da če ne vemo kako se zavest sploh ustvari v naših možganih, v simulatorju bo pa kar funkcionirala.
Odgovori