TOSKANSKI OHROVT
-
- Kraj: Kališovec
- Kontakt:
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
-
Toskanski ohrovt cveti spomladi (marec, april), semeni pa junija/julija in je izvrstna paša za čebele (in seveda druge manj čislane a ne manj pomembne žuželke). Jaz vedno pustim vsaj eno rastlino, da cveti (tudi če kasneje ne mislim shraniti semena) že zato, da je v vrtu že spomladi pestro in veliko hrane za koristne živali. No, nabrž tudi za škodljice-ampak saj morajo tudi oni kaj prigriznit, a ne.
Kadar se namenim pobrati semena, jih poberem z glavnega vrha, ki zdaj že nastavlja popke. Kot sem že povedala, ohrovt zgodaj spomladi požene mlade vršičke iz vsakega zalistka (pri mojih se odganjki že kažejo). Dokler so vršički še majhni, so sočni, hrustljavi in se lahko porabijo celi. kasenje, ko odganjek požene, pa lahko obiramo mlade listke. Vsak odganjek na koncu oblikuje cvet. Seme s stranskih poganjkov je manj primerno za vzgojo naprej, je pa dobro za kalčke in odlična pričja hrana. Po semenitvi rastlina počasi usiha, vendar posamični vrhovi še vedno odganjajo sveže listke, ki so dobri za jest. Rastlina dokončno propade v naslednji zimi-takrat pa nejno mesto že zasede podmladek
. To je opis življenja Toskanskega ohrovta na mojem vrtu. Skratka po malem, ga jemo skozi vse leto..._________________naredimo svet lepši
Kadar se namenim pobrati semena, jih poberem z glavnega vrha, ki zdaj že nastavlja popke. Kot sem že povedala, ohrovt zgodaj spomladi požene mlade vršičke iz vsakega zalistka (pri mojih se odganjki že kažejo). Dokler so vršički še majhni, so sočni, hrustljavi in se lahko porabijo celi. kasenje, ko odganjek požene, pa lahko obiramo mlade listke. Vsak odganjek na koncu oblikuje cvet. Seme s stranskih poganjkov je manj primerno za vzgojo naprej, je pa dobro za kalčke in odlična pričja hrana. Po semenitvi rastlina počasi usiha, vendar posamični vrhovi še vedno odganjajo sveže listke, ki so dobri za jest. Rastlina dokončno propade v naslednji zimi-takrat pa nejno mesto že zasede podmladek

-
-
- Kraj: Rimske Toplice
Semena se ne bodo kar osula. Samo, ko bodo luski (plodovi) nekako sivkasti postali, spuli celo rastlino, jo obrni na glavo in daj dele s plodovi v kako papirnato vrečo in obesi na suho. Počasi se bo sušilo in seme bo pozorelo. Luski imajo na sredi predelno steno, pretin, s semeni, ko se plod odpre, se vsaka polovica razpre, semena popadajo s pretina, na njem so semena na obeh straneh. Fotka je slaba, a ni najti boljše: [url=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Slanke_waterkers_hauwen_(Rorippa_microphylla_siliques).jpg]Takole.[/url]Nazadnje urejal/a metuljc 08 Apr 2014 20:47; skupaj popravljeno 2 krat