Stran 3 od 4

Objavljeno: Po Apr 07, 2014 1:07 am
Napisal/-a zuf
Shocked tole je pa super metoda!
Ponavadi joste in podobno potikam in jih ne cepim.
Kakšne so prednosti cepljenja jost ipd. na zlati ribez?

Objavljeno: Po Apr 07, 2014 1:16 am
Napisal/-a izbet
Prednosti? V komercialnih nasdadih uporabljajo cepljene vrste jagodičja, da lahko na manjšem področju zasadijo večjo količino sadik(večji donos). Ena NECEPLJENA, druga sadika CEPLJENA, tretja NECEPLJENA. Totej dve necepljeni sadiki na "tleh", vmes ena cepljena na meter ali višje.
Prav danes sem odgovarjal, da je težje obirati sadje na tleh, kot lepo izravnan. Laughing Laughing Laughing Ali je tudi to prednost?
Estetika? Seveda! Mislim, da je Ivipiči nekje objavil eno lepo fotko kosmulje v polni rodnosti....Poezija... Very Happy Very Happy

Objavljeno: Po Apr 07, 2014 10:57 am
Napisal/-a zuf
Very Happy hvala ti!

Objavljeno: Po Apr 07, 2014 11:59 am
Napisal/-a juglans
@Izbet. Kakšna tehnika cepljenja pa se po navadi uporablja pri ribezu?
Letos spomladi sem za hec cepil bel ribez na josto in rdeči ribez z angleško kopulacijo in za enkrat so še zeleni brsti.

@zuf. Ali so ti že skalili cimberji? (če si jih sploh sejal) Pri meni ni še nobenega na svetlo (od tvojih semen), za razliko breskev, češenj, jablane, ringlojev. Tudi že kali črni oreh in prve asimine. Pa tudi liguster, ..... in mokovec, ..... in marelice. Hruške.

Edino zlate palice se še vedno nekje skrivajo.

Objavljeno: Po Apr 07, 2014 12:25 pm
Napisal/-a zuf
Ti danes sporočim, grem v rodni kraj Vitanje, tam sem jih sejal...

Objavljeno: Po Apr 07, 2014 10:18 pm
Napisal/-a zuf
juglans je napisal/a:
@zuf. Ali so ti že skalili cimberji?

Oj... sem prišel v Vitanje in se razveselil dveh sejancev cimberja z prvimi pravimi listi, eno seme je nakaljeno, ostala ne kažejo nobenih znakov.
Sejal sem jih jeseni na en otoček gole zemlje in pokril z 5cm zastirke.
Mogoče so bolj pozni, ker sem jih kar nekaj sejal.

Objavljeno: Po Apr 07, 2014 10:41 pm
Napisal/-a izbet
Jaz sem za hec prerezal palico zlateg ribeza pod kotom 45 stopinj, cepič isto tako in ju spojil. Nobenega kompliciranja.... Embarassed Rezultat je že viden.

juglans je napisal/a:
@Izbet. Kakšna tehnika cepljenja pa se po navadi uporablja pri ribezu?

Objavljeno: To Apr 08, 2014 12:31 am
Napisal/-a juglans
Izbet hvala za odgovor. Potem je to to, kar sem napravil pri sebi. Le da nimam zlatega ribeza. Sicer pa, ti je kaj poznano kako sta kompatibilna josta in navadni ribez (rdeči) ?

Zuf fino, torej še malo počakam. Potrpljenje je božja mast, kaj ne.
Sem pa jih sejal v lonec, enako kakor ti že v jeseni in bi po mojem mnenju morali že zdavnaj skaliti. No, če ne, te bom pač še kaj fehtal ....

Objavljeno: To Apr 08, 2014 12:46 am
Napisal/-a izbet
juglans je napisal/a:
ti je kaj poznano kako sta kompatibilna josta in navadni ribez (rdeči) ?

Nevem, zakaj bi cepil eno na drugega? Na zlati ribez se cepi tudi zato, ker nima toliko talnih izrastkov. Če bi cepili na navaden ribez(rdeči) bi imel veliko(preveč) izrastkov. Sicer pa je tudi pri zlatem ribezu kar nekaj talnih izrastkov, ki pa jih je treba sproti odstranjevati.

Objavljeno: To Apr 08, 2014 1:03 am
Napisal/-a juglans
ah, kar tako;
no, morebiti sem pomislil, da ima josta močnejši koreninski sistem (to je brez nekega utemeljenega dokaza, zgolj po občutku) in bi tako nekaj "pridobil" nazaj kar sicer odnese suša, voluhar ...
Recimo nekaj takšnega.