Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

kisanje zelja in repe

figula

Odgovor Napisal/-a figula »

juglans je napisal/a:

Če sklepam iz doslej spoznanega, bi te povprašal kaj vse si pa dala fermentirati?

Če pomislim so najbolj uspele mešanice, ki so imele zraven redkvico ali pa njene stročke.

To so bile expedicije: vuš po vrtu-poberi kar raste-operi-nareži-zalij-potlači-fermentiraj Laughing Laughing

Saj pravim: zapisat bi si morala, moja glava je čedalje slabši skladiščni prostor Crying or Very sad
sadjarvid

Odgovor Napisal/-a sadjarvid »

Pri nas pa je letos kislo zelje dobilo neki hrenast pookus. Morda kdo ve, za kaj se je letos to zgodilo?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tukaj pravijo, da zaradi kisanja pri previsoki temperaturi.
Lastnih izkušenj nimam, moje zelje je letos krasno, repa pa, žal, ne, je premehka.
sonce

Odgovor Napisal/-a sonce »

Zelje kisano po navodilih,ki jih je napisal Zuf,je več kot odlično.Tako dobro,da nič ne zabelim,ker je škoda pokvarit okus.Prvič v življenju jem tako zelje.Hvala Zuf.
metuljc

Re: kisanje zelja in repe

17. septembra 2014 sem napisala, da se mi zdi kisanje v čebričku neprimerno enostavneje kot v kozarcih.
Moram napisati, da, saj veste, khm...., spremembe so edina stalnica v življenju ... sem popolnoma spremenila mnenje in zdaj že nekaj let kisam zelje v kozarcih, do skrajnosti poenostavljeno.
En popoldan dela z vso pripravo do tlačenja v kozarce in dokončnega zapiranja in še 1x, ko umijemo od zunaj kozarce, da odstranimo sledi iztekle tekočine in jih zložimo na police.
Potem kozarce samo jemljemo s police, dokler jih ne zmanjka.
Ja, z leti postajamo modrejši. He he.
Letos sem okužila še 2 Gartlčanki, aja, pa lani tudi eno.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Se strinjam. Jaz v čebru ali kakšni večji posodi sploh nisem kisal nikoli.
Prvič sem poskusil v kozarcih in skoraj zagotovo bom tudi v prihodnje delal tako.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Tudi sama sem že nekaj let ena od okuženih :D
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Seveda pa je ta način izjemno praktičen za nas, ki si pripravimo zgolj nekaj kozarcev.
Če bi moral kisat 250-300 kozarcev, bi pa morda malo spremenil mnenje ... ;)
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Sem lani v kozarcih kisala zelje, ki ga je bilo malo. Dela več ali manj? vsekakor sem pregledovala kozarce, dotočila slano ohlajeno vodo na ne vem več koliko dni (14?).
Letos je zelja navkljub količinsko malo glavam več, ker so zdrave in čvrste, zato je zelje ostalo v čebru. Ker sem kisala v toplem prostoru, sva ga prejšnji teden že jedla.

Bom pa repo letos kisala v kozarcih, ker je ne bo kaj prida. Je še na njivi, sejana drugič po suši konec avgusta in je seveda bolj drobna. Brbr, žal je letos ne bom imela viška.
metuljc

Nikoli, pa imam še nekaj kozarcev zelja 2022, nisem kozarcev odpirala in dolivala vode. Le zakaj bi to počela? Zelje je v kontrolirani atmosferi povsem varno, kljub temu
da v kozarcu ni tekočine do vrha.
Dela je ob ribanju in ostalih opravilih res malo več, a zanemarljivo, če vzamemo potem umivanje zelja in obtežitev pa nekaj zelja se ob tem zavrže,... kozarec pa le vzameš s police.
Sicer pa, vsak po svoje.
Odgovori